Ogólne > Podatki
pension bidrag F01
efka:
witam, czy ktos może mnie upewnić w dwóch kwestiach? po pierwsze czy skladka pension bidrag F01 jest obowiązkowa, druga sprawa to czy odchodząc z pracy oprócz wypłaty 5 wolnych dni płatnych pracodawca powinien wypłacić jeszcze jakies dodatkowe pieniądze? okres zatrudnienia wynosił 11 miesięcy
za odpowiedź z góry dziekuję, pozdrawiam
Jomir:
Chodzi CI o kwote 80 koron miesiecznie?
Jezeli tak to jest obowiazkowa.
Jezeli o kwote okolo 1000-2000 , to nie jest obowiazkowa
efka:
--- Cytat: Mirra w 06 Lis 2008, 10:05:00 ---Chodzi CI o kwote 80 koron miesiecznie?
Jezeli tak to jest obowiazkowa.
Jezeli o kwote okolo 1000-2000 , to nie jest obowiazkowa
--- Koniec cytatu ---
Dziękuję Mirra, chodziło mi o tę większą kwotę, pracodawca powiedział że to obowiązkowe ale w każdej chwili mozna to wybrać, wyjaśnie to z nim, dziękuję, pozdrawiam
Klingon:
Normalnie skladki emerytalne sa ujete w umowie zbiorowej i sa obowiazkowe zarowno dla pracownika (placi 1/3 skladki) jak i dla pracodawcy (placi 2/3 skladki). Likwidacja oszczednosci emerytalnych przed wiekiem emerytalnym wywoluje opodatkowanie w wysokosci 60 %.
efka:
--- Cytat: Klingon w 06 Lis 2008, 14:31:52 ---Normalnie skladki emerytalne sa ujete w umowie zbiorowej i sa obowiazkowe zarowno dla pracownika (placi 1/3 skladki) jak i dla pracodawcy (placi 2/3 skladki). Likwidacja oszczednosci emerytalnych przed wiekiem emerytalnym wywoluje opodatkowanie w wysokosci 60 %.
--- Koniec cytatu ---
Ale mówimy oboje o likwidacji tej dobrowolnej składki? Bo wlasnie tej skladki likwidacje miałam na myśli ;) wówczas też będzie 60% ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej