poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: OD1 appendiks A  (Przeczytany 14421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aneczka

• Gość
Odp: OD1 appendiks A
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Gru 2008, 16:55:23 »
Umowe z posrednikiem mam podpisana od poczatku sierpnia, a wczesniej pracowalam bezposrednio u dunskiego pracodawcy 11 miesiecy wiec nie jestem nowo przybyla osoba do Danii ktora zachodzi w ciazy...

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Gru 2008, 17:20:50 »
"Ligebehandlingsloven" (prawo o rownouprawnienie, w tym na rynku pracy) omawia ten temat. Nie wiem na ile rozumiesz
dunski. Znajdziesz duzo watkow na Google pod Ligebehandlingsloven. Moge przetlumaczyc i przeslac na Twoj email (zabiera troche miejsca). Dziwie sie, ze zwiazki (3F?) nie chca pomoc, chyba, ze nie jestes ich czlonkiem. A moze po prostu sytuacja nie wymaga ich ingerencji poniewaz nie zwolniono Cie z pracy, a sama ilosc godzin to sprawa ktora powinna byc uregulowana miedzy pracodawca a pracownikiem. Wiem, ze Ligebehandlingsloven nie jest odpowiedzia na to o co pytalas (czy wpis w D1 jest wiazacy). Ale na wszelki wypadek - gdyby chcial Cie zwolnic -
dobrze wiedziec jakie masz prawa jao osoba w ciazy.     

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Gru 2008, 18:03:50 »
Skoro piszesz o zwolnieniu to trafiles dobrze bo jak dzwonilam do nich dowiedzialam sie ze juz nie jestem ich pracownikiem ale bardzo szybko zmienili zdanie haha ale w tej sprawie musial interweniowac znajomy dunczyk. Jak pracowalam w poprzednim zakladzie pracy to nalezalam do zwiazkow 3F a pozniej jak zmienilam na zupelnie inna branze to juz przestalam byc ich czlonkiem, niestety mam bardzo zle wspomnienia  z czasow bycia ich czlonkiem, nie pomogli w pewnej sprawie, chociaz mowili ze to definitywne lamanie prawa przez zaklad w ktorym pracowalam. Poszukam czegos pod nazwa ktora podales jak bede miala z czyms problem to napisze, nie chce zajmowac komus czasu i naduzywac pomocy.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Gru 2008, 22:51:20 »
Przepraszam - obowiazki domowe wzywaly.

Uwazam, ze ma pani prawo domagac sie tych min 30 godzin w tygodniu...Pomoc zwiazkow tez bylaby wskazana, gdyz z posrednikami jest dosc trudno ustalic pewne rzeczy.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Gru 2008, 07:42:58 »
mala_z_Aarhus dziekuje za pomoc, oczywiste jest ze nie siedzisz przed komupterem 24h na dobe, dzis albo jutro pojade jeszcze do Statsforvaltningen potwierdzic to co myslalam i to w co ty napisalas, zeby przypadkiem nie robic burzy nie majac podastaw. Niestety na zwiazki nie mam co liczyc u nich tez probowalam musze radzic sobie sama chociaz tyle mnie to nerwow kosztuje ze lepiej nie mowic. Czlowiek chce byc uczciwy a tu oni robia problemy.

Pozdrawiam

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Gru 2008, 10:38:34 »
Prosze napisac, jakie byly rezultaty z tej rozmowy..
Moge w czwartek bardziej zorientowac sie w temacie.

Gdyby nie chciala pani pisac na forum, podaje e-mail: mala_z_aarhus@poloniainfo.dk

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Gru 2008, 11:18:28 »
Wlasnie wrocilam ze Statsforvaltningen i jest tak jak myslalysmy czyli oni poswadczyli w tym dokumencie nieprawde. Powiedziano mi ze mam isc do zwiazkow ale wiem ze na ich pomoc nie mam co liczyc wiec bede musiala sama o to walczyc. Zaraz napisze Ci maila.

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Gru 2008, 11:18:28 »

Kiedy FA8 ,a kiedy OD1?

Zaczęty przez anetalemDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 5844
Ostatnia wiadomość 13 Lis 2008, 01:26:51
wysłana przez vaxa_rys
OD1 i niechcec jego wydania

Zaczęty przez BartekCDział Praca w Danii