Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej
Duński i orginalny przepis na ciasto
lilia:
Neletop, ale klejner są...potwornie tłuste :P :-X
Zamiast czegoś z rodzaju "piernikowatych", poleciłabym raczej tradycyjne właśnie "vanille kranse" albo różne odmiany owsianych...
neletop:
sa tluste - tak jak paczki. Ale za to sa to oryginalne duńskie ciasteczka ;D
roga:
Watpie czy klejner to oryginalne dunskie ciasteczka ?. Przeciez to nic innego jak "faworki" (tak nazywala je moja babcia), smazone na fryturze.
lilia:
To samo przyszło mi na myśl, kiedy przeczytałam pierwszą wypowiedź - to niemal to samo.
No i trudno mówić tu o "ciasteczkach" jako, że nie jest to wypiek, a słodkość wysmażana w głębokim oleju. Fuj.
@ae@:
Teraz, przed swietami najbardziej popularne sa: pebernødder, brunekager og jødekager
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:nC65Cmg499QJ:arla.dk/opskrifter/Jodekager/+j%C3%B8dekager&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk&lr=lang_da&client=firefox-a
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:iEsQB1Z9IewJ:www.madmor.dk/show.php%3Faction%3Dsingle%26get%3D377+pebern%C3%B8dder&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk&client=firefox-a
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:BqV_OxhYvsUJ:www.julelege.dk/opskrifter/julekager/brunekager.htm+brunekager&cd=4&hl=da&ct=clnk&gl=dk&client=firefox-a
A jak smakuja to rzecz gustu :-)
Bardziej liczy sie tu tradycja niz smak :-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej