Ogólne > Podatki
prośba o pomoc w rozliczeniu
podatek roczny:
Dziekuje, poczekam za rozliczeniem rocznym z Danii
pozdrawiam
Zosia
Klingon:
Ok. Rozumialem ze jak pisze "od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą" to chodzi o podatek a nie o zaliczke na podatek.
denice123:
Mam kilka pytań:
1. W której pozycji należy wpisać zwrot podatku ze Skat: w poz. 172 (doliczenia do podatku) w PIT-36?
W 2008 dostałam ze Skat zwrot podatku w wysokości 1500 zł, jeśli wpiszę go w poz. 172 to okazuje się, że tą samą kwotę muszę zapłacić w Polsce. Czyli wychodzę na 0. ???
Czy tak będzie zawsze, że gdy dostanę zwrot w DK to będę musiała go oddać w PL? A może wy wpisujecie go w inną pozycję PITu?
2. A gdzie w PIT wpisać odsetki z rachunku bankowego zaksięgowane na koncie 31.12.2008?
3. Jak w Danii nazywają się składki na ubezpieczenie zdrowotne i czy możemy je odliczyć od podatku w Polsce?
Może ktoś zna odpowiedzi na moje pytania?
Z góry dziękuję
podatek roczny:
probuje to rozgryzc i mam kilka pytan. Czy oprocz 38% podatku, moge tez odliczyc 8 % podatek? Czy wpisuje cala kwote brutto czyli AM-bidragpligtig do PIT 36? Nie wiem o co moge pomniejszyc te kwote. Mam umowe czasowa, nie mam malzonka w Polsce. Wszystko poprzeliczalam na zlotowki wg kursu z danego dnia kiedy otrzymalam pieniadze na konto, nie umiem sobie poradzic z tymi odliczeniami od dunskiego dochodu, jak pomniejszyc ten dochod zgodnie z prawem
Zosia
Ozzy:
Witam bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego przepisu:
Osobista ulga podatkowa
Osobista ulga podatkowa to ulga, która przysł
uguje wszystkim osobom zatrudnionym.
Jej wysokosc w roku 2008 wynosi 41 000 kr. Kwota ta obowiazuje tylko w przypadku przepracowania w Danii pelnego roku. Jezeli okres swiadczenia przez Ciebie pracy jest krótszy, mozesz skorzystac z tej ulgi pod pewnymi warunkami - skontaktuj sie z administracja skarbowa i spytaj, czy Cie to dotyczy.
W moim przypadku pierwsza umowa była terminowa od 13.02.2008-10.08.2008 druga jest bezterminowa od 11.08.2008 i zakonczy się za wypowiedzeniem z powodu powrotu do kraju 04.02.2009.
Proszę o odpowiedz czy ulga będzie mnie dotyczyc.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej