Ogólne > Pomoc!

pierwsze kroki w Dani

<< < (2/5) > >>

Grzegorz_Odense:
.
Zachecalbym do zajrzenia do Poradnika gdzie jest specjalny artykul dla osób niedawno przybylych - Co , gdzie , jak ? - i.t.d.

Prace bez zezwolenia mozna podjac tylko w zakladzie który ma specjalny status \"zgoda z góry\" ( forhændsgodkendelse ) . Lista tych zakladów jest na stronie www.udlst.dk a link do niej w watku \"Kajdany opadaja\" na forum Hyde Park .

Kolejnosc zalatwiania formalnosci jest taka - zameldowanie przyjazdu w urzedzie ewidencji ludnosci ( Folkeregister ) - i oni zadbaja o nadanie numeru osobistego ( cpr. nr ) i przyslanie karty ubezpieczenia ( sygesikringsbevis ) . Do rejestracji potrzebny jest paszport i normalnie zezwolenie na prace . Mysle ze poniewaz jest tu mowa o kontrakcie zbiorowym to powinien to zalatwic pracodawca .

Po kilku dniach od zarejestrowania otrzymuje sie list z nadanym cpr. nr. Z tym mozna juz isc do urzedu podatkowego , zarejestrowac sie i pobrac karte podatkowa . Trzeba przedstawic list z cpr. nr. paszport , kontrakt i zaswiadczenie o stalym zameldowaniu w Polsce ( aby przy kontraktach na czas okreslony dostawac przez pierwszy rok bardzo duzy odpis podatkowy zwalniajacy w praktyce z placenia podatku w Danii ) .

Dodatek mieszkaniowy ( boligsikring ) przysluguje tylko osobom wynajmujacym samodzielne mieszkania . Dla osób bez dzieci moze on wyniesc max. 15% czynszu - ale zaleznie od ich dochodu . Para moze go na pewno dostac ( przy odpowiednio niskich dochodach ) - ale nie jestem pewien czy 3 rózne osoby - o to trzeba by zapytac w komunie w wydziale tym sie zajmujacym .

Joachim:
Witam mam kolejne pytanie jeśli spółdzielnia się zgadza na własny remont to powinniśmy przedstrawiś rachunek za farbę ? a co z naszą robocizną jak to będzie odliczone z czynszu? Wiem że firmy malarskie mają stawke za metr kwadratowy i jestem ciekaw jak nam policzą jeśli wykonamy to w własnym zakresie Dziękuje i pozdrawiam  :P

Grzegorz_Odense:
.
Musicie opisac sytuacje bardziej dokladnie poniewaz sa rózne mozliwosci a tu musze sie domyslac o co chodzi .

Przy obejmowaniu mieszkania od spóldzielni powinno ono jako standart byc calkowicie odnowione . To robi zwykle firma na zlecenie spóldzielni za pieniadze z kaucji poprzedniego lokatora a kaucja która wplaca sie przy obejmowaniu mieszkania pójdzie z kolei na odnowienie mieszkania dla nastepnego lokatora po zakonczeniu wynajmowania .

Jednak w niektórych spóldzielniach sa mozliwe odstepstwa od tych ogólnych regul . Np. mozna objac mieszkanie nieodnowione i zrobic to samemu - albo samemu je odnowic na koniec wynajmowania . Jezeli odnawia sie mieszkanie samemu na poczatku to kaucja poprzedniego lokatora zostaje dopisana do wlasnej i wlaczona do koncowego rozliczenia . Mozna wziasc pieniadze z tej kaucji na farby od spóldzielni - ale nie mozna za robocizne . Natomiast niewykorzystana z kaucji suma zasila to konto z którego bedzie przeprowadzone koncowe rozliczenie . Przy wyprowadzaniu mozna równiez w niektórych spóldzielniach odnowic mieszkanie samemu jednak musi to byc zrobione zatwierdzonymi przez nich farbami i na odpowiednim poziomie aby moglo byc przez nich uznane .

Joachim:
Dowiedziałem się że w tej spółdzielni jes tak że jak jest coś do malowania to zgłasza się do spółdzielni spółdzielnia zgłasza to w sklepie i się idzie po farby a kaucje i tak trzeba zapłacić choć nie wynosi ona za trzy miesiące naszczęscie na trzech to 7200 dkk a za miesiąc około 2000dkk na osobe to  nie jest duża miejscowość więc myślałem że będzie taniej choć mieszkanie ma około 1000 m  pozdrawiam:)

Grzegorz_Odense:
.
Za mieszkanie 1000 m2 to wcale nie tak drogo ;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej