Ogólne > Podatki

Przedluzenie podatku 8%

<< < (6/8) > >>

cały czas 8%:

--- Cytat: misio_99 w 21 Sty 2009, 00:59:18 ---
tylko, ze przepisy ustawy o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych nijak sie maja do rozliczen z urzedem skarbowym... rozliczasz sie nie tam gdzie jestes zameldowany ale tam gdzie mieszkasz... ja bylem zameldowany i mieszkalem w dwoch roznych miastach... rozliczalem sie z urzedem skarbowym ktory byl wlasciwy dla miejsca mojego zamieszkania

--- Koniec cytatu ---

o ile nie ma obowiązku meldunku od o1.o1.o9 w polsce, to jak pokazać zaświadczenie w danii o zameldowaniu w polsce?
nie wiążę miejsca zamieszkania i meldunku do celów podatkowych w polsce tylko na potrzeby duńskie.

8% cały czas:

--- Cytat: zuza w 21 Sty 2009, 20:56:21 ---ale wy kombinujecie ludzie   ja tu jestem drugi rok i niekombinuje z tym 8% podatkiem taki przywilej mialam tylko rok i ciesze sie a teraz mam 40% i  wcale    mnie to nierusza

--- Koniec cytatu ---
dlaczego kombinowaniem nazywasz postawę wykorzystania ulgi dłużej niż rok? w pierwszym roku miałaś przywilej odpisu delegacyjnego lub za podwójne prowadzenie domu około 620 dek na dzień. w drugim roku pobytu masz prawo odpisu na zakwaterowanie około 180 dek na dzień i na udokumentowane koszta wyżywienia, wg. rachunków ze sklepów spożywczych. to wszystko możesz wykorzystać, jeżeli nadal masz kontrakt czasowy do 12 m-cy u tego samego pracodawcy przy tym samym projekcie(stanowisku).
jeżeli wszyscy korzystają z pierwszej ulgi, ponieważ jest to nagłośnione do granic możliwości, to nie kombinują?!
jeżeli nieliczni korzystają z ulg w drugim roku pobytu w danii, ponieważ poinformowali się o tym( zadali sobie trud do wyszukania tych informacji) to są oni kombinatorami?!
nie usprawiedliwiaj swojego zachowania w drugim roku podatkowym jako, że nie należy ci się i jesteś teraz ucieszona z racji wykorzystania ulgi tylko w pierwszym roku...

--- Cytat: zuza w 21 Sty 2009, 20:56:21 ---..., ale jak wam zle to jedzcie do polski i kloccie sie tam o podatki i niepsujcie  nam bardziej naszej reputacj a kombinatorom zycze aby skat ich dupnol i kazqal zwrocic wszystkoco im  sie nienalezalo:)

--- Koniec cytatu ---

...a wszyscy pozostali to są źli i niech wracają do polski, i niech złapie ich skat. nie ładnie jest życzyć komuś źle.

popieram cię w należności pieniędzy jako podatków dla skat. te płaćmy wszyscy. pozostałe zachowajmy sobie. te należą się nam.
powodzenia.
p.s. jak się dokładnie dowiesz, to jest jeszcze szansa, abyś miała ulgę w drugim roku pobytu.
jednak jak to zrobisz to musisz się liczyć z reakcją innych obywateli polskich, że zostaniesz pomówiona o kombinowanie. wtedy musisz im udowadniać, że są niedoinformowani i tylko narzekają na sąsiada, że on ma a ja nie i na pewno kombinował, albo, że on ma niesłusznie a ja się cieszę, że mam uczciwie cząstkę tego wszystkiego.

Klingon:
Ulga za koszty wyżywienia i noclegu jest przyznawana osobom mającym tymczasowe miejsce pracy ponieważ ponoszą większe koszty utrzymania w związku z wykonywaną pracą niż osoby mieszkające przez dłuższy czas w tym samym miejscu. To jest sprawiedliwe ale nie łatwo jest ustalić przepisy które wyeliminowałyby nadużycia. Ceną tej regulacji jest, że niektórzy tracą możliwość otrzymania tej ulgi, np. osoby z rocznym kontraktem nie otrzymają ulgi jeżeli na kontrakcie jest dodane, że jest możliwość przedłużenia kontraktu - jedna linia tekstu która w rzeczywistości może nic nie znaczyć.

- "znajdź mi, proszę, wzmiankę w przepisach, że kiedy ma się rezydencję podatkową duńską to ulga nie należy się."
Znajdź mi, proszę, wzmiankę w przepisach, że jest inaczej - że można mieć rezydencję podatkową w Danii i równocześnie nie mieć tutaj zwykłego zamieszkania (sædvanlig bopæl).

- "natomiast jest przepis, że jeżeli ma się zameldowanie w polsce i dojazdy do pracy z domu nie umożliwiają tego to można robić sobie odpis delegacyjny."
Można też zrobić odpis delegacyjny mieszkając w Danii i też samo zameldowanie w Polsce nie upoważnia do tego odpisu.

- "czy kombinowaniem nazywasz wykorzystanie w 100% tego co mówią duńskie przepisy i na co pozwalają?"
A można płacić "cały czas 8%" bez kombinowania? W twoim pierwszym poście podajesz receptę - w skrócie: zrezygnuj, wymelduj, załatw, weź, poszukaj, rozpocznij, odwiedź, złóż, zamelduj, załatw. Sam nawet piszesz "prace w polsce" w cudzysłowie. ;D

- "mieszkamy tu, ale myślami jesteśmy w naszej kochanej ojczyźnie."
Nie dało się tam zatrzymać rezydencji podatkowej? ;D

Interpretacja:
Wszysto piknie i ladnie, jedna tylko zaobserwowana przez kazdego z nas rzecz... kazdy ma inna karte podatkowa, choc czesto wlasciciele owych kart niczym sie od siebie nie roznia( te same warunki kontraktu i dobra materialne), jeden urzednik przedstawia ci twoja sytuacje podatkowa zupelnie inaczej od drugiego. Od dunczykow dowiadujemy sie podobnych rzeczy, oni sami tez kombinuja jak tylko moga... Mysle, ze najwiekszy i odwieczny problem z jakimikolwiek przepisami to ich INTERPRETACJA, a kojelny problem DK to obcokrajowcy, ktorych jak zauwazyliscie w wiekszosci traktuje sie troche mniej powaznie. Takze INTERPRETUJMY(impowizujmy) dalej:)
Pozdrawiam Dawid
gg 4851014

lilianka:
ja tam wole nie kombinować , miałam swoją ulgę tyle ile miałam,tzn , przez okres 2 lat kalendarzowych, miałam tymczasowe miejsce pracy , a teraz juz na kontrakcie na stałe wcale nie mam złej bo ponad 5 000 kr / Msc. 
Znam ludzi którzy kombinowali i teraz maja problem bo skat i poprzysyłał z nowym rokiem jakies spore sumki do zapłaty nawet za 2006 , 2007 rok... więc po co to wszystko.??

[Posted on: 25 Styczeń  2009, 14:33:51]
aha dodam ze te 2 tata kalendarzowe polegały na tym ze w 2007 roku pracowałam od wrzesnia do połowy grudnia u jednego pracodawcy ( posredniak ), a od 1 stycznia 2008 roku miałam juz nowy kontrakt czasowy u innego pracodawcy... :)
teraz juz mam 3 pracodawce i nie szukam dziury w całym mam swoja 5 000 kr ulgi , ( ze zwiazkami i a - kasa ) natomiast nie nalezy mi sie juz ulga na dojazd do Pl i wyzywienie i nocleg.,dobrze jest jak jest:))

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej