Ogólne > Edukacja

Status studenta

<< < (3/3)

Liwia:
 "W przypadku pozwolen na pobyt studenckich trzeba wykazac sie srodkami na utrzymanie w Danii, lub przyznanym stypendium."

Nie wiem czy to nadal obowiązuje, bo ja jak przyjeżdżałam to nie musiałam nic wykazywać... CPR też dostałam bez problemów, ale kto wie...

A pracy moim zdaniem najlepiej szukać na jobnet.dk. Prace oznaczone czerwoną papryczką nie wymagają żadnych kwalifikacji. Najlepiej się przejść do job center i tam wytłumaczą jak szukać pracy na ich stronie. Poza tym odradzałabym szukania pracy chodząc od knajpy do knajpy, czy po firmach. Może takie coś ma sens w Kopenhadze, ale w mniejszych miejscowościach nie bardzo. Ja tak szukałam 4 miesiące i nic. Za każdym razem się pytali czy mówię po duńsku. Często nawet nie brali ode mnie cv. Jest to bardzo dołujące... Na jobnet pracę znalazłam po tygodniu, więc na prawdę polecam tą stronę. Zawsze tam szukam i po dwóch tygodniach max coś znajduję. A i odradzam także chodzenie po agencjach pracy jeśli nie mówisz po duńsku, pierwsze pytanie jakie Ci zadadzą będzie o znajomość duńskiego...
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej