poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zasiłek chorobowy  (Przeczytany 17046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: zasiłek chorobowy
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Kwi 2009, 11:16:38 »
Taaa... Polak potrafi.
Nic dziwnego, ze nie chcieli otworzyc dla nas rynku pracy.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Kwi 2009, 11:34:38 »
.... mają dość tych Polaków którzy kradną,.
Okradają wszystkich jak leci. Sam tego doświadczyłem.
W 2005 roku Duńczycy byli dla nas bardzo mili, nie wiedzieli jeszcze co ich czeka.
Ale teraz już wiedzą i z pewnością nie przeszkadza im mój zasiłek chorobowy, który się każdemu należy za czas choroby, składki opłacałem za te wszystlie lata.

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 11:32:38]

a choroba nie wybiera.

A może Ci nieuczciwi Polacy którzy naciągają SKAT , niesłusznie odliczając sobie różne ulgi. - popsuli nasze dobre imię UCZCIWEGO POLAKA.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Kwi 2009, 11:38:31 »
Jezeli jestes naprawde chory, to oczywiscie Ci sie nalezy...
Ale z Twoich postow to raczej wynika, ze tobie sie raczej wydaje, ze jestes chory...
Roznie to mozna zinterpretowac...

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 11:35:31]

Coz...
Przez lata komuny polska uczciwosc sie nieco wypaczyla...
Przez 50 lat slusznym bylo oszukiwanie systemu, a nawet chwalebnym...
Wiec wiekszosc nie widzi nic zlego w kombinowaniu... wiec kombinujemy ... Przeciez kradziez Panstwowego nie jest kradzieza...

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Kwi 2009, 21:05:21 »
Sprawdzona wiadomość !
Dla wszystkich którzy ostatnim miejscem pracy była Dania i niestety rozchorowali się w Polsce, spokojnie mogą korzystać z duńskieo zasiłku chorobowego!!!!!!!
.... i nie jest to żadna kradzież !!!!

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 20:26:15]

..... a może Mirra miał jakieś nieuczciwe skojarzenia a może doświadczenia.... no cóż ludzie są różni

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 20:30:05]

nie dysktuj z idiotą... zniży Cie do swojego poziomu ... a potem pokona doświadczeniem....
Coś w tym jest

rybaa

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Kwi 2009, 21:13:54 »
tak czytam i czytam to dochodze do wniosku ze niezly z ciebie...KWIATEK.Jak takie masz dobre wiadomosci to i ja ci powiem na logike jezeli juz sie wyrejestrowales i tak ci ..kazal szef to powiem ci ze furteczka dla ciebie sie zatrzasnela i nic juz nie zalatwisz koncz tu ta polemike raz na zawsze .1 kwietnia jak to przeczytalem to myslalem ze to zart no ale tacy ludzie sie rodza nie sieja ich a szkoda.

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Kwi 2009, 21:24:42 »
Niektóre kraje uzależniają prawo do świadczeń z tytułu choroby i macierzyństwa od tego, czy tam mieszkasz. Jednak zgodnie z nadrzędnymi przepisami unijnymi miejsce zamieszkania nie jest warunkiem przyznania świadczeń! Choć przyznaje je i wypłaca kraj, w którym jesteś ubezpieczony, to dostaniesz pieniądze także wtedy, gdy mieszkasz na stałe lub przebywasz w innym państwie niż to, w którym podlegasz ubezpieczeniu.

to wiadomośc z ZUS i ministerstwa pracy i polityki socjalnej
http://www.mps.gov.pl/index.php?gid=66

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 21:21:20]

...jak to dobrze,że zona pracuje w ZUS

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 21:22:03]

coś z logiką u Ciebie nie tak.... polecam Podstawy logiki Pana Ziembińskiego (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwiska)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Kwi 2009, 21:27:42 »
Panie Kwiatek, flooduje Pan.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Kwi 2009, 21:27:42 »

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Kwi 2009, 21:32:40 »
a jednak Ziembiński

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 21:31:51]

flooduje ????

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Kwi 2009, 21:33:55 »
Spoko, mam juz przepisy.
Znow oparlam sie o przepisy nie uzupelnione o przepisy nie unijne, a raczej nie wiedzialam o nowelizacji przepisu o "kraje posiadajace umowy socjalne"

Kapitel 3 – Ophold og beskatning her i landet
§ 3. Retten til sygedagpenge er betinget af, at personen har lovligt ophold her i landet, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. Sygedagpenge kan udbetales under ophold i udlandet, når

1) en person i tilknytning til en sygeperiode er på rekreationsophold med fast lægetilsyn og opholdet inden afrejsen er anbefalet af en læge af helbredsmæssige grunde,

2) en person er under sygebehandling og Sundhedsstyrelsen eller en sygehusmyndighed har givet tilladelse til behandlingen,

3) en person må udsætte hjemrejse fra et ferieophold el.lign. af helbredsmæssige grunde og dette er dokumenteret ved en lægeerklæring eller

4) en person er udsendt af en arbejdsgiver med hjemsted her i landet til beskæftigelse i højst 1 år i udlandet og personen har indkomst, der kan beskattes i Danmark.

Stk. 3. Personer, der efter EF-forordning nr. 1408/71 om anvendelse af de sociale sikringsordninger på arbejdstagere, selvstændige erhvervsdrivende og deres familiemedlemmer, der flytter inden for Fællesskabet (herefter betegnet EF-forordning nr. 1408/71), er omfattet af dansk lovgivning om social sikring, har ret til sygedagpenge, selv om de ikke har ophold her i landet, uanset om betingelserne i stk. 2 er opfyldt.

Stk. 4. Personer, der efter en international aftale om social sikring er omfattet af dansk lovgivning om social sikring, har ret til sygedagpenge, selv om de ikke har ophold her i landet, uanset om betingelserne i stk. 2 er opfyldt.

STK. 4 jest nowa poprawka do przepisu, na temat umow miedzynarodowych o ubezpieczeniu spolecznym..

Chorobowe przysluguje tylko do czasu uplywu terminu wypowiedzenia.

Po dacie rozwiazania umowy o prace, moze Pan ubiegac sie o chorobowe tylko w porozumieniu z A-kasse.
Skal jeg have sygedagpenge når jeg er arbejdsløs?
Bliver du syg, mens du fx får dagpenge fra SLA, skal du på din første sygedag, kontakte dit lokale a-kassekontor og melde dig syg. Mens du er syg udbetaler din kommunen sygedagpenge.

Po terminie uplywu wypowiedzenia i jednoczesnym (wczesniejszym) wymeldowaniu sie z kraju, w ktorym sie pracowalo, swiadczenia nie naleza sie, ze wzgledu na ustanie stosunku pracy i utraty pozwolenia na pobyt.

W przypadku, gdy pracownik objety jest okresem wypowiedzenia i w tym czasie zachoruje to nadal trwa stosunek pracy. A zatem przez czas przebywania pracownika na zwolnieniu chorobowym - upływa czas okresu wypowiedzenia. Z upływem okresu wypowiedzenia umowa o pracę rozwiązuje się nawet, kiedy pracownik nadal przebywaby na zwolnieniu art. 41.k.p.

K3

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Kwi 2009, 21:33:55 »

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Kwi 2009, 21:35:59 »
a jednak nie ..... zalewam

Tula

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Kwi 2009, 21:36:51 »

rybaa

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Kwi 2009, 21:43:22 »
A czemu potrzebujesz pomocy tu jak twoj szef wie najlepiej ..ze kazal ci sie wymeldowac wiec czemu go nie zapytasz czy ci czasem  chorobowego nie wyplaci?Ja ide o zaklad stawiam symboliczne 500 koron ze fige z makiem dostaniesz tu.

Offline Kwiatek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Kwi 2009, 21:51:08 »
Flood (ang. potop, powódź) – w informatyce wielokrotne wysłanie tej samej wiadomości lub wielu różnych wiadomości w bardzo krótkich odstępach czasu. Floodowanie (ang. flooding) może występować w programach komunikacyjnych używanych przez ludzi, jak i też na poziomie protokołów sieciowych.

W protokołach komunikacyjnych masowe wysyłanie określonych pakietów może służyć do ataków typu DoS. Przykładowymi atakami tego typu są ping flood oraz SYN flood.

Na poziomie aplikacji floodowanie dotyczy wszystkich form komunikacji tekstowej w Internecie (czat, IRC, IM, Usenet) i przejawia się w wielokrotnych powtórzeniach znaków interpunkcyjnych, liter, cyfr, uśmiechów internetowych itp. Zachowanie takie postrzegane jako nieetyczne i łamiące zasady netykiety.

Innym przykładem floodowania jest bomba pocztowa (ang. mail bomb), atak polegający na wysłaniu dużej ilości poczty elektronicznej do jednej osoby/systemu.

Odmianą bomby pocztowej może być również atak na urządzenia mobilne w szczególności telefony komórkowe polegający na "zalaniu" odbiorcy SMS-ami.

Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/Flood_(informatyka)”

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 21:45:17]

Moją intencją nie było żadne floodowanie. Naiwnie myślałem, że ktoś zna przepisy i mi pomoże.... ale teraz wiem, że w biedzie nie ma co liczyć na życzliwych rodaków tylko na samego siebie. Dziękuję bardzo za dobre słowo i życzenia "szybkiego powrotu do zdrowia.

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 21:48:48]

Pracodawca wypłaci do końca wypowiedzenia a potem komuna.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Kwi 2009, 22:05:50 »
Flood (ang. potop, powódź) – w informatyce wielokrotne wysłanie tej samej wiadomości lub wielu różnych wiadomości w bardzo krótkich odstępach czasu

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 21:45:17]

Moją intencją nie było żadne floodowanie. Naiwnie myślałem, że ktoś zna przepisy i mi pomoże.... ale teraz wiem, że w biedzie nie ma co liczyć na życzliwych rodaków tylko na samego siebie.

Coz, czyta Pan definicje i nic z tego nie wynika...
A co do liczenia tylko na siebie, no to stara prawda jest. Co nie zmienia faktu, ze przeciez Mirra przyznala, ze dopabuse pozniej doczytala przepisy i je podala, wiec niepotrzebnie uderza Pan w taki wielki dzwon.
Szybkiego powrotu do zdrowia zycze :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 02 Kwi 2009, 22:05:50 »

Zasiłek rodzinny

Zaczęty przez asienka17225Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4955
Ostatnia wiadomość 28 Lut 2019, 09:59:26
wysłana przez asienka17225
Pobyt na kwarantannie - zasiłek, zwonienie lekarskie?

Zaczęty przez marek90Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7159
Ostatnia wiadomość 15 Lut 2021, 22:32:02
wysłana przez Jomir
zasiłek rodzinny

Zaczęty przez GośkaDział Podatki

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 14160
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2006, 19:31:36
wysłana przez Grzegorz_Odense
Zasiłek transferowany