Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej
Duński i orginalny przepis na ciasto
vera:
Ktoś może zna przepis na ryż gotowany w mleku a potem podany z sosem czereśniowym???
Robiony tylko na święta. ;)
marysha:
http://poloniainfo.dk/forum?topic=10909.0
anha:
Podejrzewał,że Vera chciał przepis na ryż w wersji alkoholowej ;D
Manior:
Jedyna różnica to to, że do ryżu trzeba mieć 2 litry sake zamiast whisky :)
A już poważniej.
Można samemu mordować się z gotowaniem ryżu albo:
1. Kupić „gotowca” w kokonie foliowym - Ris a´la Mandel 500g (gdzieś widziałem ofertę 2 za 35,- na przyszły tydzień)
2. Kupić kokon foliowy „Risengrød” 1.000 g (w Bilce był 2 za 35,- w tygodniu 49) do tego 250 ml śmietany 38% Piskefløde.
Śmietanę ubić i wymieszać z zaw. Kokona. Można dodać trochę cukru i siekanych migdałów.
Jedząc taki pucharek Ris a´la Mandel, który pojawia się jako deser w restauracjach (np w Bilce) przed Świętami, wyczułem chyba cukier waniliowy w masie ryżowej. Dodaje smaku polecam poeksperymentować.
Do tego Sos wiśniowy „Kirsebærsovs” Można go kupić w kartonikach á 500 gram. Tanieje przed Świętami. Kupiłem kilka opakowań w Kvickly za ca. 6,- Gdzieś mi mignął na tydzień 50 – 2 za 15,-
Podając michę Ris a´la Mandel na Wigilię fajnie jest pamiętać o tradycji i wmieszaniu jednego całego migdała. Ten kto go znajdze w swojej porcji dostaje „migdałowy prezent” Mandelgave. Najlepiej kupić coś uniwersalnego z czego każdy się ucieszy – np jakaś lepsza czekolada, czy coś w tym stylu. Frajda dla dzieciaków – jak wygrają. :)
Pozdrawiam
marysha:
--- Cytat: anha w 07 Gru 2008, 13:13:15 ---Podejrzewał,że Vera chciał przepis na ryż w wersji alkoholowej ;D
--- Koniec cytatu ---
Niech podleje wiśniówką... ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej