poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zasilek dla bezrobotnych po utracie pracy  (Przeczytany 10347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline markopolo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
zasilek dla bezrobotnych po utracie pracy
« dnia: 28 Gru 2008, 18:27:45 »
Kryzys finansowy szaleje, dotyka takze wiele dunskich firm. Niektore z nich zwalniaja lub planuja zwolnienia
Tymczasem pewnie wielu Polakow nie wie, ze nie wystarczy tylko przepracowac przez rok czasu aby dostac w danii zasilek.
Trzeba nalezec do A-kasy by okres pracy zostal wliczony do zasilku
a zeby nalezec do a-kasy trzeba nalezec do Zwiazku Zawodowego (jesli sie myle, to niech mnie ktos poprawi)
Ponizej informacje znalezione na stronie zwiazku zawodowego F3

Kasa-A (A-kasse)
Członkostwo w kasie zapomogowej dla bezrobotnych

Możesz zostać członkiem kasy zapomogowej, jeśli:

masz 18 – 63 lata

mieszkasz i przebywasz w Danii

otrzymujesz wynagrodzenie za pracę

Jako członek kasy-a masz prawo do zapomogi w przypadku bezrobocia, jeśli byłeś członkiem przez 1 rok i masz wypracowane 1924 godziny pracy w okresie członkostwa.

Jeśli jesteś obywatelem z Estonii, Litwy, Łotwy, Polski, Rumunia, Bułgaria, Słowacji, Słowenii, Czech lub Węgier, powinieneś – oprócz 1-rocznego członkostwa, mieć przepracowane nieprzerwanie co najmniej 12 miesięcy w Danii oraz spełniać warunki dotyczące zezwolenia na pobyt i pracę w Danii.
Jednakże traci to ważność od 1-szego maja 2008 w tym przypadku, gdy jesteś zatrudniony/a u pracodawcy, który ma zawartą umowę. Działają tutaj te same reguły jak w krajach EOG (EØS). Twój lokalny oddział 3F może poinformować Cię czy Twój pracodawca jest w posiadaniu umowy.

Reguły EOG (EØS)
Jeśli jesteś mieszkańcem kraju EOG/EØS (patrz: boks/skrzynka faktów), musisz oprócz 1-no rocznego członkowstwa mieć przepracowanych 1924 godzin - jeśli jesteś całkowicie ubezpieczona/y, a 1258 godzin - jeśli jesteś częściowo ubezpieczony/a. Jeśli w ciągu ostatnich 5-ciu lat nie byłaś/-eś członkiem duńskiej kasy dla bezrobotnych mogą w niektórych przypadkach zarówno Twój staż pracy jak i Twoje przepracowane godziny z innego kraju EOG (EØS) zostać przeniesione. Jednakże jesteś zobowiązana/-y wypełnicć następujące warunki:

1. Powinieneś rozpocząć pracę i ubiegać się o przyjęcie najpóźniej 8 tygodni po wystąpieniu z ubezpieczenia w innym kraju EØS

2. Powinieneś pracować w Danii przez co najmniej 296 godzin w ciągu 12 tygodni / 3 miesięcy dla ubezpieczonych na pełen etat i 148 godzin dla ubezpieczonych w niepełnym wymiarze.

Zamelduj się
Zwróć uwagę na fakt, że godziny pracy liczone są od momentu, kiedy zostałeś członkiem kasy zapomogowej dla bezrobotnych. Dlatego ważne jest, abyś zgłosił się tak szybko, jak to możliwe po rozpoczęciu pracy.

Jeśli chcesz zostać członkiem, powinieneś wypełnić i podpisać formularz zgłoszeniowy.
Zobacz formularz w j. polski

http://mediacontent.sd.publicus.com/pdf/SD359025911.PDF

letniakow

• Gość
Odp: zasilek dla bezrobotnych po utracie pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Gru 2008, 20:55:21 »
Naleze do A-kasy. NNF
nie musisz byc czlonkiem zwiazkow zawodowych, aby nalezec do a-kasy. Wystarczy skladka na a-kase. W moim przypadku okolo 450dkk miesiecznie. Pozdrawiam

kop2500

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Gru 2008, 11:41:25 »
obecnie mozna nalezec do jakich sie chce zwiazkow wiec nie trzeba az placic tyle kasy nnf to jedne z najdrozszych no i polowe oplat za zwiazki badz a-kase zwracane jest przez podatek nie ma znaczenia jaka a - kasa te same dotacje dostaje sie jak jest sie bezrobotnym jednak co najmniej rok trzeba nalezec do a-kase badz nalezec 3 lata i w ciagu trzech lat zebrac wymagane godziinny np. w tym roku 100 godz. w nastepnym 500 a w ostatnim reszte badz odwrotnie nie ma zadnego limitu ile w poszczegolnym roku

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Gru 2008, 12:59:19 »
.. no i polowe oplat za zwiazki badz a-kase zwracane jest przez podatek ..
Okolo jednej trzeciej.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Gru 2008, 14:42:12 »
Nie slyszalam jeszcze o zwracaniu pieniedzy wplacanych na A-kase.
Natomiast wiem, iz po prostu skladki odlicza sie od przychodu.
Trudno powiedziec ile to bedzie, bo zalezy to od stawki procentowej podatku.
Czasem mozna dzieki takiemu odpisowi spasc na "nizszy szczebel podatkowy".
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Gru 2008, 15:38:33 »
Nie slyszalam jeszcze o zwracaniu pieniedzy wplacanych na A-kase.
Natomiast wiem, iz po prostu skladki odlicza sie od przychodu.
Trudno powiedziec ile to bedzie, bo zalezy to od stawki procentowej podatku.
Czasem mozna dzieki takiemu odpisowi spasc na "nizszy szczebel podatkowy".
Podatek zostanie zmniejszony, tak wiec mozna potocznie powiedziec ze "podatek nam zwroci" - mnie przynajmniej ten zwrot nie razi. :)
Wartosc podatkowa ulgi bedzie ok. 33,5%, dlatego ze ta ulge odlicza sie od podstawy obliczenia skladki zdrowotnej, podatku gminnego i koscielnego. Natomiast ta ulga nie zmniejsza podstawy obliczenia ani podatku sredniego ani gornego i dlatego prog podatkowy nie obnizy sie.
« Ostatnia zmiana: 30 Gru 2008, 15:49:23 wysłana przez Klingon »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Gru 2008, 16:28:19 »
No nie zgodze sie.
Pani w Skacie liczyla przy mnie. A kasse i Prywatna emerytura zabrala mi trzy oczka z procentu podatku.
Moj maz zarabia tyle samo co ja, tyle, ze ma inaczej liczona emeryture i placi o 3 oczka wyzej. Sprawdzalam z Pania w Skacie, bo sie zdziwilam. Tak wiec Pani palcem mi pokazala, ze wlasnie te odliczenia podwoduja u mnie obnizenie stawki.
Picikow pod reka nie mam, by sprawdzic, ale jak wroce do kraju, to moze zeskanuje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Gru 2008, 16:28:19 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sty 2009, 02:43:24 »
Konto emerytalne ale nie a-kasa - zwlaszcza oszczednosci na emeryture wyplacana w ratach ktore obnizaja takze podatek gorny (z kolei wyplaty podlegaja opodatkowaniu i spekulacja jest, ze w tym czasie nie bedziemy placili podatku gornego). Nie wiem czy ma sens oszczedzanie emerytalne gdy nie placimy podatku gornego.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sty 2009, 19:24:03 »
Byc moze nie ma sensu, jesli nie placi sie gornego...
Dla mnie ma sens, zwlaszcza, ze dostaje ekstra kilka tysiecy miesiecznie do wynagrodzenia, a na dodatek nie place od tego podatku.

kop2500

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sty 2009, 13:17:47 »
za a-kase mozna automatycznie zmiejszyc podatek badz poczekac z tym i pozniej skat automatycznie dostaje te informacje po uplywie roku podatkowego i odlicza koszty jako wydatek i rekompensuje mniejszym podatkiem nie chce mi sie was uczyc w jaki sposob podatek jest naliczany bo nie mam na to az tyle czasu to jest bardzo proste - aha w dani nie ma pan/panow wszyscy jestesmy na ty wiec tez tak proponuje pisac ale decyzje pozostawiam dla innych

[Posted on: 07 Styczeń  2009, 13:14:54]

proponuje wpierw poznac metody naliczania podatku w danii zanim powtarzac niewiedze i blednie informowac innych

Offline sdylas

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sty 2009, 08:29:47 »
ciekawe bo ja nie mieszkam w Danii, a do A kasy naleze czyli z tych 3 punktow wystarczy spelniac 2 warunki: wiek 18-63 i pracowac w Danii

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Sty 2009, 11:03:30 »
ciekawe bo ja nie mieszkam w Danii, a do A kasy naleze czyli z tych 3 punktow wystarczy spelniac 2 warunki: wiek 18-63 i pracowac w Danii
Chyba nie pracujesz a do A kasy  należysz ??? :))

gosc

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sty 2009, 13:13:23 »
Chyba, ze mieszka w Szwecji a pracuje w Danii.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sty 2009, 13:13:23 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23153
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5