Ogólne > Podatki
podatki
mala_z_Aarhus:
W drugim poscie w dziale Podatki jest zamieszczony link do strony opracowanej przez Klingona,na ktorej zawarte sa odpowiedzi na wiekszosc pani pytan. Prosze z niej skorzystac, zwl. z dzialu:
TastSelv-kod i pokrewne, jak Digital Signatur itd.
http://home25.inet.tele.dk/pl/dk/sitemap.html
lilianka:
korzystałam z tego działu juz wiele razy niestety nie mam czegos takiego .pozdrawiam
mala_z_Aarhus:
Zobaczmy:
Dostęp do WypełnijSam (TastSelv)
Na TastSelv możesz zalogować się przy pomocy TastSelv-kodu z karty podatkowej/rozliczenia rocznego - zobacz WypełnijSam, kontrola dostępu.
Czy mogę zamówić mój TastSelv-kod za granicą?
Jeżeli mieszkasz za granicą i twój zagraniczny adres jest zarejestrowany w ewidencji ludności w Danii (folkeregisteret), i masz duński osobisty numer (duński PESEL), to możesz zamówić nowy TastSelv-kod i otrzymać go za granicą.
Co zrobić, jeżeli straciłem mój TastSelv-kod?
Jeżeli zgubiłeś TastSelv-hasło, to możesz zamówić nowy kod na www.tastselv.skat.dk . Na tej stronie naciśnij "Bestil ny TastSelv-kode" (Zamów nowy TastSelv-kod). Na następnej stronie wpisz osobisty numer (duński PESEL), i naciśnij "Fortsæt" (Dalej). Potem wybierzesz czy ten nowy kod będzie wysłany na email, SMS lub w liście. Potem pokazana będzie strona z pokwitowaniem.
Kod jest 8-cyfrowy, i wpisujesz razem z twoim osobistym numerem (duński PESEL), kiedy pierwszy raz logujesz się na TastSelv. Potem będziesz poproszony o wpisanie własnego hasła, które będziesz używał w przyszłości do logowania na TastSelv.
Uwaga: Po utworzeniu nowego hasła, tylko z tym hasłem możesz wejść na TastSelv - kod w emailu, sms, liście - lub na karcie podatkowej/rozliczeniu rocznym - nie jest dłużej ważny.
Jeżeli jesteś zameldowany w Danii to SKAT poleca zamówić podpis cyfrowy.
oraz
) Jeżeli jeszcze nie korzystałeś z WypełnijSam hasła, to możesz go znaleźć na karcie podatkowej (Forskudsopgørelsen) lub druku PIT (Selvangivelsen) w prawym górnym rogu w polu "TastSelv-kode" (8 cyfrowy numer). Po wybraniu własnego hasła, ten kod nie jest dłużej ważny. Poniżej opisane jest logowanie pierwszy raz na TastSelv.
Info. ze strony Klingona.
prośba o pomoc:
hej dzięki za podpowiedzi, ale muszę zapytać o tak głupią sprawę : jak wygląda ta karta podatkowa? ona powinna przyjść pocztą ze Skatu?
Tula:
Nie, od tego roku jest dostepna tylko w wersji elektronicznej, mozna ja obejrzec po zalogowaniu sie przez TastSelv kod, a o tym pisala Mala wyzej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej