poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Internet bezprzewodowy w Danii  (Przeczytany 26803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

K3

• Gość
Odp: Internet bezprzewodowy w Danii
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lis 2008, 00:01:29 »
To może tak, jeśli chodzi o sieci bezprzewodowe, niech ktoś mi powie skąd mam wiedzieć że łączę się właśnie z siecią w domu u Runego a nie w MC'donaldzie ? Bo nie powie mi nikt że po SSID mam to wiedzieć.
Proszę nie piszcie że łączenie się z niezabezpieczoną siecią jest przestępstwem. Gdyby łączyć się z siecią zabezpieczoną za pomocą złamanego WEP bądź WPA to się zgodzę. Gdybym podszył się pod czyjś MAC także zrozumiem, ale nie przy sieci niezabezpieczonej.

właśnie po SSID, które jest po prostu identyfikatorem sieci....
miejsca, które udostępniają WiFi za free także podają jaki jest ich SSID, więc raczej nie ma mowy o pomyłce...

podłączając sie do jakiejkolwiek sieci musisz byc pewien, że masz do tego prawo i właściciel na to pozwala, nie możesz tego domniemywać...
skoro jesteś w McD, i widzisz kilka sieci, a nie wiesz która jest darmowa... spytaj obsługę...

K3

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lis 2008, 00:43:38 »
No jasne, jestem w parku, powiedzmy w środku nocy, ani żywej duszy... Włączyłem laptopa, pokazało mi się 12 sieci z czego 4 nie mają włączonego zabezpieczenia. Teraz już wiem, nie połączę się z żadną bo nie mam kogo zapytać...
Głupoty ludzie piszecie i tyle. Po nazwie mam szukać ??? A może jest jakiś drogowskaz na którym to pisze że mam się połączyć z siecią X. Nie bądźcie śmieszni. To użytkownik jest zobowiązany do zabezpieczenia sieci, do wyłączenia rozgłaszania SSID itp.
Porównanie z samochodem jest równie głupie, bo przepisy mówią także o tym że nie zostawia się kluczyków w samochodzie, dostępnych dla osób trzecich, jak i również ze zdrowego rozsądku...

to że ktoś zostawi kluczyki w samochodzie nie powoduje, że możesz go użyć....
tak samo skoro nie jesteś pewien, ze dana sieć jest publicznie dostępna nie uprawnia cię do domniemywania tego...

po prostu, nie szukaj sobie wytłumaczenia na siłę, że nie masz kogo spytać, że coś tam itp itd...
skoro nie znasz żadnej z tych sieci co ci się pokazała, znaczy się że do żadnej nie masz uprawnień....

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lis 2008, 08:52:02 »
A swoja droga, nie ma az tak wielu dobrych wujkow, ktorzy dostep do internetu darmo daja.
Wiec prawdopodobienstwo trafienia na darmowa nie jest az takie duze.

Co do obowiazku zabezpiania sieci, nie ma takowego, tak jak nie ma obowiazku zamykania mieszkania.
Ale jest prawo, zabraniajace wchodzenia do cudzego mieszkania, jak rowniez sieci.
Chyba nie powiesz komus, ze wszedles do jego domu, bo wlasnie bylo otwarte?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

K3

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lis 2008, 18:41:29 »
No i niestety nie zgodzę się z tym twierdzeniem. Skoro mam laptopa i są sieci niezabezpieczone to tak jakbym miał powiedzmy radio cyfrowe, i odbieram sobie wszystko co jest w eterze, radio M, i inne stacje, z jednym wyjątkiem. Nie odbiorę niestety stacji kodowanych, no chyba że złamię system kodowania. Tak bym to przedstawił.

K3, zdecyduj się, bo w tym poście moralizujesz ogromnie a w poście http://poloniainfo.dk/forum?topic=5862.0 piszesz jak to robić.

taaa.. radio cyfrowe.... a dana strona którą chcesz obejrzeć sama do ciebie przyjdzie...
samo podłączenie już wymaga zarówno wysłania przez ciebie danych, jak i też odebrania takich które są kabusewane tylko do ciebie
to nie działa jak usługa broadcasting-u, tu obywa się komunikacja na zasadzie klient serwer

a wspomniany przez ciebie post: ja wiem co robię, co można a co nie.... nie szukam na siłę wytłumaczenia dla siebie, tak jak ty, co chwilę próbując udowodnić, że czarne jest białe...

bezprzewodowy

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Lis 2008, 18:45:34 »
a wspomniany przez ciebie post: ja wiem co robię, co można a co nie.... nie szukam na siłę wytłumaczenia dla siebie, tak jak ty, co chwilę próbując udowodnić, że czarne jest białe...

moze to kaczynski???????

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lis 2008, 19:27:24 »
Czas zakończyć tę nie mającą sensu dyskusję.

Tu jest lista HotSpot'ów w Danii: http://www.openwifi.dk/ (Nie wszystkie są darmowe !!!)

Natomiast tu jest wyjaśnione co jest legalne a co nie w Danii: http://www.inflex.dk/dk/traadloes/sikkerhed/ulovlig.htm

UWAGA POLSKIE TŁUMACZENIE TEJ STRONY PRZEZ GOOGLE JEST BŁĘDNE !!! PROSZĘ SIĘ NA NIE NIE POWOŁYWAĆ !!!
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lis 2008, 19:27:24 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309148
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16836
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39590
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45805
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand