poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: jestem w ciazy, rodzic w Danii????  (Przeczytany 81609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gosciu

• Gość
Odp: jestem w ciazy, rodzic w Danii????
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Wrz 2008, 21:47:54 »
bez przesady w obie strony i wilego i miry
« Ostatnia zmiana: 25 Wrz 2008, 21:49:23 wysłana przez Tula »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Wrz 2008, 22:10:52 »
Dokladnie. DLatego uwazam, ze polskie 3 doby sa ok. czasem troszke dluzej, jesli dzieck fizjologiczna zoltaczke przechodzi nieco powazniej.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

lili

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Wrz 2008, 22:35:20 »
ja rodzilam w polsce. Wybierajac szpital bralam pod uwage wyposazenie oddzialu noworodkow. Chcialam miec pewnosc, ze wrazie jakiegos czarnego scenariusza, moje dziecko nie bedzie musialo byc przewozone do lepiej wyposazonego szpitala i bede mogla byc blisko niego. Te kryterium jak dla mnie jest najwazniejsze niezmiennie. Niezmiennie, mimi iz pobyt na oddziale poporodowym nie byl niczym milym. Niezastapiona jest obecnosc kogos "zyczliwego" podczas porodu. Niekoniecznie meze, moze byc przyjaciolka, mama - naprawde duzo daje. Mi udalo sie jeszcze miec przy porodzie polozna, ktora prowadzila "szkole rodzenia". Kobieta o wielkim serce , ktorej poprostu nie da sie lubic. Wszystko spokojnie tlumaczyla, pomagala, baa nawet odwiedzala potem mnie i malenstwo.
I jak dla mnie 6 godzin to za malo zeby dokladnie przyjrzec sie noworodkowi. JA rodzilam naturalnie i zeby zostac wypisana po tygodniu (dziecko mialo zoltaczke fizjologiczna ) musialam obiecac, ze co 2 dni bede przychodzic na kontrole. Bo choc babki, prababki rodza od zawsze to wcale porod naturalny nie znaczy bezproblemowy. niestety.
postep cywilizacyjny jest chyba nie bez powodu? Skoro ktos wymyslil te wszystkie aparatury ratujace zycie to chyba po to zeby z nich korzystac?

lili

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Wrz 2008, 22:38:12 »
dla zlozliwych :)
mialo bys kobieta, ktorej nie da sie nie lubic    ;D

DK

• Gość
Odp: Pieniadze na dzieci
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Paź 2008, 13:44:13 »
Witam,
od stycznia do maja tego roku pracowalam z mezem  w Danii. Przez tych kilka miesiecy czekalismy bezskutecznie na pozwolenie na pobyt. W koncu, jakoze mialam problemy ze zdrowiem,a nie  moglam za bardzo korzystac z opieki medycznej nie majac pozwolenia na pobyt, zabralismy manatki i wrocilismy do Polski. Myslelismy wtedy tez,ze moze uda nam sie zyc w Polsce i juz nie wrocimy do Danii.
Ja zalatwilam swoje sprawy zwiazane ze zdrowiem i teraz od nowego sezonu,czyli od stycznia 2009 postanowlismy wyjechac do Danii stwierdzajac,ze w Polsce nie ma jednak dobrych wizji na przyszlosc.ja zaczelam w miedzyczasie prace na zastepstwo, umowe koncze w sierpniu 2009,ale moge ja zerwac w kazdej chwili.
Sytuacja nagle sie zmienila,poniewaz od tygodnia wiem,ze jestem w ciazy.Oczywiscie zmienia to bardzo postac rzeczy.mimo wszystko nadal rozwazamy wyjazd do Danii, jednak wiadomym jest,ze ja nie moge pracowac. nasza obawa jest fakt,ze bez pozwolenia na pobyt,na ktory bardzo dlugo czekalismy juz wczesniej!!!!!,nie moge przebywac w danii w ciazy,gdyz jak to w ciazy,moge w kazdej chwili musiec korzystac z opieki medycznej itp,nie wpominajac o naglych wypadkach!nie chemy sie z mezem rozstawac,tymbardziej jak jestem w tym stanie pierwszy raz w zyciu.Czy ktos moze mi pomoc?jak dlugo czekaloby sie na pozwolenie dla mnie na pobyt jako osoby niepracujacej w Danii,a ktorej maz pracuje w Danii.czy mozna to jakos przyspieszyc,przewidziec,kiedy mniej wiecej to nastapi?bo prace moj maz mialby od stycznia w Danii.Ja rozwiazanie mam w czerwcu.boje sie jaka decyzje podjac,bo niei chce sie z mezem rozstawac,a pozwolenie na pobyt niewiadomo kiedy bedzie.czekam na podpowiedz i rade w tej sprawie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Paź 2008, 20:34:10 »
Przepraszam, ze napisze bardzo brutalnie.....
Mowisz o rozstaniu z mezem... a gdyby tak z powodu braku opieki medycznej przyszlo CI sie rozstac z dzieciatkiem????
Oczywiscie, zawsze mozna zaplacic. WIzyta prywatna kosztuje 500 koron, porod z tego co wiem, okolo 12.000.
Gdybym ja byla na Twoim miejscu, poczekalabym w Polsce, na pozwolenie i pojechala dopabuse, gdy ja i dzieciatko bylybysmy bezpieczni.
Trudno powiedziec ile sie teraz czeka na pozwolenia, chyba w dalszym ciagu zalezy to od szczescia.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline jaro-de

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Paź 2008, 21:25:45 »
Witam
Ja występowałem o pozwolenie w połowie grudnia zeszłego roku, pozwolenie otrzymałem po 3 tygodniach (zaznaczam że miałem podpisany kontrakt)
Żonę wpisałem do wniosku o pozwolenie (AR6) ale jako że nie załączyłem aktu ślubu to pozwolenie przyszło tylko dla mnie.
Wysłałem do odpowiedniego urzędu w Danii (nie pamiętam dokładnie jak się nazywał, coś o cudzoziemcach) maila z zapytaniem co mam zrobić, żeby żona mogła przyjechać.
Po dwóch tygodniach pozwolenie dla żony przyszło pocztą.
Tak więc nie zawsze uzyskanie pozwolenia jest drogą przez mękę.
Pozdrawiam - Jarek

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 19 Paź 2008, 21:25:45 »

DK

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Paź 2008, 17:27:08 »
dzieki za odpowiedz.naradzimy sie wiec,co robic dalej.rzeczywiscie wiele zalezy od szczescia i jest rozpatrywane indywidualnie,pozdrawiam

Offline horta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Mar 2009, 14:39:08 »
Oczywiście zakładam że przeczytałeś dokładnie i znasz treść strony na którą się powołujesz. Szczególnie zdanie z pierwszej strony: Co już samo w sobie wyklucza twoją interpretację i podważa to co napisałeś.

W głównej części przytoczonego zaś dokumentu, w dziale zatytułowanym: Requirements relating to your spouse/partner in Denmark znajdziemy:
Więc skoro piszesz:  to który z powyższych punktów ma zastosowanie do Ciebie?

Więc proszę nie wprowadzaj w błąd innych użytkowników forum, oraz jak sam piszesz NAJPIERW SIĘ UPEWNIJ !!

Mira ma racje na europejska karte tylko mozna sie powołac w nagłych przypadkach.Proponuje sie dokształcic a nie kłucic.Wystarczy wejsc na strone  narodowego funduszu i poczytac przepisy!Tak poza tym to trzeba duzo pieniedzy zapłacic za porod w danii i zycze szczescia w walce ze zwrotem w polsce ,bo zawsze sie znajda sposoby zeby tych pieniedzy nie otrzymac.Apropo pracuje w narodowym funduszu moja siostra!!!!

Tula

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Mar 2009, 16:17:10 »
Horta, czy zauwazylas, kiedy ostatnio ktos pisal w tym watku? Juz dawno emocje opadly i wszystko zostalo wyjasnione :D.

emi23

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Mar 2009, 20:08:01 »
a co jezeli ktos tu pracuje ma pozwolenie na prace na stałe żółtą karte itp. co wtedy musi płacić za poród

Tula

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Mar 2009, 22:18:06 »
Jak jest zolta karta, nie placi sie za porod, o czym byla mowa.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Mar 2009, 13:16:40 »
Hej.mam pytanko.moze dwa.jestem w ciazy.za 3 tyg mam termin porodu ale nie wiem czy wracac do polski czy tez nie.nie mam tu ubezpieczenia obecnie przebywam w celach turystycznych.jak wiadomo porod w terminie nie jest sponsorowany przez NFZ.ile kosztuje porod oraz cala reszta i kiedy mniej wiecej moge sie zglosic do szpitala.dodam ze mam tu meldunek tymczasowy a moj maz umowe o wykonanie robot na czas 3misiecy<do tego czasu nie potrzebne pozwolenia na pobyt i prace po zmianie przepisow><bylam w skacie sie dowiedziec>.wezcie pomozcie jak mozecie.
Pozdrowionka dla wszystkich.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Mar 2009, 14:56:14 »
Gdybym byla Toba, wrocilabym na porod do Polski. O cenie porodu i innych kosztach byla mowa w tym watku, na przyklad pare postow wyzej u Mirry...

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
    • Status GG
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Mar 2009, 15:17:09 »
wracaj dziewczyno poki czas... zawsze to mowia 2 tyg wczesniej lub pozniej moze sie to wydarzyc.... ciezka sprawa... ja bym wogole w tym stadium ciazy nie wybierala w podroz (tak jak Ty do Danii) a jesli przyjechalas tu duzo wczesniej, to czemu nie pomyslalas nad powrotem do PL szybciej.. bedac w takim stanie jak Ty, mialabym stracha jadac teraz do PL :) za takowy porod musisz liczyc okolo 12.000 koron... plus pobyt w szpitalu :) powodzonka

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 23 Mar 2009, 15:17:09 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310232
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17057
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39677
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45974
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42675
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand