poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozlicznie w Danii  (Przeczytany 10611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iwa

• Gość
rozlicznie w Danii
« dnia: 13 Lut 2009, 10:14:53 »
Witam :)
Mam pytanie odnośnie rozliczenia podatku w Danii. Pracowałam tam m-c w 2006 roku i 3 m-ce w 2007 ( 1 m-c u jednego pracodawcy i 2 m-ce u innego. I teraz mam kilka pytań:

Czy jest możliwość/ konieczność rozliczenia się teraz z tych dochodów w Danii, nadmienie, że jestem teraz w Polsce.
Jakie dokumenty potrzebne są do rozliczenia się?
Od kogo powinnam otrzymać  kartę podatkową od skat-u czy od pracodawcy? Jeśli nie posiadam tego dokumentu to skąd go odzyskać czy jak napiszę do skat-u będzie to możliwe?
Czy powinna otrzymać jeszcze jakiś dokument do rozliczenia, tak jak u nas pit 11 od skat-u i na jaki adres skoro byłam w danii tylko ten okres kiedy pracowałam?
Czy skat może naliczać jakieś odsetki za te lata skoro się nie rozliczyłam?
Jak to teraz naprawić, bo zależy mi, aby mieć wszystko uregulowane?

Bardzo proszę o  pomoc, gdyż przebywałam tam krótki okres i nie zdawałam sobie sprawy, iż może zaistnieć konieczność rozliczenia się w Danii w związku z czym nie pilnowałam aby uzyskać wszystkie potrzebne do rozliczenia się dokumenty.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Odp: rozlicznie w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lut 2009, 10:32:23 »
Przepraszam, ale nie pomylila sie tam pani podajac rok 2006 i 2007???

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lut 2009, 12:47:04 »
Pomyśl logiczne.Gdybyś teraz poszła do polskiego urzędu skarbowego i powiedziała,że się za rok 2006 nie rozliczyłaś to co by Ci powiedzieli?

iwa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lut 2009, 15:29:58 »
Nie nie pomyliłam się chodzi o lata 2006 i 2007 i rozliczenie się w Danii. Nie znam prawa duńskiego wiec trudno porównywać z tym co powiedzieli by w polskim US.  Gdzieś na forum wyczytałam ze w Danii Skat rozlicza podatników czy to prawda? Czy ja powinnam mu dostarczyć jakieś dane, czy pracodawca powinien to zrobić? Dodam może jeszcze że płaciłam 8% podatku ze względu na ulgi ( za mieszkanie i wyżywienie płaciłam sama, dostarczałam pracodawcy zaświadczenie że jestem rezydentem polski jak również informowałam o ilości km z polski do m-ca pracy w Danii. możliwe jest ze pracodawca złożył wszystkie niezbędne dokumenty i Skat rozliczył moje dochody?
Bardzo proszę jeśli ktoś jeszcze może coś dodać w mojej sprawie.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lut 2009, 15:41:58 »
Musialabym sama siebie ocenzurowac. Moze osoby bardziej kompetentne i powsciagliwe w tym temacie sie wypowiedza.

Czy ja sie z czegos tutaj smieje/ wysmiewam  ???
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2009, 18:20:31 wysłana przez mala_z_Aarhus »

K3

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lut 2009, 16:21:57 »
Musialabym sama siebie ocenzurowac. Moze osoby bardziej kompetentne i powsciagliwe w tym temacie sie wypowiedza.

wdech, wydech, wdech, wydech, wdech, wydech..... i policz do dziesięciu, to podobno pomaga  ;D

[Posted on: 13 Luty  2009, 16:19:20]

Nie nie pomyliłam się chodzi o lata 2006 i 2007 i rozliczenie się w Danii. Nie znam prawa duńskiego wiec trudno porównywać z tym co powiedzieli by w polskim US.  Gdzieś na forum wyczytałam ze w Danii Skat rozlicza podatników czy to prawda? Czy ja powinnam mu dostarczyć jakieś dane, czy pracodawca powinien to zrobić? Dodam może jeszcze że płaciłam 8% podatku ze względu na ulgi ( za mieszkanie i wyżywienie płaciłam sama, dostarczałam pracodawcy zaświadczenie że jestem rezydentem polski jak również informowałam o ilości km z polski do m-ca pracy w Danii. możliwe jest ze pracodawca złożył wszystkie niezbędne dokumenty i Skat rozliczył moje dochody?
Bardzo proszę jeśli ktoś jeszcze może coś dodać w mojej sprawie.

masz jakikolwiek dokument, od SKATu z twoim imieniem i nazwiskiem ??

bo dla mnie to pachnie "fikcyjnym załatwianiem spraw przez pracodawcę"....

wszystkie kontakty SKATu z podatnikiem odbywają się bezpośrednio, pracodawca w tej materii nie musi nic robić....

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lut 2009, 17:43:06 »
Postaraj sie o dostep do TastSelv gdzie sa wszystkie twoje dokumenty podatkowe dostepne online.
Zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/adgangskontrol.html

Jezeli nie masz zadnych dokumentow ze SKATu i nigdy nie otrzymalas korespondencji od nich na polski adres, to napisz do nich podajac twoj personnummer (dunski pesel) i adres w Polsce. Potem zamow TastSelv-kod na tej stronie: https://www.tastselv.skat.dk/borger/bestilkode
Zostanie wyslany zwykla poczta.

Tu jest strona kontaktowa w jezyku angielskim:  http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1728417&vId=0
lub strona dunska: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=394102&vID=0
i jej tlumacznie: http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/KontaktSKAT.html

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lut 2009, 17:43:06 »

iwa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lut 2009, 18:14:16 »
Wiesz mala_z_Aarhus może moje pytania wydają Ci się śmieszne, ale wysłałam pytanie do biura rozliczającego dochody z Danii podając lata pracy i Pani odpowiedziała , ze musiałbym posiadać dokumenty, wiec zaczęłam się zastanawiać czy jest możliwość jeszcze to naprawić.

K3 co miałaś/eś na myśli fikcyjnym załatwieniem spraw przez pracodawce? Z 2006 roku posiadam dokument o nazwie Forskudsopgørelse,( czy to jest równoznaczne z kartą podatkową?) z 2007 już go nie otrzymałam, ale to była praca u tego samego pracodawcy wiec myślę ze wszytko było ok, tym bardziej, że wypełnialiśmy jakiś  dokument to uzyskania ulg podatkowych i w konsekwencji odliczyli mi podatek 8%.

Natomiast inaczej wyglądała sprawa z  2-ma m-cami w 2007 u drugiego pracodawcy. Jak opisałam w pierwszym wątku +nie otrzymałam żadnej karty, nie wiem jaki płaciłam podatek, o ile płaciłam,  w rozliczeniu dwutygodniowym była tylko kwota w koronach (wychodziło więcej niż 8%). Sądzisz, że był to jakiś przekręt ze strony pracodawcy, skoro pieniądze wpływały na duńskie konto? Może faktycznie coś kombinował, ale pieniądze wpływały w takiej kwocie jak na dwutygodniowym rozliczeniu, tylko było to rozliczenie napisane na komputerze, co zaczęło mnie zastanawiać bo u wcześniejszego pracodawcy był to wydruk programu. Nie otrzymałam rozliczenia końcowego, mimo prośby.Myślę, że może kombinował coś z rozliczeniami aby nam mniej pieniędzy zapłacić, lub mniejszy podatek zapłacił, a nam w rozliczeniach podawał większą kwotę ale ogólnie jakiś podatek chyba musiał zapłacić skoro pieniądze wpłynęły na konto.

Co o tym sądzicie? Zapłacił za mnie podatek czy nie? Czy w pracach sezonowych otrzymuje się taki sam dokument o wysokości podatku ze skat-u jak przy stałej? Czy przy takiej krótkotrwałej pracy też powinnam iść do komuny zgłosić swój wyjazd aby dokumenty przychodziły mi do Polski? A kiedy skat wystawia kartę podatkową przy rozpoczęciu czy zakończeniu pracy?

Proszę o zrozumienie i pomoc , nie przebywałam w Danii długo wiec w ogóle nie orientuje się jak to wygląda.

iwa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lut 2009, 18:16:09 »
Klingon dziękuję mocno, jesteś moim zbawieniem :)

Offline tomsis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lut 2009, 22:50:51 »
Mozesz sie rozliczyc za 2006 i 2007, niema w tym problemu. ;)

Podaj e-mail ja ci napisze jakie papiery benda potrzebne.

iwa

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lut 2009, 20:17:05 »
Jeśli możesz na ten adres szotab@o2.pl będę wdzięczna. Pozdrawiam i dziękuję.

iwa

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lut 2009, 21:19:24 »
A jeszcze mam jedno pytanie(na razie :)  pewnie będzie ich więcej jak zdecyduję się rozliczyć)  dla zorientowanych,  czy można rozliczyć się on line ze skatem i jak to zrobić?  Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za dotychczasowe informacje i mam nadzieję , że znajdzie się jeszcze ktoś kto będzie mógł  odpowiedzieć mi na te pytania, pozdrawiam Was wszystkich cieplutko:)

K3

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lut 2009, 21:32:03 »
A jeszcze mam jedno pytanie(na razie :)  pewnie będzie ich więcej jak zdecyduję się rozliczyć)  dla zorientowanych,  czy można rozliczyć się on line ze skatem i jak to zrobić?  Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za dotychczasowe informacje i mam nadzieję , że znajdzie się jeszcze ktoś kto będzie mógł  odpowiedzieć mi na te pytania, pozdrawiam Was wszystkich cieplutko:)

do 19.02 była możliwość wstępnego rozliczenie ze SKAT za 2008 rok... właściwe będzie po 12.03

dostęp na tastselv.skat.dk

iwa

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lut 2009, 14:19:03 »
Mam do Ciebie Tomsis jeszcze jedno pytanie... jak uważasz skoro płaciłam 8% podatku ( pracodawca zbierał informacje na temat  rezydencji, ilości km z Polski do Danii itp.) czy może to oznaczać, że skat rozliczył mój podatek i nie muszę z tym nic robić? (nie dostałam żadnego pit-u do Polski, ale być może został przesłany na adres pracodawcy) Czy jest szansa odzyskania tego 8%-wego podatku, pracowałam tam krótko wiec zarobki w skali roku też nie były wysokie. Napisz jeśli możesz również jakie dokumenty powinnam posiadać chcąc się rozliczyć, czy przy rozliczeniu mogę skorzystać z dokumentów dostępnych na Testselv (zamówiłam kod) czy powinnam gnębić pracodawce lub skat (w zależności od tego jakie dokumenty będą mi potrzebne)aby je odzyskać. Bardzo proszę Cię o pomoc.

iwa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lut 2009, 15:31:22 »
Hallo ....już nikt nie zagląda na mój wątek :( Może ma informację których ja nie posiadam i mógłby pomóc.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lut 2009, 15:31:22 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309355
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16866
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39600
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45826
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42612
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand