poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zwiazek z Dunczykiem  (Przeczytany 13891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: Zwiazek z Dunczykiem
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lis 2008, 21:13:36 »
Mysle, ze Maniorowi chodzilo o to, ze na przyklad jesli ukochany jest 40-letnim doktorem uniwersytetu w Aarhus, szanse na Wasze powodzenie sa umiarkowane, bo moze chcialby z kims pogadac w domu o Kierkegaardzie. Zas jesli jest 20-letnim kasjerem z Netta, ktory w wolnych chwilach lupie w kompa i oglada mecze, to bardziej ;). Ale to tylko moje podejrzenia, Manior przyjdzie, to wyjasni.
A moze kwiatek77 jest 40 letnim doktorem uniwersytetu w Warszawie i nie bedzie miala o czym rozmawiac z 20-letnim kasjerem z Netta? ;D
O czym rozmawiaja doktorzy w innym wieku? ???

Tula

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lis 2008, 21:22:29 »
Jesli 77 to rocznik, to nie ma 40 lat ;).

Nie wiem, o czym rozmawiaja doktorzy, nie jestem nim; to byly luzne dywagacje na temat celu pytania Maniora.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lis 2008, 21:31:51 »
DLa mnie sa to troszke czcze dywagacje. Albo sie cos czuje, albo szkoda sobie zawracac glowe.
Co to za kalkulacje na temat stopnia znajomosci jezyka????
Dla chcacego nic trudnego. Nauczylam sie dunskiego w roku, nie majac raczej zdolnosci jezykowych, wiec wiem, ze pracowitoscia i dobrymi checiami mozna tego dokonac.

Kwiatek pisze, ze jest tu juz 3 lata, wiec KAMAN!!!

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lis 2008, 21:32:46 »
KAMAN!!!
A nawet KOM NU ;).

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lis 2008, 20:26:56 »
Wlasnie, wlasnie, 3 lata to kawal czasu , wiec z twoim jezykiem zapewne nie jest tak zle  ;D

Mam znajoma , ktora wziela slub z dunczykiem , znala chyba 5 dunksich slow  :P. Teraz sa juz 5 lat po slubie  zakochani w sobie i  naprawde szczesliwi  ;). Sama przyznaje, ze pierwszy rok byl koszmarny, jak musial siedziec podczas swiat z samymi dynczykami i nic nie kumala  :-\, druga sprawa to  nie umiala porozumiec sie z wlasnym mezem   ;D.

Ale dala rade, bo byla zakochana z wzajemnoscia  :)

Ja sama, na poczatku mojego zwiazku porozumiewalam sie w jezyku angielskim, akurat mialam farta, ze w jego rodzinie wszyscy znali ten jezyk, wiec nie czulam sie odizolowana  8).

Polasia

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lis 2008, 15:23:29 »
Odlot, nie umiala sie porozumiec z wlasnym mezem, ale to nic, bo byli w sobie zakochani? Ludzie o czym wy w ogole piszecie? Jak mozna sie zakochac i wyjsc za maz za kogos, jezeli nie ma sie pojecia, co ten ktos do mnie mowi, co on sadzi i w ogole kim on jest??? Jak dla mnie to a) trzeba byc wybitnie glupim  b) trzeba leciec na kase. 

mat85

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lis 2008, 15:58:36 »
Rozumiem problem w jakim znalazła się kwaitek77, ale tak na prawdę dla miłości nie ma znaczenia z jakiego kraju jestesmy.
Sam przez to przeszedłem rok temu gdy poznałem dziewczynę w pracy w Danii, tylko, że ona jest Szwedką. Moja znajomość duńskiego okazała się zbędna, nagle zauważyłem, że angielskiego też nie znam... ale dziś jestem zaskoczony jak wiele słów ona zna po polsku a ja do Duńczyków znów mówię tylko po angielsku bo już nie wiem co jest jezykiem duńskim a co szwedzkim :))))

kwiatek77, oboje wiecie, że nie znacie swoich języków wystarczająco dobrze. praca nad swoim związkiem to poznawanie siebie do czego nie zawsze potrzebne są słowa. z czasem i język odpowiedni poznacie...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lis 2008, 15:58:36 »

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lis 2008, 19:20:26 »
Odlot, nie umiala sie porozumiec z wlasnym mezem, ale to nic, bo byli w sobie zakochani? Ludzie o czym wy w ogole piszecie? Jak mozna sie zakochac i wyjsc za maz za kogos, jezeli nie ma sie pojecia, co ten ktos do mnie mowi, co on sadzi i w ogole kim on jest??? Jak dla mnie to a) trzeba byc wybitnie glupim  b) trzeba leciec na kase. 

A ja uwazam,ze trzeba byc wybitnie glupim, aby sadzic, ze "szczesliwy zwiazek" polega na znaniu perfekcyjnie jezyka tej drugiej polowki :D Chyba widac , po ilosci rozwodow w Polsce albo w innym kraju europejskim.

Tak jak pisalam bylo ciezko u nich na poczatku, ona ze slownikiem dunskiego , on ze slownikem polskiego. Ale naprawde sa szczeslwym malzenswem i nie jedna para im zazdrosci . Od siebie dodam , ze pasuja do siebie idealnie i uzupelniaja sie :P.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lis 2008, 19:39:00 »
Uwazam, ze ludzie maja rozne oczekiwania co do zwiazku.

Dla mnie bez porzadnej znajomosci jezyka nie jest mozliwe....Jakos happy endy czesciej zdarzaja sie na ekranie telewizora niz w zyciu.
« Ostatnia zmiana: 23 Lis 2008, 23:16:35 wysłana przez mala_z_Aarhus »

Polasia

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lis 2008, 22:32:47 »
"Mam znajoma , ktora wziela slub z dunczykiem , znala chyba 5 dunksich slow" - nie mowimy tutaj o perfekcyjnej znajomosci jezyka, a o nieznajomosci jezyka w ogole. To, ze jej sie udalo i jest szczesliwa, mozna podsumowac zdaniem "glupi to ma szczescie".

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lis 2008, 08:13:36 »
ale zazdrościcie, a może akurat jej się ułoży. Jej życie jej problem.

kwiatek 77

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lis 2008, 11:58:01 »
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi,
wrocilam wlasnie z pierwszej randki,bylo nam bardzo dobrze ze soba, mnie krepuje to, ze nie wszystko rozumiem jak do mnie mowi, chociaz z wielka cierpliwoscia powtarza, tlumaczy, brakuje mi wielu slow, jest to raczej czlowiek z grupy "dyrektorow", ale ja tez nie jestem sabusetka marysia,
widze, ze sa rozne zdania na ten temat wiec pozostaje mi czekac na rozwoj sytuacji

kwiatek 77

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lis 2008, 12:01:25 »
Polasia, szkoda, ze twoja znajoma sie nie wypowie na ten temat.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lis 2008, 13:44:48 »
Kwiatek, a nie znacie jakiegos jezyka zastepczego?
Ja wyszlam za swego meza nie znajac absolutnie dunskiego, aczkolwiek znalismy dobrze angielski.

Czasem fakt, trudno przelozyc kawaly, zwlaszcza te oparte na grze slow, ale bez przesady :) z wiekszosci, zarowno dunskich, polskich czy angielskich smiejemy sie razem.

Zycze powodzenia
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Polasia

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lis 2008, 20:04:34 »
Ale mnie Vera rozszyfrowales, ze zazdroszcze. Masz racje, chyba sama poszukam obcokrajowca, najlepiej od razu Chinczyka z wylaczna znajomoscia chinskiego.

A kwiatkowi77 mam nadzieje ze sie uda, przeciez nie musisz od razu sie wiazac, po jakims czasie sama bedziesz wiedziec, przyjdzie czas, przyjdzie rada...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lis 2008, 20:04:34 »

Związek zawodowy 3F, pytanie

Zaczęty przez robi2007Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4024
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2008, 23:05:25
wysłana przez Klingon
związek partnerski czy ślub?

Zaczęty przez Mili27Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1