Ogólne > Podatki
Co ze składkami emerytalnymi???
Jomir:
CO do tego jak ZUS przeliczy nie jestem pewna.
Na pewno sa to lata skladkowe. Moim zdaniem powinien wliczyc dunskie wynagordzenie, bowiem jestesmy w UE.
Mojej mamie wliczyli kwote.
Sprawa wyglada tak:
Emeryt zagraniczny dostaje wypracowana kwote, czyli te x/40. Jednak zalozenie jest takie, ze kazdy musi otrzymac te swoje 7700, wiec jak ktos ma wypracowane mniej niz ta kwote, dostaje reszte w formie zasilku.
W przypadku mojej mamy wygladalo to tak:
10/40 czyli 1925 koron, do tego doliczyli polska emeryture.
A reszta jest dokladana w formie zasilku.
Oczywiscie jezeli emerytowi brakuje na zycie, otrzymuje doplaty do rachunkow, ale pod warunkiem, ze mieszka w wynajmowanym nie za duzym do jego mozliwosci mieszkaniu.
Jezeli jestes wlascicielem nieruchomosci i brakuje CI, odpowiedz komuny jest taka: sprzedaj bedziesz mial pieniadze, jak CI dalej bedzie brakowalo - doplacimy.
Z ciekawych rzeczy - Kommuna mojej mamy wyslala sama za posrednictwem polskiej ambasady zapytanie do polskiego Zus o wysokosc mojej mamy emerytury.
Klingon:
--- Cytat: Tomi w 04 Mar 2009, 18:05:04 ---Witam,
Czyli reasumując,
Mam dwuletni kontrakt w Danii, po upływie tego czasu wracam do PL i mam dwie opcje:
1. Deklaruje, aby składki które płaciłem (minus 60%) zostały mi przesłane do Polski w postaci czeku do zrealizowania
2. Deklaruje, iż składki będą dodane do emerytury w Polsce, i kiedy "przejdę w stan emerytalny" otrzymam polską emeryturę + 2 lata / 40 x 7600kr.
Czy dobrze rozumiem?
pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Nie, piszesz o dwoch roznych sprawach:
1. wplaty na konta emerytalne, ktore zaleza od wysokosci twoich wplat
2. emerytura panstwowa, ktora zalezy od dlugosci pobytu w Danii (nie ilosci lat pracy)
Podam przyklad odnosnie punktu 1:
Z zarobionych 100 kr. placisz 8 % skladki na rynek pracy (8 kr.) i pozostale 92 kr. np. wplacasz na konto emerytalne wyplacane w ratach. W ten sposob unikniesz placenia od tych 92 kr:
- 39 % podatku majac niskie dochody
- 60 % podatku placac podatek gorny przy wysokich dochodach
Wyplaty sa opodatkowane nastepujaco:
- 39 % przy wyplatach po osiagnieciu wieku emerytalnego i w tym czasie majac niskie dochody
- 60 % przy wyplacie przed terminem
- 40 % w przypadku zgonu
Innymi slowami, wyplacajac pieniadze po osiagnieciu wieku emerytalnego, przesuwasz placenie podatku - daje sens przy placeniu obecnie podatku gornego.
W wielu przypadkach wplaty na pracownicze konta emerytalne sa wpisane w umowy zbiorowe i dlatego nie masz wyboru.
Pytanie jak mozna jak najwiecej z tych pieniedzy odzyskac. Moja zona wplacala kiedys w jednej firmie przez rok czasu i po kilku miesiacach otrzymala list ze pieniadze ktore wplacila zostaly zuzyte na administracje i ubezpieczenie grupowe. ;D
PS. Jest wiele form oszczedzania, dlatego o konkretny przypadek trzeba zapytac tam gdzie pieniadze sa wplacane.
greg1969:
--- Cytat: Mirra w 04 Mar 2009, 20:49:24 ---CO do tego jak ZUS przeliczy nie jestem pewna. Mojej mamie wliczyli kwote.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie, ale kto wyliczył? Duńczycy znając fakty ile lat pracowała w Polsce czy ZUS wyliczył a Dania przeliczyła po kursie ???
Mi się wydaje, ze po osiągnięciu wieku emerytalnego w warunkach polskich twojej mamie ZUS obliczył emeryturę i podał jej wysokość stronie duńskiej a oni przeliczyli na DKK. Czy tak?
Jeśli tak to czy działałoby to w drugą stronę?
Jomir:
Tak jak piszesz. ZUS podal wysokosc skladki, Dania przeliczyla.
Moim zdaniem najlepiej dowiedziec sie w ZUSIE, tak jak pisalam nie orientuje sie w biezacych przepisach Zusowskich.
Z tego co slyszalam, jednak wlicza sie lata.
Nie bede gdybac:
Prosze bardzo:
http://www.mps.gov.pl/index.php?gid=64
ninka:
Jezeli moglabym prosic o pomoc w sprawie skladek emerytalnych.
Moja firma placila skladke 5% mojego wynagrodzenia na polise w PFA.
Od stycznia nie pracuje juz w Danii i dostalam pismo z PFA (skany ponizej)
Czy ktos zyczliwy moze mi naswietlic kontekst tego pisma?
Dostalam takze Aftale om videreførsel. Z tego co wiem, jest to formularz dla ponownego przystapienia do ubezpieczenia ale ja raczej nie bede juz wiecej pracowala w Danii.
Wiem, ze PFA proponuje mi trzy mozliwosci zalatwienia sprawy poniewaz od stycznia skladki juz nie wplywaja. Nawet staralam sie tlumaczyc to przez google translator ale nie trzyma sie to kupy.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej