poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Julefrokost  (Przeczytany 11833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: Julefrokost
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lis 2008, 22:47:18 »
W zeszłym roku byłem na spędzie pt. 'Jule galla' w Bella Center ... jakieś tysiąc może więcej ludzi w jednym miejscu ... nie polecam tego typu imprez.

W tym roku będzie kameralnie w nowej siedzibie firmy - niestety nie mogę być.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lis 2008, 12:26:40 »
A my się wybieramy już w listopadzie, niedługo. Impreza w restauracji,z osobami towarzyszącymi, "szamanko i napitki for free- full service"  ;)
A ja się zastanawiam jak się ubrać...kurczę, nie mam tu wieczorowej sukienki, mogę ew. kupić.. albo ubrać żakiet i szpilki.. ::)

rte

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lis 2008, 12:44:29 »
a u mnie praktycznie wszyscy Duńczycy przychodza od razu nawaleni - takze "bawią się" z godzinkę a później juz siedzą tylko w wc i wymiotują.... - coż  - co kraj to obyczaj...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Lis 2008, 13:41:54 »
a u mnie praktycznie wszyscy Duńczycy przychodza od razu nawaleni - takze "bawią się" z godzinkę a później juz siedzą tylko w wc i wymiotują.... - coż  - co kraj to obyczaj...
Polacy to taki pozytywny narod ze az dziwne ze nie sa rozchwytywani przez Dunki. ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Lis 2008, 16:14:48 »
A i Polek coraz wiecej wiaze sie z obcokrajowacmi...
Nie dziwne ?
No i bez obrazy, nie  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Gru 2008, 16:52:46 »
No i jak tam wrazenia po, szanowni panstwo? Nasz julefrokost byl nad wyraz udany, tance, hulanki, swawole, bawilismy sie swietnie i nawet sie nie czulam specjalnie wyobcowana :). Wrocilam do domu o szostej rano ;D.

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Gru 2008, 17:47:18 »
Moj Julefrokost takze udany  8). Chociaz moim zdaniem przypominalo to  bardziej polskie wesele: orkiestra,  pijanstwo, tance  i przyspiewki  ;D. Mialam okazje w koncu sprowac dunskiej kaszanki i coz nie podeszla mi, byla slodka  :-\. Troche mnie zaskoczylo ze wodki nie popojaja  :o, i  lubują sie w wodce z kawa   ???. To tak jak u nas zapewne wodka z Red bulem  :P.
Finał imprezy: wszyscy nawaleni  :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Gru 2008, 17:47:18 »

m

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Gru 2008, 19:28:43 »
A u mojej zony bylo tradycyjnie po staropolsku. ;D Bylo duzo napitku byla policja byla bitka miedzy polakami. ;D

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Gru 2008, 20:15:49 »
Za Julefrokostami w pracy nie przepadam. Są na początku bardzo formalne, a później wszyscy robią się coraz bardziej chwiejni...Lubię imprezy w klubie strzeleckim mojego męża. Jest kameralnie, nie gra muzyka, jest za to duzo rozmów i śmiechu. Początek to oczywiscie róże rodzaje przystawek, od węgorza, łososia, śledzi naturalnie po krewetki w różnych marynatach. Ryb jest zatrzęsienie. Potem lecą różne rodzaje mięs, żeberka , pieczeń wołowa, pasztety. Wszystkiego nie jestem w stanie wymienić. Pije się sznapsy i napitki robione specjalnie na święta. Wszystko w bardzo umiarkowanych ilościach. Wszyscy są objedzeni totalnie, bo nalezy spróbować wszystkiego. Nadchodzi pora na ryż z gorącym sosem wiśniowym i deskę serów. Na koniec pije się też mocniejsze trunki, irish koffee i rozmawia się naprawdę długo. Atmosfera jest bardzo familijna, bo wszyscy znają się jak łyse konie, do klubu należą od lat. I stroje też są bardzo niezobowiązujące.
Żarełko przygotowuje na ochotnika jeden z kolegów męża, wszystkie potrawy mają taki specyficzny domowy smak. Jedzenia są straszne ilości, potem każdy chętny dostaje porcyjkę do domu.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Gru 2008, 20:29:22 »
My byliśmy na Julefrokost w zeszly piatek.. Ogolnie impreza troche jak stypa sie toczyła.. W porównaniu do tej jaka byla w zeszłym roku to beznadzieja.. Jedzenie tez rok temu duuuzo lepsze.. Nie zabraklo oczywiscie Snapsow (ktorymi dunczycy sie bardzo szybko poupijali) i swiatecznego piwa.. Nasi mezczyźni pili normalne piwo, ale chyba bylo bezalkoholowe..
Co do strojow, to byly przerózne.. Od zwyklych dzinsow i jakiejs tam bluzki, po typowo sylwestrowe kreacje.. Panowie podobnie.. Jedni w garniturach a inni dżinsy i byle jaka bluza lub sweter (no cóż - duński luz)..
Do tanców nie doczekałam, bo już tam nie mogłam wysiedzieć i pojechalismy wczesniej do domu..
Za to w zeszlym roku wyszlałam sie aż za bardzo i zakonczylam imprezke białą zupą (ale juz nie pamietam z czego ta zupa była)..

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Gru 2008, 09:53:27 »
U nas było sympatycznie.I tyle ;D

Offline edith

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Gru 2008, 14:42:08 »
u mnie bylo ekstra,najpierw kregle a potem imprezka...wyszalalam sie ogromnie,razem z Dunczykami.Bylam jedyna Polka. Do tego dolaczylo paru Turkow...Jednym slowem ekstra!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Gru 2008, 14:42:08 »

Invitere til Julefrokost

Zaczęty przez sledzikDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3618
Ostatnia wiadomość 19 Gru 2013, 17:40:05
wysłana przez faja