Ogólne > Podatki

zmiana oprocentowania karty podatkowej przez net

(1/4) > >>

mondzik:
chciałby zmienić swój procent opodatkowania(mam teraz 12%) na niższy jeszcze na 2008 rok, ponieważ uwzględniając ulgi powinienem płacić mniej. robię więc nadpłatę i nie chcę czekać do rozliczenia podatkowego w 2009 roku na większy zwrot. co mam zrobić na necie, na stronie skat.
jak wypełnić kartę podatkową na 2009 rok z uwzględnieniem dojazdów do pracy na teranie danii(powyżej 25 km) i polski, i odpisu na mieszkanie 184 koron oraz na żywność 65? również na necie, na stronie skat.

K3:

--- Cytat: mondzik w 08 Gru 2008, 20:26:25 ---jak wypełnić kartę podatkową na 2009 rok z uwzględnieniem dojazdów do pracy na teranie danii(powyżej 25 km) i polski,

--- Koniec cytatu ---

ty się zdecyduj, z czego chcesz korzystać, bo albo ulga za dojazdy z PL albo z DK

mondzik:
jeżeli jadę na początku roku do danii z polski w poszukiwaniu pracy to już to się liczy jako dojazd do pracy. pierwsze 14oo km. jeżeli zjeżdżam po ukończonej pracy z danii do polski to mam kolejne 14oo km, jako powrót z pracy. jeżeli mieszkam w danii w odległości 66 km od pracy to sumuję te km i odliczam codziennie. jeżeli jadę na wakacje do polski w wracam do danii to mam 28oo km do dpisu. dlatego też tak napisałem.

K3:

--- Cytat: mondzik w 08 Gru 2008, 20:36:35 ---jeżeli jadę na początku roku do danii z polski w poszukiwaniu pracy to już to się liczy jako dojazd do pracy. pierwsze 14oo km. jeżeli zjeżdżam po ukończonej pracy z danii do polski to mam kolejne 14oo km, jako powrót z pracy. jeżeli mieszkam w danii w odległości 66 km od pracy to sumuję te km i odliczam codziennie. jeżeli jadę na wakacje do polski w wracam do danii to mam 28oo km do dpisu. dlatego też tak napisałem.

--- Koniec cytatu ---

nie myl przyjazdu do Danii przed podjęciem pracy i wyjazdów urlopowych z dojazdami do pracy !!!

roga:
Codzienne dojazdy do pracy licza sie dopabuse powyzej 24 km. To znaczy, ze mozesz odliczac 42 a nie 66 km.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej