Ogólne > Podatki
umowa a wysokosc fradrału
gosc:
ale w rocznym rozliczeniu powinienes podac rowniez polskie dochody, zony tez!!!
Apolonia:
Mnie to nie rusza akurat, na polskim skacie kompletnie sie nie znam, to dobrze jak mozna dostac fradrag na zone przebywajaca w Polsce, pracujaca a moze nawet bedaca milionerka - dobrze dla was ciezko pracujacych ludzi. Jakbyscie nie mieli ulg to juz nie tak bardzo sie oplaca przyjezdzac tutaj. Przykro tylko by bylo gdyby sie okazalo ze sie nie nalezy - bo dunczykom sie nie nalezy gdy zona pracuje - i pøzniej trzebaby bylo zwracac pieniadze.
Moja rada zadzwoncie sobie do skatu i sie dowiedzcie - ja tez chetnie sie dowiem i doradze znajomym.
bumi71:
Podejrzewam ze jezeli zona nie pracuje to fradrag sie nalezy . To wyglada tak samo z pokrywaniem kosztow opieki medycznej w Polsce w przypadku niepracujacej malzonki . Nie pamietam jaki ten formularz ma numer . E -109 chyba .... Ciekawe czy oni cos z tym cyrkiem odliczeniowym w koncu zrobia . Jezeli ten kryzys rzeczywiscie potrwa ze 3 lata i liczba bezrobotnych tutaj wzrosnie do 200.000 ( takie sa prognozy ) to na pewno cos sie ruszy . Moga albo podniesc AM z 8 % na wiecej albo po prostu zniesc odliczenia dietowe tak jak SF postuluje . Jezeli ktos bedzie chcial diety to pracodawca bedzie je musial sam wyplacic . zreszta takie przepisy teraz tez obowiazuja . ::) ::)
Apolonia:
No mnie sie tez tak wydaje ze jak zona nie pracuje to sie nalezy a jak pracuje to nie a w tych linkach co ktos tam podeslal nic nie pisze chociaz jest adnotacja ze ta wersja jest poprawiona ale tylko i trygt pjace. Cyrk z odpisami jest jednym daja drugim nie i wydaje sie ze to zalezy tez od interpretacji prawa przez urzedasøw.
czbnhzw:
--- Cytat: tomsis w 06 Lut 2009, 14:58:36 ---Nie po roku mozesz dalej miec kontrakt na termin okreslony, ale jezeli to w tej samej firmie, to ulgi odpadaja, fradrag wylicza skat, a po roku w tej samej firmie to juz 38-39% podatku i fradrag roczny okolo 42900. Jezeli masz zone w Pl to nazely ci sie tez jej fradrag na 42900 kr rocznie, no i jazda do pl tez ci sie nalezy jezelli jezdzisz do nie co 3 tydz....
--- Koniec cytatu ---
A to nie jest tak że jak mam umowę na rok (jest to druga umowa na rok) powinienem dostać te 42900 + rekompensate z tytulu kosztów zakwaterowania tj. 189za nocleg w 2008 a teraz to jest chyba 195kr za nocleg?
Znalazlem takie cos na stronie skat-u : "Rekompensaty z tytulu kosztów wyzywienia w ustalonej standardowej wysokosci moga byc wyplacane maksymalnie przez okres 12 miesiecy, natomiast rekompensaty z tytulu kosztów zakwaterowania mozna pobierac przez caly okres swiadczenia pracy tymczasowej."
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej