poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatki  (Przeczytany 5927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

prośba o pomoc

• Gość
podatki
« dnia: 16 Sty 2009, 22:19:34 »
Witam, w Danii pracuje od 27.10.2008 w tym czasie byłem na święta i sylwestra w Polsce. A że popracuje tu jeszcze tylko parę dni (z powodów zdrowotnych) , proszę o poradę jak mam się rozliczyć za 2008r?  Proszę całkowicie opisać krok po kroku, (języka nie znam) ,cpr mam ,konto w banku i jeden kwitek od pracodawcy dostałem (za cały ten okres do końca roku), co mam dalej z tym zrobić? Ze Skatu nic nie przyszło, żadne karty podatkowe itd. nie mam pojęcia co dalej, i co gdzie wysyłać. Poza tym mam jeszcze jedną prośbę, jak wygląda tu zwolnienie z pracy? jak napiszę normalne wypowiedzenie to wystarczy? czy muszę informować Skat? itd. proszę pomocy,bo muszę wracać do domu......

PS. a jak z podatkiem za te parę dni 2009r? rozliczyć się mam dopabuse w 2010? nie mogę wcześniej?
Pozdrawiam rodaków .....

Offline ycma

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: podatki
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sty 2009, 22:32:49 »
napiszę Ci co wiem ale 100%pewności nie mam.musisz udać się do skata i powiedzieć ,jak jest.bo normalnie do maja oni wysyłają do Ciebie rozliczenie za poprzedni rok,a że Ty wyjeżdżasz wcześniej-to powinni Ci teraz wystawić abyś mógł się rozliczyć.jeśli masz cpr i jesteś tu zameldowany to też musisz się zgłosić do swojej komuny i wymeldować się.warto też wziąść ze sobą świadectwo pracy-od duńskiego pracodawcy.może przyda Ci się w Polsce?ile wiedziałam-napisałam.życzę Ci powodzenia i zdrowia

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sty 2009, 09:40:27 »
skoro dostałeś kwitek wypłaty to kartę musisz mieć!chyba że pracodawca wziął ci 60% podatku?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sty 2009, 11:50:28 »
SKAT:
Postaraj sie o dostep do twojej teczki podatkowej - musisz miec TastSelv-kod (zobacz WypełnijSam, kontrola dostępu).
Zobacz tez http://www.skat.dk/display.aspx?oId=1717919&vId=201861&indhold=1

Kommune:
Tu jest przetlumaczony druk zgloszenie wyjazdu z kraju: http://home25.inet.tele.dk/pl/Flytning/index.html

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sty 2009, 13:40:25 »
HEJ :) Klingon ja mam pytanie, byłam w Skacie i poprosiłam o szczegołowy wydruk z zarobków z tamtego roku, oczywiście dostałam go , ale zauważyłam ze nie ma na nim uwzględnionego 1 szego przelewu ( zabrano mi 60 % podatku ) od pośredniaka , u którego nie pracuje od grudnia 2007 . i pytanie moje jest czy ja sama mogę sobie zobaczyć dochody za tamten rok na moim tast selv kod? bo szukam i  nie mogę znaleść, czy ja musze sama jechac do Skata i o to zapyatac raz jeszce ? dziekuje za odpwoeidz

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sty 2009, 16:06:45 »
W drugim poscie w dziale Podatki jest zamieszczony link do strony opracowanej przez Klingona,na ktorej zawarte sa odpowiedzi na wiekszosc pani pytan. Prosze z niej skorzystac, zwl. z dzialu:
TastSelv-kod i pokrewne, jak Digital Signatur itd.
 http://home25.inet.tele.dk/pl/dk/sitemap.html

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sty 2009, 16:28:26 »
korzystałam z tego działu juz wiele razy niestety nie mam czegos takiego .pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sty 2009, 16:28:26 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sty 2009, 17:37:54 »
Zobaczmy:

Dostęp do WypełnijSam (TastSelv)
 Na TastSelv możesz zalogować się przy pomocy TastSelv-kodu z karty podatkowej/rozliczenia rocznego - zobacz WypełnijSam, kontrola dostępu.
 Czy mogę zamówić mój TastSelv-kod za granicą?
 Jeżeli mieszkasz za granicą i twój zagraniczny adres jest zarejestrowany w ewidencji ludności w Danii (folkeregisteret), i masz duński osobisty numer (duński PESEL), to możesz zamówić nowy TastSelv-kod i otrzymać go za granicą.
 Co zrobić, jeżeli straciłem mój TastSelv-kod?
 Jeżeli zgubiłeś TastSelv-hasło, to możesz zamówić nowy kod na www.tastselv.skat.dk . Na tej stronie naciśnij "Bestil ny TastSelv-kode" (Zamów nowy TastSelv-kod). Na następnej stronie wpisz osobisty numer (duński PESEL), i naciśnij "Fortsæt" (Dalej). Potem wybierzesz czy ten nowy kod będzie wysłany na email, SMS lub w liście. Potem pokazana będzie strona z pokwitowaniem.
Kod jest 8-cyfrowy, i wpisujesz razem z twoim osobistym numerem (duński PESEL), kiedy pierwszy raz logujesz się na TastSelv. Potem będziesz poproszony o wpisanie własnego hasła, które będziesz używał w przyszłości do logowania na TastSelv.

Uwaga: Po utworzeniu nowego hasła, tylko z tym hasłem możesz wejść na TastSelv - kod w emailu, sms, liście - lub na karcie podatkowej/rozliczeniu rocznym - nie jest dłużej ważny.

Jeżeli jesteś zameldowany w Danii to SKAT poleca zamówić podpis cyfrowy. 
 oraz
) Jeżeli jeszcze nie korzystałeś z WypełnijSam hasła, to możesz go znaleźć na karcie podatkowej (Forskudsopgørelsen) lub druku PIT (Selvangivelsen) w prawym górnym rogu w polu "TastSelv-kode" (8 cyfrowy numer). Po wybraniu własnego hasła, ten kod nie jest dłużej ważny. Poniżej opisane jest logowanie pierwszy raz na TastSelv.

Info. ze strony Klingona.

prośba o pomoc

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sty 2009, 11:43:21 »
hej dzięki za podpowiedzi, ale muszę zapytać o tak głupią sprawę : jak wygląda ta karta podatkowa? ona powinna przyjść pocztą ze Skatu?

Tula

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Sty 2009, 13:20:42 »
Nie, od tego roku jest dostepna tylko w wersji elektronicznej, mozna ja obejrzec po zalogowaniu sie przez TastSelv kod, a o tym pisala Mala wyzej.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sty 2009, 19:28:45 »
HEJ :) Klingon ja mam pytanie, byłam w Skacie i poprosiłam o szczegołowy wydruk z zarobków z tamtego roku, oczywiście dostałam go , ale zauważyłam ze nie ma na nim uwzględnionego 1 szego przelewu ( zabrano mi 60 % podatku ) od pośredniaka , u którego nie pracuje od grudnia 2007 . i pytanie moje jest czy ja sama mogę sobie zobaczyć dochody za tamten rok na moim tast selv kod? bo szukam i  nie mogę znaleść, czy ja musze sama jechac do Skata i o to zapyatac raz jeszce ? dziekuje za odpwoeidz
Po zalogowaniu na TastSelv (zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Menu.html)  trzeba wybrac
"Personlige skatteoplysninger mv." - Osobiste informacje podatkowe
potem
"Alle nedenstående grupper, hvor der foreligger oplysninger, vist samlet" - Wszystkie ponizsze grupy ...
i na koniez znalezc twojego pracodawce i
"13   A-indkomst, hvoraf der skal betales AM-bidrag" - Dochod brutto
"15   Indeholdt A-skat" - wplacona zaliczka na podatek

Na razie nie ma jeszcze informacji z 2008 roku.

Jak beda to porownaj dochod i odprowadzona zaliczke na podatek u tamtego pracodawcy lacznie za 2007 i 2008 rok. Na ktory rok wyplata jest wliczana zalezy od daty wyplaty a nie za jaki okres.

PS. mala_z_Aarhus napisala jak mozna zalogowac sie na TastSelv.

prośba o pomoc

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sty 2009, 18:14:07 »
hej czyli rozumiem, że skoro informacji na rok 2008 nie ma na stronce, to nie rozliczę się przed wyjazdem, ale później już z domu korzystając z internetu będę mógł? zostało mi parę dni........ poza tym czy mam szanse na jakieś ulgi? np. mieszkanie i wyżywienie płaciłem ze swoich, to jak to jest? poza tym jakby były jakieś zwroty to tylko na konto w Duńskim banku?, czyli nie mogę zamknąć konta przed wyjazdem? pomocy, i z góry dziękuje

prośba o pomoc

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sty 2009, 23:14:46 »
hej ktoś mi odpowie? te podatki tutaj są jeszcze gorsze niż u nas, bo dalej nic nie rozumiem, a do tego brak znajomości języka.........

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sty 2009, 23:14:46 »

Podatki

Zaczęty przez adammiernik.91Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3731
Ostatnia wiadomość 28 Maj 2015, 14:25:09
wysłana przez darecki999
Podatki w 2008????

Zaczęty przez dorotaa22Dział Podatki

Odpowiedzi: 3