Ogólne > Kultura
art. w Politiken
mala_z_Aarhus:
Ciekawy art. o polskim antysemityzmie, nauce dunskiego - teraz i po 2004r.
http://politiken.dk/debat/kroniker/article643720.ece
Autorka w marcu 2008 udzielila tez wywiadu Polityce.
Jomir:
Z artykuly mozna wywnioskowac, ze to Polacy wymordowali te 3 milony Zydow w obozach koncentracyjnych....
Nie rozumiem rowniez tej rozpaczy z powodu DP3.
Ze co, ze mieszkasz 20-30 lat i placisz skat, to juz znaczy, ze mozesz byc obywatelem, mimo ze jezyka nie znasz???
Maja przeciez stale pobyty....
Kurcze, chcesz byc Dunczykiem mow po dunsku, chcoesz brac udzial w wyborach? a w jakim jezyku przepraszam????
Jezeli Dunczycy nie beda restrykcyjine podchodzic do spraw jezykowych, za 15 lat, bedzie 50% Dunczykow, nie mowiacych po dunsku...
Ech, poirytywal mnie ten artykul....
mala_z_Aarhus:
cyt:
"Ud af 3.000.000 jøder, der boede i Polen før krigen, overlevede kun ca. 40.000 nazismens rædsler."
Moze srodek ciezkosci przelozoy jest na fakt, bezustannych zmian w zakresie egzaminow i wymogow.
Cichaczem zmieniono wymagania z FVU trin 3 na 4, zmiany w DP3 byly oglaszane w pazdzierniku i dotyczyly juz egzaminow w listopadzie.
Ja uwazam, ze autorka mogla wspomniec osoby, ktore nie mieszcza sie w regulaminowym czasie nauki, z powodow przezyc w obozach lub w czasie wojny itp, chciaz zdaje sobie sprawe, ze najczesciej sa to przypadki z DP1 i DP2.
Jomir:
Taa... tyle, ze do tego nazizmu dochodzi po dlugich trzech zdaniach.
En ting havde de polske jøder tilfælles: De var alle på mirakuløs vis undsluppet døden i koncentrationslejrene under krigen, og de havde alle mistet det meste af deres familie. Ud af 3.000.000 jøder, der boede i Polen før krigen, overlevede kun ca. 40.000 nazismens rædsler.
Nie napisalam, ze ona pisze wprost, ale ze mozna wywnioskowac. A w kontekscie glosnych w Europie "polskiech obozow smierci", jeszcze latwiej sie zgubic w tym zdaniu.
[Posted on: 09 Luty 2009, 10:53:02]
No ale w czym problem?
Moga wciaz dostac staly pobyt, tudziez go maja.
Na forum juz dyskutowalismy, ze tak naprawde staly pobyt nie bardzo sie rozni od obywatelstwa.
Moim zdaniem: chcesz byc Dunczykiem, Polakiem, Chinczykiem.... mow po dunsku, polsku, chinsku...
Poniewaz jezyk jest czescia kultury, a kultura wyznacznikiem tozsamosci narodowej.
Tula:
--- Cytat: Mirra w 09 Lut 2009, 10:30:51 ---Z artykuly mozna wywnioskowac, ze to Polacy wymordowali te 3 milony Zydow w obozach koncentracyjnych....
--- Koniec cytatu ---
Z czego ten wniosek wysnulas? Bo z tekstu nie wynika.
Do polskiego wywiadu z pania Bittner wklejalam linka w temacie o emigracji kulturalnej w tym samym dziale; jest bardzo ciekawy.
--- Cytuj (zaznaczone) ---Nie rozumiem rowniez tej rozpaczy z powodu DP3.
--- Koniec cytatu ---
Ja nie wiem, czy ona rozpacza, ostatecznie ja to nie obchodzi, jest Dunka. Mam wrazenie, ze jako nauczyciel z wieloletnim doswiadczeniem ujmuje sie zwyczajnie za tymi, ktorzy nie maja wystarczajacych zdolnosci do zdania PD3. Czy ma racje, to inna sprawa, ja tez uwazam, ze jednak do obywatelstwa trzeba cos wiecej niz "Kali jesc, Kali pic". Co nie zmienia faktu, ze znajac doskonale jezyk, historie i kulture mozna zostac obywatelstwa w piec minut pozbawionym, jak to stalo sie w przypadku jej i innych, wyrzuconych z Polski w 68 roku.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej