poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Duński kredyt na mieszkanie w Polsce?  (Przeczytany 20659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawlos23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Duński kredyt na mieszkanie w Polsce?
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lut 2009, 11:47:49 »
Nie zmieniam w DB bo po za kursem jest opłata (nie znam kwoty). A przy przelewaniu koron do polskiego banku płace tylko 20 kr i to koniec.
Vera no a w PL nie pobierają Ci kasy za przelanie?
U mnie wygląda to tak ze Nordea Dk pobiera za przelew dkk. 30 koron
a jak dochodzi do mBanku to pisze ze prowizja od przelewu dla polskiego banku to koloło 40 zł

Rydzyk _Ant

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lut 2009, 16:49:09 »
a jak dochodzi do mBanku to pisze ze prowizja od przelewu dla polskiego banku to koloło 40 zł

pawlos23 ... pobieraja Tobie jeszcze 40zl dla Nordei PL, bo przelewasz zlotowki, czyli w Nordei DK zamieniasz korony i na Twoje konto w mbanku wplywaja zlotowki. I taka opcja jest najlepsza, bo kurs zamiany jest najlepszy w dunskim banku - nawet lepszy niz w polskich kantorach. Zatem dobrze robisz, chociaz czasami lepiej zlecac przelewy co 2-3

Same 30dkk placilbys wowczas, gdybys przelewal korony (a zamiana pieniedzy odbylaby sie w mbanku - po ich kursie z dnia wplyniecia pieniedzy - d+2, gdzie d to moment zaksiegowania przelewu w dunskim banku), ale taka opcja jest najmniej oplacalna:
1.banki maja gorsze kursy zamiany niz kantory, a te z kolei maja gorsze kursy niz dunski bank
2. nigdy nie wiesz po jakim kursie dokona sie zamiana.

Kursy:
- mbank 0,6055
- kantor 0,6130
- Nordea DK 0,6188

Jesli przelejesz 5000dkk to w mbanku otrzymasz 3027,5zl - 30dkk za przelew, jak przelejesz tak jak zawsze to bedziesz mial: 3094 - 40 - 30dkk, czyli 3054zl (rownoznaczne z kursem 0,6108) - 30dkk.

W przypadku 10 000dkk:
- mbank 6055zl - 30dkk
- Nordea DK 6148 (rownoznaczne z kursem 0,6148)- 30dkk.

Zatem jak widac roznica na korzysc Nordei DK jest wieksza im wiecej pieniedzy sie przelewa, a jest to zwiazane z tym, ze oplata na rzecz Nordei PL jest stala, co powoduje, ze jej procentowy udzial w kosztach przelewu maleje wraz ze wzrostem kwoty przelewu.

Przy kwocie 3000dkk roznicy nie bedzie, bo oplata na rzecz Nordei PL pochlonie korzysci wynikajace z wyzszego kursu korony w Nordei DK (oczywiscie tyczy sie to tylko podanych tutaj wartosci kursowych, przy innych kwota ta bedzie inna, ale niezbyt daleko odbiegajaca od wartosci 3000dkk).

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lut 2009, 17:45:15 »

w PL nie pobierają kasy za przelanie ani grosza, jedynie na czym zarabiają to na kursie, który jest widoczny na stronie mBanku. Żadnej ale to żadnej dodatkowej kasy nie pobierają. Konto jest chyba o nazwie ekonto czy jakość tak. Tam nawet kasa, która leży nie procentuje - ale na tym mi nie zależy. jakby pobierali mi takie kwoty jak opisujesz wogóle bym zrezygnował z trzymaniem polskiego konta. Mi najkorzystniej przelewać korony do Polskiego banku, przynajmniej płacę za usługę raz. Co do kursu itp itd to do 6 tyś są zbyt małe różnice aby w to mocno wnikać. U ciebie jak opłata wynosi sumarycznie około 110kr to to kupa siana i nawet dobry kurs Ci tego nie zrekompensuje.

Rydzyk _Ant

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lut 2009, 17:56:17 »
vera jak widac w przykladzie z mojego poprzedniego postu (kursy rzeczywiste) odpowiedni kurs rekompensuje z nawiazka wyzsza oplate.

A najkorzystniej, jak to zostalo pokazane, przelewac zlotowki a nie korony.

Poza tym pieniedzy za przelew zlotowek nie pobiera mbank, ale bank posredniczacy, czyli Nordea PL.

End of story, bo pisanie z vera jest kompletnie bez sensu. On zna tylko swoja prawde  :o Zeby ta jego prawda byla jeszcze prawdziwa  ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lut 2009, 18:46:43 »
vera jak widac w przykladzie z mojego poprzedniego postu (kursy rzeczywiste) odpowiedni kurs rekompensuje z nawiazka wyzsza oplate.

A najkorzystniej, jak to zostalo pokazane, przelewac zlotowki a nie korony.

Poza tym pieniedzy za przelew zlotowek nie pobiera mbank, ale bank posredniczacy, czyli Nordea PL.

End of story, bo pisanie z vera jest kompletnie bez sensu. On zna tylko swoja prawde  :o Zeby ta jego prawda byla jeszcze prawdziwa  ;D

Raczej twoja dewagacja jest bezsensu zwłaszcza ze przelewasz kasę przez 3 banki  ;D
Ja przelewam z DB do mBanku, raczej ty piszesz bez sensu. Każda pobrana jest wykazana (przykład jak miałem PKO). Jak ty przelewasz kase przez 3 banki i jeszcze piszesz ze ci sie opłaca to hehe hit.
Mi nie zależy aby ciebie przekonać, chcesz rób jak chcesz i płać ile chcesz. A twoje idee zależą od typu konta także które nie bierzesz pod uwagę bo nie wiesz że wogóle istnieją.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lut 2009, 23:04:47 »
mój przykład:

Przelew z Danske Bank - wysyłanie Koron. Każda kwota/przelew obciążony jest 20 koronami nie zależne jest to od przelewanej sumy.
W Polsce mBank nie pobiera żadnej opłaty oprócz przewalutowania/skupu waluty. Mają własny kurs walut który minimalnie się różni od NBP.

Porównując stawkę skupu z tego samego dnia to kwotę mniejszą niż 3000 koron nie opłaca się przelewać. Przy kwotach niższych lepiej iść do kantoru pomimo niższych stawek skupu walut. Przy przelewaniu kwoty już powyżej 3000 kr w tym momencie jest się na + minimalny ale jednak.
Poszczególne różnice pewnie wynikaja z rodzaju Banku i konta.
Poprzednio miałem PKO i do zadowolenia w wyniku posiadania takowego banku było mi daleko.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lut 2009, 23:34:55 »
..kursy zmieniają się cały czas na rynkach ..
Najlepiej porownywac patrzac na kurs sprzedzy do kursu kupna - im mniejsza roznica tym lepszy kurs. Np. 100 zl:
twoja sprzedaz: 160,18 kr.
twoje kupno: 160,71 kr.
Czyli kupujac i od razu sprzedajac 100 zl stracisz 0,53 kr.

To samo w przeliczeniu na procenty = (1 - (twoja sprzedaz / twoje kupno)) * 100
W tym przypadku 0,33 %

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lut 2009, 23:34:55 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23449
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14213
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat