Ogólne > Przepisy z różnych stron świata.
Tarta porowa z bekonem
(1/1)
lilia:
Tarta z porami i bekonem:
1. Ciasto gotowe na pizzę
2.10dkg surowego boczku (użyłam plastry "Tulip-a", były najchudsze)
3. spory por
4. jajka x 3
5. Smietana 9% około szklanki
6. Sol, pieprz
Użyłam cieniuteńkiego ciasta na pizzę ( do kupienia we wszelkich marketach) . Rozwałkować jeszcze i wylepić formę.
Boczek stopić, żeby był kruchy i "odtłuścić" papierem. Zeszklić por, na łyżce oleju i wodzie- dusić pod przykryciem.
Rozmącić jajka ze śmietaną, można dodać 50 ml maślanki (kefiru etc.) Przyprawić.
Na podpieczony placek ułożyć cieniutko boczek, na to zeszklony por. Zalać masą śmietanow-- jajeczną.
Piec w 200-180 C, aż środek będzie ścięty. (min. 30 min)
Smacznego :)
mawi:
ja kupuje gotowe ciasto na tarte , tak samo jak na pizze można kupić na tarte .
lilia:
Oczywiście, mawi, ja celowo użyłam cista na pizzę, bo z tego na tartę zrobiłam ciasteczka z jabłkami :D :-[
Można zamiennie, z tym,że jest to inny smak- na tartę jest bardziej tłuste :)
[Posted on: 23 Styczeń 2009, 20:13:31]
i zdjęcie :D
Wioll 26:
już w niedzielę na moim stole :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej