Ogólne > Podatki

ulga na wspolmalzonka - brak rubryki

(1/2) > >>

diesesire:
witam,
zabralem sie za wypelnianie rozliczenia TastSelv za 2008r, uzupelnilem rubryki 11 51 53, lecz nie wiem gdzie wpisac ulge na wpsolmalzonka, brakuje mi rubryki 59. Co mam teraz zrobic ? Za 2007r. wypelnilem pit u urzedniczki w Skacie i wpisala to gdzies.

polak:
A co jeśli moja żona jest w Polsce , czy też mogę odliczyć ulgę na małżonka?
Moja sytuacja jest taka że żona dołączyła do mnie w Danii we wrześniu, a skat chce mi tą ulgę liczyć dopabuse od września, to normalne?

jewka:
przylaczam sie do pytania co jesli nie mam rubryki chyba 59. czy moge to jakos dodac ? prosze o odpowiedz.

felis:
Witam
Więc tak może tak w skrócie.
Do czasu kiedy mamy rezydencję podatkową w Polsce przysługuje nam większa kwota wolna od podatku.
W momencie gdy nasz rezydencja jest w Danii tzn. sprowadziliśmy rodzinę i dostali oni także CPR-number (wymagane jest to)
Wówczas możemy starać się na ulgę na współmałżonka.
Ja po "ściągnięciu" żony i otrzymaniu CPR poszedłem do SKAT'u i poprosiłem o ponowne przeliczenie mojej karty podatkowej. Jednakże w tym przypadku doliczono do mojej karty, kwotę wolną od podatku mojej żony.

Więc podstawowe pytanie gdzie macie rezydencję

fx:
Skat w swoich przepisach dopuszcza wykorzystanie kwoty wlnej od podatku przy spelnieniu trzech warunkow jednoczesnie

Oto cytat ze strony skatu po polsku:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1718962&vId=201861&i=4#i1718962

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ulga na rzecz wspólmalzonka
W pewnych przypadkach mozna otrzymac ulge podatkowa na rzecz wspólmalzonka. Aby bylo to mozliwe, nalezy udokumentowac:

fakt pozostawania w zwiazku malzenskim

fakt zamieszkiwania pod tym samym co wspólmalzonek adresem w kraju pochodzenia na koniec danego roku 

fakt nieuzyskiwania przez wspólmalzonka dochodu w Danii i nieposiadania przez niego prawa do osobistej ulgi podatkowej. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wynika z tego jasno, ze zona nie musi przebywac w Danii i posiadac CPR

W rozliczeniu rocznym zaznaczajac rubryke 59 i wpisujac wysokosc ulgi wspolmazonka potem sa informacje dotyczace wlasnie wspolmazonka.

Nie ma tam mielsca na wpisanie CPR malzonka, jest tylko Ægtefælles PNR, co jest wytlumaczone w opisie do rubryki, ze jezeli malzonek nie ma CPR, nalezy wpisac jego date urodzenia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej