Ogólne > Podatki

Oświećcie mnie, proszę.. (czyli praca dwojga..)

(1/4) > >>

lilia:
Wyjaśnijcie mi pewną kwestię.
Przebywamy w Dk wspólnie, mężulo płaci więc  normalnie 38%. Tyle ,że na karcie podatkowej ma również moją ulgę, więc miesięcznie ponad 8 tys.

Tymczasem, jesli ja podjęłabym pracę, tylko na parę godzin tygodniowo, to jednocześnie SKAT wyda nową kartę mężowi i tym samym, zarobi on odpowiednio mniej. Być może nawet okazałoby się,że jeśli chodzi o przychód domowy- moja krótkotrwała praca i jego zmniejszona ulga wyszłaby na zero...?

W związku z tym, może lepiej nie pchać się do roboty, a siedzieć na tyłku i uczyć się żmudnie..?  Może lepiej nie"wplątywać się w tę machinę" na razie?

Czy są jakieś plusy tego, że miałabym pracę, nawet jako vikar, (czyli czasem bym tę pracę miała?) a mąż straci tę ulgę...

Proszę o odpowiedz kogoś kompetentnego w podatkach.

Jomir:
Maz ulge straci Ty dostaniesz :)
Ja podjelam prace od 01.sierpnia.
Do sierpnia moj maz mial moja ulge.
Gdy zaczelam prace dostalam swoja ulge w calosci!!! (mimo, ze prace zaczelam po polowie roku).
A mojemu mezowi zabrano w calosci.
W efekcie, gdyby nie to, ze ja i tak nadplacilam, moj maz mialby niedoplate podatku.
Na szczescie moja nadplata, pokryje jego niedoplate.

lilia:
No dobrze, ale : strata ulgi spowoduje obniżkę zarobków męża o około 4 tys. kr, prawda?
A ja, jako dorywczy vikar, nie mam nawet gwarancji, że tyle zarobię. Czyli co- popracuję trochę za darmo, aż do kwoty mojej ulgi podatkoej, zgadza się...?

To tym bardziej mam wątpliwości, czy się w ogóle warto w to pakować.. Pracować za darmo..?  >:( ???

JaTak:

--- Cytat: lilia w 25 Mar 2009, 06:27:11 ---A ja, jako dorywczy vikar, nie mam nawet gwarancji, że tyle zarobię. Czyli co- popracuję trochę za darmo, aż do kwoty mojej ulgi podatkoej, zgadza się...?

To tym bardziej mam wątpliwości, czy się w ogóle warto w to pakować.. Pracować za darmo..?  >:( ???

--- Koniec cytatu ---

NIE!!!

Dopoki nie przekroczysz kwoty wolnej (swojej), to placisz tylko 8%, a od dochodow powyzej 38%........... Kwota wolna to kwota od ktorej nie odprowadzasz podatku

patsy:
witam!ja zaczełam pracowac od września!mój zarobek nie przekroczył kwoty wolnej!wydawało mi się ,że w tej sytuacji dostanę zwrot całego podatku?ale naliczono mi go proporcjonalnie na caly rok i wyszła dopłata ,parę koron!dlaczego tak jest to liczone?a    mąż znowu nie ma gdzie w swoim zeznaniu zamieścic ulgi na mnie do sierpnia,bo nie ma takliej rubryki!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej