Ogólne > Podatki

Klingon - prosba

<< < (5/5)

K3:

--- Cytat: lilianek_oz w 29 Lis 2008, 23:27:38 ---Ulga za dojazd do pracy jest odliczeniem tylko od podatku gminnego, kościelnego oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne (razem ok. 33 %).

Czy mozesz rozwianac te zdanie bo nie rozumiem

--- Koniec cytatu ---
płacisz od kwoty ulgi tylko podatek krajowy (bundskat), który wynosi 5,48% (w 2009 5,04%)

--- Cytat: lilianek_oz w 29 Lis 2008, 23:27:38 ---Czyli jezeli nie mam wiecej niz 24 km do Skat nie interesuje czym tam dojezdzam ulga mi sie nalezy

pozdr

--- Koniec cytatu ---

jeżeli nie masz więcej niż 24km  w dwie strony to nie masz ulgi

lilianek_oz:
Czy od obliczonej kwoty Skat odliczy mi okolo 33 % podatku gminnego i od  uzyskanej kwoty zaplaca jeszcze 5.48% co daje sume okolo 38 %
pozdr

Klingon:
Zobacz podstawe opodatkowania na tej stronie http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatki_w_Danii
Zwroc uwage, ze ulga za dojazdy zmniejsza podstawe opodakowania podatku gminnego, koscielnego i skladki na ubezpiecznie zdrowotne ale nie zmiejsza podstawy opodatkowania podatku dolnego. Innymi slowami, zaplacisz taki sam podatek dolny bez wzgledu czy masz ulge za dojazdy (wyjatkiem jest, jezeli ulgi sa wyzsze niz podstawa opdatkownia). Na rozliczeniu rocznym jest podana podstawa opodatkowania do kazdego rodzaju podatku.

--- Cytat: lilianek_oz w 29 Lis 2008, 23:40:49 ---Czy od obliczonej kwoty Skat odliczy mi okolo 33 % podatku gminnego i od  uzyskanej kwoty zaplaca jeszcze 5.48% co daje sume okolo 38 %
pozdr

--- Koniec cytatu ---
Po odjeciu kwoty wolnej od reszty zaplacisz 5.48 %, potem po dodatkowym odjeciu ulgi za dojazdy zaplacisz 24,8+0,7+8 %
Zwroc uwage, ze juz na samym poczatku byla zaplacona skladka na rynek pracy (8 %) - czyli razem:
8 + 0,92 * (5.48 + 24,8 + 0,7 + 8 ) = 44 % od ostatniej zarobionej korony nie przekraczajac progu podatku sredniego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej