Ogólne > Podatki

Problem z karta podatkowa .

<< < (2/3) > >>

lucius:

--- Cytuj (zaznaczone) ---- czy feriepenge zwacaja kwote brutto czy netto ?
Przy odkladaniu feriepenge jest placony od razu podatek dlatego podana kwota jest do wyplaty.
--- Koniec cytatu ---

ale ja pytalem o to ktora z podanych kwot bedzie wyplacana :) . bo przykladowo w mojej zaplacie jest to brutto 1986 dkk i netto
1135

--- Cytuj (zaznaczone) ---Kasa jest wplacana na NemKonto i jezeli jest to zagraniczne konto to kurs wymiany zalezy od dnia przelewu i banku. SKAT moze przelac pieniadze na dunskie konto i wtedy sam decydujesz kiedy chcesz je przelac dalej na polskie.
--- Koniec cytatu ---

napisales o feriepenge , a mi chodzilo o normalna transakcje wyplaty pieniedzy z konta dunskiego na gotowke w bankomacie w polsce . nie wiem czy w momecie wyplacania pieniedzy korony zostana automatycznie przeliczone na zlotowki , po kursie banku dunkiego w ktorym mam konto czy po innym kursie - co wydaje mi sie malo prawdopodobne ale pytam bo wszystko jest mozliwe:) .

btw: apropo tego feripenge i tego co napisalas :) , bo ja slyszalem ze aby odzyskac feriepenge wystarczy wyslac list do firmy w ktorej pracowales z informacja ze juz nigdy nie bedzie u nich pracowal i zeby Ci wyslali feriepenge na podany nr. polskiego konta ( + w zalaczniku nalezy dac potwierdzenie miejsca zamieszkania w polsce , przetl. na angielski ) . takze z informacji ktore ja uzaskalem wynika ze feriepenge daje pracodawca nie skat , i ze jak sie nie ma nemkonto to wysylaja na konto podane :)

Klingon:

--- Cytat: lucius w 10 Paź 2008, 22:53:29 ---ale ja pytalem o to ktora z podanych kwot bedzie wyplacana :) . bo przykladowo w mojej zaplacie jest to brutto 1986 dkk i netto
1135
--- Koniec cytatu ---
Zawsze wyplacana jest kwota netto - po potraceniu podatku.

--- Cytat: lucius w 10 Paź 2008, 22:53:29 ---napisales o feriepenge , a mi chodzilo o normalna transakcje wyplaty pieniedzy z konta dunskiego na gotowke w bankomacie w polsce . nie wiem czy w momecie wyplacania pieniedzy korony zostana automatycznie przeliczone na zlotowki , po kursie banku dunkiego w ktorym mam konto czy po innym kursie - co wydaje mi sie malo prawdopodobne ale pytam bo wszystko jest mozliwe:) .
--- Koniec cytatu ---
Zobacz cennik twojego banku z ktorego otrzymales karte - przyklad Danske Bank byl omawiany na forum.

--- Cytat: lucius w 10 Paź 2008, 22:53:29 ---btw: apropo tego feripenge i tego co napisalas :) , bo ja slyszalem ze aby odzyskac feriepenge wystarczy wyslac list do firmy w ktorej pracowales z informacja ze juz nigdy nie bedzie u nich pracowal i zeby Ci wyslali feriepenge na podany nr. polskiego konta ( + w zalaczniku nalezy dac potwierdzenie miejsca zamieszkania w polsce , przetl. na angielski ) . takze z informacji ktore ja uzaskalem wynika ze feriepenge daje pracodawca nie skat , i ze jak sie nie ma nemkonto to wysylaja na konto podane :)

--- Koniec cytatu ---
Tak, pracodawca wyplaca pieniadze urlopowe lub moze przekazac administracje pieniedzy do Feriekonto. Nie pisalem ze SKAT wyplaca feriepenge tylko podalem jako przyklad wyplaty pieniedzy (bedziesz rozliczal sie na wiosne). NemKonto to jest tez zwykle konto z ta roznica ze jest zarejestrowane jako konto do wyplaty pieniedzy z urzedow. Wyplate pieniedzy mozesz otrzmac przed rozpoczeciem roku urlopowego (1 maja 2009) gdy np. wyprowadzasz sie z Danii i opuszczasz dunski rynek pracy.

Zobacz na dole tej strony http://home25.inet.tele.dk/pl/FerieKonto/index.html
Zobacz tez tlumaczenie karty podatkowej http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Forskudsopgoerelsen.html

PS. Przy wypelnianiu PITu na wiosne zwroc uwage na ilosc dni podatkowych w Danii i ewt. ulgi - szczegolnie diety.

lucius:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Zobacz cennik twojego banku z ktorego otrzymales karte - przyklad Danske Bank byl omawiany na forum.
--- Koniec cytatu ---

problem w tym ze ze zupelnie nie mam pojecia o jezyku dunskim i wszystkie kartki z banku sa dla mnie totalnie niezrozumiale , szukalem tez na stronce nordei z zerowym skutkiem : / .

zato znalazlem na nordea.dk kurs walut , lecz nie wiem nadal czy to idzie po ich kursie i ile pobiera bankomat ; /

mala_z_Aarhus:
Moze polski oddzial Nordei bedzie mogl panu pomoc w pyt.dot oplat, bankomatow itd?

Nordea Dania ma dosc duzo dokumentow przetlumaczonych na j.ang., ale jest b. duze zroznicowanie w oplatach za konto, korzystanie z bankomatow itd w zaleznosci od rodzaju posiadanego konta.

Klingon:
Np. uzywanie VISA za granica:
W bankomatach Nordea Polska: 0 kr.
W innych bankomatach: 1 %, min. 30 kr.
Zrodlo: http://www.nordea.dk/sitemod/upload/Root/main_dk/Privat/Serviceydelser.pdf

Zwroc uwage ze kurs waluty jest gotowkowy:
http://www.nordea.dk/Privat/Livssituationer/Rejse/Valutakurser/15387.html?q=valutakurs&link=1_1
i przelewu:
http://www.nordea.dk/sitemod/moduler/main_dk/online_valutakurser/index.asp?pid=24967&curr=DKK&cmd=1&strcorecontentarea=50&q=valutakurs&link=2_1#

I tak jak Mala_z_Aarhus napisala, wiecej informacji w Nordea Polska.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej