poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dlaczego wlaczaja przeciwmgilene  (Przeczytany 19062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Majkelek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
  • głupi ten co głupio robi
Odp: dlaczego wlaczaja przeciwmgilene
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Lut 2009, 22:48:07 »
 Ja tam nie używam żadnych świateł bo mam słaby akumulator. To kartofle powinni na mnie uważać.
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try.

K3

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Mar 2009, 01:24:09 »
I informacja ze strony trafikken.dk, prowadzonej przez "Vejdirektoratet", czyli duński zarząd dróg i autostrad.

Link: http://www.trafikken.dk/wimpnews.asp?page=document&objno=72182

Cytat:
Cytuj (zaznaczone)
Det siger færdselsloven

Reglerne for brug af tågelygter er ifg. Rigspolitiet sådan:

* Tågelygter (for- og baglygter) må kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør og kan i så fald anvendes i stedet for de foreskrevne lygter (færdselslovens § 33, stk. 5).
    * TågeFORlygter kan altså i tåge og under kraftig nedbør anvendes i stedet for - men også gerne sammen med - de foreskrevne lygter (typisk nærlys).
    * Dog kan tågeforlygter uden for lygtetændingstiden, og under normale vejrforhold, anvendes som kørelys i stedet for nærlys (og ikke sammen med nærlys eller særligt kørelys).

Tågelygter er altså til brug i de mere ekstreme vejrsituationer som tåge og kraftig nedbør og bør anvendes med stor omtanke, da det stærke lys kan være til gene for andre trafikanter. Ikke-korrekt lygteføring kan medføre bødestraf.

Tłumaczenie pogrubionego fragmentu: "Jednakże można używać przednich świateł przeciwmgielnych w okresie dnia, przy normalnych warunkach pogodowych, jako świateł do jazdy w dzień zamiast świateł mijania (ale nie razem ze światłami mijania lub rzeczywistymi dziennymi).

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Mar 2009, 15:47:22 »
Tłumaczenie pogrubionego fragmentu: "Jednakże można używać przednich świateł przeciwmgielnych w okresie dnia, przy normalnych warunkach pogodowych, jako świateł do jazdy w dzień zamiast świateł mijania (ale nie razem ze światłami mijania lub rzeczywistymi dziennymi).
dlatego tez widuję zazwyczaj auta z wł. światłami przeciw mgłowymi ale z wyłączonymi światłami mijania.
zastanawia mnie fakt, dlaczego bardzo często Duńczycy jeżdżą bez jednego światła mijania, nie wiem może nie stać ich żarówki??? całkiem niedawno jadąc na odcinku 30km naliczyłem 12 aut które jechały z jednym "oczkiem".

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Mar 2009, 18:01:35 »
dlatego tez widuję zazwyczaj auta z wł. światłami przeciw mgłowymi ale z wyłączonymi światłami mijania.
zastanawia mnie fakt, dlaczego bardzo często Duńczycy jeżdżą bez jednego światła mijania, nie wiem może nie stać ich żarówki??? całkiem niedawno jadąc na odcinku 30km naliczyłem 12 aut które jechały z jednym "oczkiem".

dlatego ze większość z nich aby żarówkę wymienić jedzie do mechanika nawet ze zwykła H4.

Peter

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Mar 2009, 19:48:59 »
Zonie szefa zaproponowali w serwisie renault wymiane calych swiatel w clio III, bo przey dwa dni nie uporali sie z jedna zarowka h7 :D Ja zrobilem to w 2 godziny

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Mar 2009, 08:27:33 »
Mnie bardziej niz swiatla przeciwmgielne denerwuje fakt iz dunczycy dosyc czesto na autostradzie uzywaja niewlasciwie lub wogole nei uzywaja kierunkowskazow przy zmianie pasa. Pomijam juz sygnalizowanie skretu na normalnej drodze.

A druga rzecz ktora strasznie mnie irytuje to to ze u nich wyksztalcil sie nawyk okupowania lewego pasa ruchu i blokowania plynnosci jazdy.

Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Mar 2009, 08:38:29 »
no o kierunkowskazach to już pisaliśmy, tak jak mówisz ja tez wszystko zniosę ale te zmiany pasa bez kierunków to normalnie turcja w duńskim zwyczaju. Na dodatek jak zmieniają pas to większość z nich robi to nagle i na ostro.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 24 Mar 2009, 08:38:29 »

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Mar 2009, 08:43:00 »
Z tego co mi w pracy tlumaczyli (oj nie raz juz im to wypominalem przy piwku) to oni traktuja kierunkowskaz nei jako sygnalizacje zamiaru skretu tylko sygnalizacje czynu (w tym przypadku skrecania, zmiany pasa ruchu)

Poza tym jak psizesz robia to gwaltownie i tylko czasem blinkna tak od niechcenia. Chociaz zdazylo mi sie na drogach spotkac rowniez porzandych kabusewcow ktorzy urzywali prawidlowo kierunkowskazow.

PS

Czy ktos sie orientuje ile w Danii kosztuje i jakie sa konsekwencje wyprzedzania prawym pasem ?

Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Mar 2009, 10:04:32 »
Musiałabyś przedstawić dokładniej opis swojej sytuacji. za dużo bywa różnych sytuacji gdzie prawa strona idzie zamiast lewej.

jeżeli lewy jest zawalony przez "cfaniaczków" to raczej nie masz innego wyjścia. Prędzej dostanie mandat kolo który nie stosuje sie do zasad o ruchu prawo stronnym.

JaTak

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Mar 2009, 10:11:54 »
PS

Czy ktos sie orientuje ile w Danii kosztuje i jakie sa konsekwencje wyprzedzania prawym pasem ?

O jakies 12.00 bede sie widzial z instruktorem, to zapytam... o 14 bedziesz mial odpowiedz ;)

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Mar 2009, 10:31:08 »
Dzieki :) bede czekac na wiadomosci z pierwszej reki

Bo z tego co wiem to (oczywiscie moge byc w bledzie) w PL jezeli droga szybkiego ruchu dwupasmowa jest przedzielona pasem zieleni to mozna wyprzedzac prawa strona. Na autostradzie chyba nie legalne. Natomiast jezeli autostrada ma 3+ pasow to wtedy mozna wyprzedzac dowolnym pasem.

A wlasnie przez tych cwaniaczkow co okupuja lewy pas bo za 1000m jest kolejny slonik do wyrpzedzenia czasami jestem zmuszony ominac ich prawym pasem ;/

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Mar 2009, 11:06:20 »
to ze wtedy wyprzedzisz prawym nie jest zabronione.
jeżeli oni jada lewy z jakiegoś powodu (słusznego czy nie) ciśniesz ich z prawej strony.

JaTak

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Mar 2009, 12:43:03 »
Dzieki :) bede czekac na wiadomosci z pierwszej reki

Bo z tego co wiem to (oczywiscie moge byc w bledzie) w PL jezeli droga szybkiego ruchu dwupasmowa jest przedzielona pasem zieleni to mozna wyprzedzac prawa strona. Na autostradzie chyba nie legalne. Natomiast jezeli autostrada ma 3+ pasow to wtedy mozna wyprzedzac dowolnym pasem.

A wlasnie przez tych cwaniaczkow co okupuja lewy pas bo za 1000m jest kolejny slonik do wyrpzedzenia czasami jestem zmuszony ominac ich prawym pasem ;/

Od instruktora: minimum 500DKK + 1 klip

Natomiast w PL wyprzedzanie z prawej strony jest dozwolozne tylko na drodze trzypasmowej....

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Mar 2009, 12:58:33 »
Ten klip troche boli :(

Dzieki za info.

K3

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Mar 2009, 23:40:58 »
Z cyklu: zasady jazdy w DK... jeszcze trochę was pomęczę  ;D ;D

Jak wiecie, w DK jest limit w postaci 0,5 o/oo (promila), czyli "można" wypić jedno piwo...

Ale jest jedno "ale": niewiele osób wie, że można stracić PJ także mając 0,3 o/oo (promila)  ;D

Powód: istnieje coś takiego jak "uforsvarlig kørsel", czyli "lekkomyślna jazda". W skrócie: wariujesz za kabusewnicą, to nawet gdy masz 0,5 promila, możesz się pożegnać z prawem jazdy.... A w przypadku polskiego prawa jazdy dostać zakaz jazdy....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 31 Mar 2009, 23:40:58 »

dlaczego 38%

Zaczęty przez haryDział Podatki

Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 12266
Ostatnia wiadomość 31 Sty 2009, 17:37:14
wysłana przez mirekkph
Dlaczego dunscy mezowie nie mowia po polsku?

Zaczęty przez HektoDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 7220
Ostatnia wiadomość 12 Gru 2008, 14:53:28
wysłana przez Jomir
Wie ktoś dlaczego nie mogę kupić telefonu?

Zaczęty przez MuchomorDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3925
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2021, 08:33:23
wysłana przez jamjurand
grøn check dlaczego nie dostałem w tym roku

Zaczęty przez DunhillDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4014
Ostatnia wiadomość 05 Mar 2012, 21:36:15
wysłana przez daniaa
Dlaczego śmierdzi od kilku dni w centrum Århus?

Zaczęty przez micuraDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 6005
Ostatnia wiadomość 09 Mar 2014, 21:50:04
wysłana przez hangedhorse