Ogólne > Podatki

opodatkowanie dunskiej emerytury po zamieszkaniu emeryta w Polsce

(1/1)

tosia:
Witam - chcialam dopytac jak to jest powyzszej sytuacji .
W sytuacji odwrotnej jest tak : " polacy mieszkający za granicą i osiągający tam dochody, jeśli dostają świadczenia z ZUS z Polski, nie muszą płacić podatku PIT w Polsce. Zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania, to kraj w którym mieszka polski emeryt, opodatkuje jego wszystkie dochody "  - czyli rozumiem ze zamiast 19 % ( bodajze) polskiego podatku z polskiej czesci emerytury w Danii jest sciagane 38 % bo taki podatek tutaj obowiazuje  ???  .
I druga sytuacja  :  ktory kraj opodatkowywuje zagraniczna (w tym wypadku dunskia) emeryture polskiemu emerytowi ktory sie przeprowadzi spowrotem do Polski ?   
Ten ktory ja wydaje ( czyli Dania ) czy ten w ktorym emeryt zamieszkal po przejsciu na emeryture ( Polska )  ??? ?

andyandy:
Sprawa wygląda tak, że jeżeli ta emerytura z Danii jest przesyłana na polskie konto w PKO B.P. bank ten od razu potrąca zaliczkę na podatek w Polsce, a czasami także 9% składki zdrowotnej do ZUS. Nic nie pomagają dokumenty i tłumaczenia, że emerytura jest opodatkowana w Danii. Bank ten domaga się zaświadczenia, wg którego paragrafu konwencji o unikaniu podwójnego opodatkowania wypłacane jest świadczenie, a duńskie urzędy (SKAT, UdbetalingDanmark) nie chcą wystawiać takiego zaświadczenia, a przyciśnięte do muru wydają zaświadczenie z podaniem paragrafu konwencji, wg którego "świadczenie może być opodatkowane w drugim kraju". Ale z tym opodatkowaniem jest tak, że Duńczycy albo w ogóle nie pobierają zaliczek na podatek, albo pobierają, a na koniec roku wszystko zwracają, bo te emerytury są zazwyczaj niewysokie i mieszczą się w kwocie wolnej, a bank PKO B.P. komentuje to w następujący sposób "jak może być emerytura opodatkowana w Danii, skoro nie jest potrącany żaden podatek, gdzieś trzeba płacić" i dalej robią swoje.
Więc przede wszystkim trzeba unikać banku PKO B.P. Słyszałem, że jak emerytura jest przelewana do Polski na konto w MBanku, to bank ten niczego nie potrąca. Nie wiem, jak jest w innych bankach. W ogóle najlepsze rozwiązanie, to przelew tej emerytury na konto w Danii, a tu korzystanie z tych pieniędzy za pomocą karty.

tosia:
dzięki  :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej