poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: A-kasse - pytanie szczegółowe  (Przeczytany 174304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: A-kasse - pytanie szczegółowe
« Odpowiedź #165 dnia: 31 Gru 2010, 16:35:32 »
Najwazniejsze, aby A-kassa byla powiadomiona. Aby nie bylo watpliwosci wyslij email z zapytaniem, jak masz oplacic skladke poniewaz z powodu choroby i zwolnienia z pracy, skladka nie jest automatycznie oplacana i masz zaleglosc 2 skladek. Nie rozumiem problemu. Zapytaj - odpowiedza i po wszystkim. Wychodze z zalozenia, ze spelniles obowiazek powiadomienia Zwiazkow/A-kasse i Jobcenter, ze jestes chory i bezrobotny. To, ze komuna wyplaca chorobowe to jedna sprawa, a powiadomienie Zwiazkow itp. do druga sprawa, niemniej wazna. Komuna nie ma obowiazku powiadamiac za Ciebie te instancje.
Pozdrawiam. zycze powrotu do zdrowia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

[Posted on: 31 Gru 2010, 16:20:59]

Jezeli nie zaplaciles skladki w okreslonym terminie to A-kasse musi rozpoczac procedure wezwania do zaplaty. Jezeli po wezwaniu do zaplaty, nie dokonasz zaplaty skladki, A-kase ma prawo do usuniecia Cie z listy czlonkow A-kasse.

W wiekszosci A-kas, po otrzymaniu pisma o skreslenie Cie z listy czlonkow, masz jeszcze 4 tygodnie na wplacenie calej zaleglej kwoty. Wowczas skreslenie z listy czlonkow zostanie anulowane. Nie wiem czy dotyczy to tez Twojej A-kassy, ale sadze, ze tak.

Jezeli w ciagu 4 tygodniu zaplacisz cala brakujaca kwote, to nadal pozastajesz czlonkiem A-kassy ale A-kasse ”zasadzi” kwarantanne w wysokosci 7,4 godzin. Oznacza to, ze pierwsze 7,4 godzin, za ktore przyslugiwalaby Ci zapomoga w razie bezrobocia - nie beda Ci wyplacone. Kwarantanna zostaje uniewazniona po 2 latach o decyzji skreslenia Cie z listy czlonkow (co nie nastapilo poniewaz zaplaciles brakujaca skladke).

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #166 dnia: 02 Sty 2011, 11:23:10 »
Serdeczne dzięki roga za szczegółowe wyjaśnienie. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #167 dnia: 06 Sty 2011, 09:39:50 »
witam

chcialbym sie dowiedziec,czy te 1924 godz musza byc przepracowane w ciagu ostatniego roku?
pracuje od prawie trzech lat w firmie,czlonkiem a kasy jestem od ok poltora rokuw miedzyczasie bralem urlop bezplatny.nie jestem pewien,czy mam dokladnie te 1924 godz.czy nie otrzymam wtedy zasilku,jezeli w ostatnim roku mam np. tylko 1900godz?
na stronie 3f(bo tam naleze)napisane jest,ze potrzebne jest ostatnich 14 zaswiadczen o wyplacie.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #168 dnia: 06 Sty 2011, 12:16:43 »
https://www.borger.dk/Emner/arbejde-dagpenge-orlov/dagpenge-og-kontanthjaelp/Sider/arbejdsloeshedspenge.aspx

Musisz miec przepracowane 1924 godziny w ciagu ostatnich 3 lat jesli jestes fultidsforsikret.
Nie wiem jak sie liczy urlop bezplatny. Placiles skladki na a-kasse w czasie urlopu?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #169 dnia: 06 Sty 2011, 14:16:36 »
Jeżeli nie wyrobisz tych godzin w czasie okresu bytności w akase to zawsze możesz skorzystać z tzw, półetatowca we wrzuconym linku jest to ponad 500 koron na dzień to jest ponad 10 tysięcy minus karta podatkowa.

Powinieneś zebrać swoje wszystkie rozliczenia i spisać sobie ile do tego momentu masz wyrobionych godzi , jeżeli ci braknie jak sugerujesz kilkanaście czy kilkadziesiąt to możesz zawsze porozmawiać z szefem przy wypowiedzeniu jaka jest sytuacja i ile ci brakuje , no chyba że masz napięte stosunki z osoba decyzyjną.

Zawsze możesz poszukać dodatkowej pracy po godzinach na szybsze dobicie do wymaganych godzin , tylko trzeba wiedzieć na czym się stoi, czyli -siadasz i liczysz.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #170 dnia: 06 Sty 2011, 15:15:03 »
jestem fultidsforsikret.stos z pracodawca ok.pytam tylko,czy te 1924 godz, to ilosc godz,ktore musze miec przepracowane w ciagu ostatnich 365 dni(czyli roku)?

[Posted on: 06 Sty 2011, 15:10:33]

jak wspomnialem jestem czlonkiem a-kasy ok poltora roku.srednio pracowalem ok 37 godz tygodniowo.tylko biorac pod uwage to, ze bralem urlop bezplatny ,a liczba godz w ciagu ostatnio przepracowanego roku musi byc 1924,to prawdopodobnie zabraknie mi kilku godz(wspomniany urlop bezplatny).ale jezeli liczyc przepracowane godz podczas bycia czlonkiem a-kasy,to lprzez poltora roku uzbieralo sie tego na pewno wiecej

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 06 Sty 2011, 15:19:37 »
masz miec przepracowane 1924 godziny i minimum byc rok w A-kase
Czyli w Twoim przypadku wszystko "GRA"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #171 dnia: 06 Sty 2011, 15:19:37 »

Offline Pankracy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #172 dnia: 06 Sty 2011, 17:13:14 »
Najprościej jest zadzwonić do A-kasse i zapytać o liczbę przepracowanych godzin. Oni mają to wszystko skrupulatnie zanotowane. Z tego co słyszałem, dostają takie informacje na bieżąco ze SKAT.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #173 dnia: 06 Sty 2011, 21:53:08 »
jezeli tak prosto i tak wszystko maja skrupulatnie zapisane ???,to po licho trzeba zaswiadczenia o zarobkach z ostatnich czternastu miesiecy?

Offline AgaDk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #174 dnia: 07 Sty 2011, 14:04:45 »
czy "tą miesięczną " listę dagpenge wypełnia się każdego miesiąca ? jestem w trakcie "starania się" o a-kasse.

czy ktoś może napisać jak to wygląda ? o ile dobrze rozumię raz na tydzień trzeba się logować do jobnet i co wysyłać swoje cv pracodawcom  ? jak to wygląda jeśli osoba chodzi do szkoły ?  czy nieobecnośc w szkole jest odejmowana od całości dagpenge ?

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #175 dnia: 09 Sty 2011, 00:46:51 »
przeczytałam cały wątek i nie mogę znależc nic na temat ,co zrobic,jak trzeba jechac np.do Polski ,będąc na a-kasse.i czy jest taka możliwośc.mam wypracowane pieniążki na wakacje i co dalej?oczywiście,że muszę to zgłosic w swoim oddziale ale czy mnie wtedy nie wywalą?jeśli ktoś cokolwiek wie na ten temat,proszę napisac.dziekuję.

Offline marine 25

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #176 dnia: 09 Sty 2011, 10:27:38 »
idziesz do a-kassy z kwitkiem z feriepenge,oni cipodbijaja,wstrzymuja wyplate dagpenge na czas twojego wyjazdu,bo dostaniesz swoje wypracowane na wakacje,niema zadnego problemu,jesli jestes dluzej na a-kasie masz rowniez kilkanascie dni wakacji,tzn.mozesz jechac np. do polski a oni wciaz wyplacaja ci pieniazki

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #177 dnia: 09 Sty 2011, 20:45:13 »
marine25-serdeczne dzięki za pomoc :)

parabola2

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 18 Sty 2011, 18:02:27 »
Witam
Czy po nabyciu prawa do A-kasse jest one na stale
Sytuacja nastepujaca hipotetyczna
Po pobieraniu pieniazkow 2 lata z a-kasse i znalezieniu zatrudnienia na caly etat i po przepracowaniu 3 miesiecy zostane zwolniony mam prawo ponownie do a-kasse przez 2 lata
czy tez obowiazuje mnie prawo ktore  stanowi iz musze znow miec przepracowane 1992 godziny.Jesli tak  w jakim minimalnym czasie te godziny moge osiagnac.Czy jest rowniez karencja czasowa np 1 roku
dziękuje i  pozdrawiam

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #179 dnia: 18 Sty 2011, 18:09:36 »
Musisz znowu miec przepracowane minimum 52 tygodnie ( albo 52 tygodnie x 37 godzin = 1924 godziny) w ciagu ostatnich trzech lat. To znaczy trzech lat po ponownym podjeciu pracy.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #179 dnia: 18 Sty 2011, 18:09:36 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7304
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15