Ogólne > Podatki

SKAT 2008

<< < (2/4) > >>

eliza:
Pozwolicie, ze ponowie ostatnie zapytanie z postu powyzej. Czy mozna cokolwiek odliczyc za podroze do Polski w momencie posiadania umowy na stale?

Prezpracowalam caly 2008 rok, mialam umowe na stale, zaplacilam prawie 150.000 tys. koron podatku, niemniej chcialabym cos uszczknac ze SKATu za koszty podrozy do kraju (jezeli jest taka legalna mozliwosc oczywiscie) Jezdzilam srednio raz w miesiacu. Mam wszytkie imienne bilety.

Czy jest szansa uzyskac od kogos z Was jasnej odpowiedzi na ten temat?

Rozumiem, ze wiele osob walkuje temat ulg miedzy innymi za podroze do Polski w przypadku posiadania umowy na czas okreslony lub diet ale nie moge nic konkretnego znalezc nt. swojego przypadku.

Jest co prawda kilka wypowiedzi, ze przy umowie na stale pozostaje tylko ulga na podroz do Polski ale czy jest to gdzies umocowane w dunskich przepisach? Jezeli tak, to gdzie te sumy wpisac w rozliczeniu rocznym.

Prosze o pomoc w ww. kwestii.

andzela:
Ja równiez prosze ludzi dobrej woli o pomoc... Pomózcie nam bo nie mamy zielonego pojecia o tym rozliczeniu poprostu jestesmy zbyt malo w tym kraju i nie znamy na tyle jezyka...
w moim przypadku pracuje od maja 2008 rok mam umowe na czas nieokreslony place 38% podatku... nie powiem bylo pare nadgodzin i boje sie jednego.... ze bede  musiala zanies do Skat nie daj Boze 150.000 tys koron no zalamie sie...  :'(
Powiem ze meldunek staly mam w Polsce a tu poprostu mieszkam i pracuje. Czy moge cos odliczyc z podatku?

wesoly:
Juz wszystko wiem :) Bylem osobiscie w Skat i dowiedzialem sie, ze ulga na dojazdy przysluguje rowniez na kontrakcie na czas nieokreslony. Natomiast diety na wyzywienie i nocleg przez 12 m-cy na umowie tymczasowej. Powiedziano mi, ze te diety obejmuja rowniez weekendy. Pozdrawiam

lilianka:
Wesoły ja mam podobny przypadek do Ciebije . do pazdziernika pracowałam na kontrakcie tymczasowym. z tego co piszesz wynika że przy rozliczeniu nalezy policzyc liczbe dni od styczn ia do pazdziernika i naliczyc ulge  na wyzywienie ? a na dojzazdy do Polski od stycznia do grudnia '? :))

[Posted on: 25 Luty  2009, 09:16:36]
tylko powiedz mi co z urlopem, tych dni w diety nie wliczam tak ?

wesoly:
Dni urlopu sie nie wlicza

[Posted on: 25 Luty  2009, 09:45:03]
Sorry nie doczytalem. Zgadza sie - od stycznia do grudnia dojazdy, diety za nocleg i wyzywienie do pazdziernika

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej