Ogólne > Rodzina ...

gwarancja bankowa / kaucja/ na którego z małżonków?

<< < (5/9) > >>

marysha:
To jest właśnie kłopot. Bo naprawde, wszystko zależy od urzędnika, który będzie zatwiedzał prawo stałego pobytu. Liczyć na szczęście i zaryzykować, czy jednak odczekać kornie swoje. To jest faktycznie ciężki orzeszk do zgryzienia...

[Posted on: 02 Kwiecień  2009, 23:43:55]
Ci moi znajomi też się zastanawiali na jakiej podstawie dostali to unijne łączenia. Byli przygotowani na kaucje, w końcy mąż miał prawo pobytu stałego od wielu lat. Dopytali się jedynie, czy w ich sytuacji, nie będzie to gorsze rozwiazanie. Ale stwierdzili, ze i tak żona musi odczekać conajmniej 5 lat i tak.

Jomir:
Pochwale sie :)
A przy okazji podam kolejny przyklad, ze w Danii trzeba drazyc i drazyc!!!

Moja corka przyjechala tu przed 18 rokiem zycia.
Zaczela chodzic do anglojezycznego gimnazjum, w ktorym ma kilka godzin tygodniowo dunskiego. Zalozeniem naszym bylo, ze jak skonczy 18 lat, to pojdzie do szkoly jezykowej na intensywny kurs, by dunski doszlifowac.
Wiec gdy osiemnastka zaczela sie zblizac, chcialam ja do szkoly zapisac i wtedy wybuchla bomba.
Dzieci, ktore przyjechaly do Danii przed 18 nie moga uczeszczac do szkoly jezykowej, nawet jesli sa juz dorosle - NIGDY!!!
Odwiedzilam kilka instytucji komunalnych, popisalam pisma do trzech ministerstw. NIe udalo sie...
Nie odpuscilam drazylam przepisy, umowy komunalne... i mam :) od 05 maja moja corka rozpoczyna nauke w tej szkole, w ktorej chcialam!!!

Tak wiec - drazyc, drazyc i jeszcze raz drazyc...

marysha:
Najbardziej śmieszne jest to, że tyle się pisze o potrzebie integracji, poprzez naukę języka chociażby...Ale jak dojdzie co do czego...
Przykład Mirry dowodzi, że potrzeba być takim kretem i właśnie drążyć nieustannie. Gratulacje! ;D

Jomir:
Dokladnie!!! Trabia o intergacji, nauce jezyka itp.
Pisma z prosba o wyrazenie zgody na intensywna nauke jezyka wyslalam wlasnie do ministerstw ds. integracji, wykszalcenia  oraz  nauki jezyka...
Wszytskie odpowiedzialy, ze nie ma mozliwosci nauki jezyka w Sprogskole, jedyna ewentualnoscia jest VUC, w ktorym nauka jezyka dunskiego odbywa sie od sierpnia do marca... ze nie wspomne o poziomie...

Bella:
Nam polowe kaucji po zdaniu egzaminu z jezyka zwrocili bez proszenia. Ale juz z pobytem na stale mi sie nie udalo  >:( Chociaz drazylam jak moglam.... I moj maz tez -  nauczyl sie w Polsce ze z urzedami trzeba dyskutowac :) Ale odpowiedz byla ciagle ta sama, ze brakuje mi przepisowego roku pobytu. Tak wiec przedluzyli mi tylko czasowy.
Ale moze Ty  Mirra bedziesz miala wiecej szczescia. Chyba faktycznie wszystko zalezy od tego do kogo na biurko trafia papiery.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej