Ogólne > Rodzina ...

ożeniłem się, moja żona jest tutaj, do jakiego urzędu to zgłosic???

<< < (2/4) > >>

Jomir:
Jako, ze sa obywatelami polskimi maja OBOWIAZEK poinformowac polski USC o zawarciu zwiazku malzenskiego za granica.
Moga to uczynic za posrednictwem ambasady, lub osobiscie w USC mieszczacym sie w rejonie ostatniego miejsca zamieszkania.

Jesli chodzi o dunskie urzedy - tylko SKAT.

sylwester.cz:
Przyłączę się do wątku. Niedawno się ożeniłem w Polsce, moja żona jest ze mną w Danii. Rozumiem, że mamy się zgłosić do SKATu oraz komuny.

Odpis skrócony aktu małżeństwa mamy w języku polskim natomiast z tyłu jest legenda w kilku językach w tym po angielsku. Ale domyślam się, że tłumaczenie na duński będzie nieuniknione? ???

willy:
Hmm... na dobrą sprawę to zależy od widzimisie urzędnika ... Jak przyjmie do wiadomości te wiadomości po angielsku to nie trzeba. Z tego co pamiętam to oni nawet kopii tego nie robili tylko Pani popatrzyła, wpisała w komputer i gotowe.

kiki:
ja tez wzielam slub w polsce w tym roku i mialam problemy ze zmiana nazwiska, poszlam najpierw do komuny oni wyslali mnie do urzedu koscielnego i tam z powrotem odeslali mnie do komuny i tak w kolko. bylam wiec ze3 razy w komunie- nie kazali mi tlumaczyc aktu- i niby mialo byc juz wszystko zalatwione ale do tej pory nie dostalam jeszcze zoltej karty z nowym nazwiskiem... no i dalam sobie spokoj. ale wszedzie teraz podpisuje sie nowym nazwiskiem i nie ma problemu, w razie czago mam pl dowod a w nim panienskie nazwisko.

marcellina26102:
Wystarczy jesli macie europejski akt małżeństwa, tzn. polski z legenda w innych językach. A co do zmiany nazwiska na dokumentach duńskich, masakra...
Ja w pażdzierniku zeszłego roku wziełam slub w Polsce, jednak musiałam czekac na nowy polski dowód osobisty, wiec cała procedura po raz pierwszy sie wydłuzyła, polski dokument odebrałam w lutym, udałam sie z nim i aktem małzenstwa do Udleaninga z wnioskiem o zmiane nazwiska na pozwoleniu o prace i pobyt. Papiery zostały przyjete, żadnego odzewu, a tu trzeba isc do komuny i przemeldowac sie na nowe nazwisko. Mamy pazdziernik2008 do tej pory nie otrzymałam papierów z Udleaninga mimo, że upominałam sie wielokrotnie, komuna bez pozwolenia na nowe nazwisko nie może podobno nic zrobic...A ja nadal wszedzie figuruje pod starym nazwiskiem. Dania uczy cierpliwości ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej