Ogólne > Podatki
rozlicznie w Danii
iwa:
Witam :)
Mam pytanie odnośnie rozliczenia podatku w Danii. Pracowałam tam m-c w 2006 roku i 3 m-ce w 2007 ( 1 m-c u jednego pracodawcy i 2 m-ce u innego. I teraz mam kilka pytań:
Czy jest możliwość/ konieczność rozliczenia się teraz z tych dochodów w Danii, nadmienie, że jestem teraz w Polsce.
Jakie dokumenty potrzebne są do rozliczenia się?
Od kogo powinnam otrzymać kartę podatkową od skat-u czy od pracodawcy? Jeśli nie posiadam tego dokumentu to skąd go odzyskać czy jak napiszę do skat-u będzie to możliwe?
Czy powinna otrzymać jeszcze jakiś dokument do rozliczenia, tak jak u nas pit 11 od skat-u i na jaki adres skoro byłam w danii tylko ten okres kiedy pracowałam?
Czy skat może naliczać jakieś odsetki za te lata skoro się nie rozliczyłam?
Jak to teraz naprawić, bo zależy mi, aby mieć wszystko uregulowane?
Bardzo proszę o pomoc, gdyż przebywałam tam krótki okres i nie zdawałam sobie sprawy, iż może zaistnieć konieczność rozliczenia się w Danii w związku z czym nie pilnowałam aby uzyskać wszystkie potrzebne do rozliczenia się dokumenty.
mala_z_Aarhus:
Przepraszam, ale nie pomylila sie tam pani podajac rok 2006 i 2007???
anha:
Pomyśl logiczne.Gdybyś teraz poszła do polskiego urzędu skarbowego i powiedziała,że się za rok 2006 nie rozliczyłaś to co by Ci powiedzieli?
iwa:
Nie nie pomyliłam się chodzi o lata 2006 i 2007 i rozliczenie się w Danii. Nie znam prawa duńskiego wiec trudno porównywać z tym co powiedzieli by w polskim US. Gdzieś na forum wyczytałam ze w Danii Skat rozlicza podatników czy to prawda? Czy ja powinnam mu dostarczyć jakieś dane, czy pracodawca powinien to zrobić? Dodam może jeszcze że płaciłam 8% podatku ze względu na ulgi ( za mieszkanie i wyżywienie płaciłam sama, dostarczałam pracodawcy zaświadczenie że jestem rezydentem polski jak również informowałam o ilości km z polski do m-ca pracy w Danii. możliwe jest ze pracodawca złożył wszystkie niezbędne dokumenty i Skat rozliczył moje dochody?
Bardzo proszę jeśli ktoś jeszcze może coś dodać w mojej sprawie.
mala_z_Aarhus:
Musialabym sama siebie ocenzurowac. Moze osoby bardziej kompetentne i powsciagliwe w tym temacie sie wypowiedza.
Czy ja sie z czegos tutaj smieje/ wysmiewam ???
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej