Ogólne > Rodzina ...

jestem w ciazy, rodzic w Danii????

(1/21) > >>

co zrobic....:
Zwracam sie z ogromna prosba o pomoc wszystkie informacje zapewne pomoga.
Moja sytuacja wyglada nastepujaco: chlopak zaczal prace w Dnii jest w trakcie zalatwiania papabusew, ja jestem w 20tygodniu ciazy bez pobytu, bez niczego.. On strasznie chce abym rodzila tu i zebysmy mieszkali razem. Aktualnie wynajmujemy mieszkanie jest to kawalerka, w Polsce przy naszych zarobkach nawet nie starczyloby na wynajecie mieszkania plus rachunki, jedzenie itd... natomiast tu przy jego penji spokojnie starcza na zaplate jedzenie na wszystko i sporo zostaje wiec spokojnie odkladamy na dzidziusia. Naprade nie wiem czy tu urodzic czy moze lepiej w polsce i pozniej starac sie o zlaczenie rodziny, o pobyt dla mnie i dziecka...

Jomir:
Dopoki nie otrzymasz pozwolenia na pobyt, to za porod tutaj bedziesz musiala zaplacic. Jak i rowniez po okolo 500 koron za wizyte u ginegologa czy lekarza rodzinnego. Dzidzia jesli sie urodzi, a Ty wciaz nie bedziesz miala pozwolenia, tez nie bedzie miala darmowej opeki medycznej. Za wizyte poloznej, za wizyte u lekarza rodzinnego bedziesz musiala zaplacic. Zycze CI jak najlepiej, a zwlaszcza dzidziusiowi, ale... co bedize jak dzidzia lub Ty bedziecie potrzebowaly bardziej specjalistycznej opieki???? To beda dziesiatki tysiecy koron.

O reszcie poszukaj na forum, jest tu juz sporo informacji: jest tez nawet watek o mamusiach i dla mamus.
Powodzenia.

co zrobic:
termin mam na koniec stycznia jezeli w tym czasie ojciec dziecka dostalby pobyt i ta karte czy za porod musialabym zaplacic?  Bardzo chcielibysmy mieszkac razem zycie na odleglosc jest ciezkie :( pierwszym krokiem do czego kolwiek to zapewne slub a czy cywilny wystarczy??

Jomir:
Ty musisz dostac pozwolenie na pobyt nie ojciec dziecka.
Bo to Ty bedziesz w szpitalu i u lekarza, a nie on.
Teoretycznie powinniscie dostac pobyt do stycznia. Praktycznie????

Moim zdaniem chlopak powinien wystapic o pozwolenia dla siebie i dla Ciebie, a Ty bezpiecznie powinnas poczekac tam, gdzie masz lekarza.
Ze nie wspomne, ze nie jest wcale oczywiste, ze uzyska on pozwolenie dla Ciebie. Kazda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie.

Poza tym, ciaza nie jest jak podroz sluzbowa. Nie zapalnujesz jej z dokladnoscia co do jednego dnia, ze nie wspomne, ze przeciez czasem dzieci rodza sie wczesniej. I nikt nie jest w stanie przewidziec tego wczesniej.
Wiem, ze ciezko, ale to przeciez tylko kilka miesiecy, przed Wami wciaz dlugie zycie razem.

Jomir:
Europejska karta ubezpieczeniowa dotyczy tylko naglych wypadkow. Porod o czasie nie jest do nich zaliczany.
Ubezpieczalnia pokryje tylko i wylacznie koszty zwiazane z przedwczesnym porodem.

Family reunification dotyczy tylko laczenia rodzin z obywtalem Danii lub osoba posiadajaca ty staly pobyt.
Obywatele UE pracujacy w Danii, moga po prostu wystapic o pobyt dla czlonkow rodziny.
Nietety na tym forum przyjelo sie uzywania sformulowania "laczenie rodzin" dla czynnosci prawnych, ktore nim nie sa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej