Ogólne > Podatki
Czy ktoś wie i pomoże????
kkasik:
Witam.
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić jedną kwestię. To są dane z mojego rozliczenia podatkowego z 2007 roku.
Składka na ubezpieczenie zdrowotne 8%
Gmina 24%
Składka na rynek pracy 8%
Lønindkomst Przed składką 72 469
Składka 5 797
Po składce 66 672
Befordring - 2 093
Beregnet ekstra befordringsfradra -524
Øvrige lønmodtagerudgifter - 48 266
Beskæftigelsesfradrag - 1 812
Podstawa opodarkowania 13 977
Skattepligtige dage 139
Ja osobiście nie podawałem urzędowi skat żadnych danych do obniżenia podatku, ale u I - pracodawcy płaciłem 8%( m-c pracy) u II (2 m-ce pracy) właściwie nie jestem pewien. Z tych danych wynika, ze urząd sam wprowadzł w pozycje 51 (Befordring) i 53 (Øvrige lønmodtagerudgifte) kwoty zmniejszające podatek. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd wzięły się te kwot, żonaty nie jestem wiec na pewno nie była to ulga za podwójne prowadzenie domu. Być może za wyżywienie i mieszkanie ( bo sam opłacalem i jedno i drugie) . Jak to policzyć ? Bardzo będę wdzięczny za pomoc. Jeśli potrzebne ją jakieś dane odnośnie wyjaśnienia mi tych cyferek proszę pisać.
lilianka:
51 - ulga na dojazdy do Pl i do pracy, na skat.tast selv jest kalkulator liczacu lge na dojazdy do pracy, a jesli chodzi o Pl to 0.92 øre na kazdy km w jedna i druga strone * ilosc wyjazdów.
53 - ulga na wyzywienie i zakwaterowanie , 629 kr * ilosc dni pobytu w Danii zwiazanych z praca z wekendamii ale bez urlopu ...
- 5400 kr
[Posted on: 14 Marzec 2009, 12:30:33]
te kwoty które podałam sa aktualne za 2008 rok, za 2007 beda nieco mniejsze ...napewno gdzies juz to było ....
kkasik:
Czyli mam rozumieć ze te 139 dni urzad brał jako dni pobytu w Danii, kurcze ska oni to wzięli ja byłem tam 3 m-ce. Czyli mam rozumieć ze ulgę za wyzywienie i mieszkanie liczę jako:
629 * 139 - 5400 = 82 031 czyly wychodzi dużo wiecej :(
a licząc
629 * 90 - 5400 = 51 210 - to było by bardziej prawdopodobne, bo to był rok 2007 wiec coś mogą się te kwoty różnić.
Ale czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego Skattepligtige dage = 139 dni ?
lilianka:
Skattepligtige dage to rzeczywiscie oznacza dni podatkowe, a skad sie to im wzieło to nie mam pojecia , wychodzi na 4 msc pracy.
ja bym sie nie martwiła taka różnica w tych kwotach , bo jak piszesz pracowałes tylko 3 msc i podatku38 % nie wzieli Ci chyba za wiele ,wiec tyle Ci max zwrócą ...
Misiak:
W moim przypadku sytuacja jest odwrotna.
Mam pobytu prawie 300 dni (od 1.1.2008 do 31.12.2008) a w Skat widnieje potwierdzone przez pracodawce niecałe 200 dni pracujących.
W Danii jestem od listopada 2006.
Jak to policzyć względem diet należnych?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej