Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

Kokosanki w 30 minut

(1/1)

ciacho:
Szybki sposob na zrobienie pysznych kokosanek, a do tego przepis ktorego nie idzie zepsuc!!
Polecam, lepsze niz kupne.


-   20 dag wiórków kokosowych
-   pół szklanki cukru
-   2 jajka
-   5 dag masła albo margaryny
-   3-4 płaskie łyżeczki mąki
-    łyżeczka cukru waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem, mąką.
Masę rozłożyć przy pomocy łyżeczki na blasze z papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 170-180 stopniach.
Delikatnie zdejmować z blachy, bo mają tendencję do przyklejania się.
Ciasteczka wychodzą bardzo pulchne. Można je oblać rozpuszczoną czekoladą.
Można też nie dodawać mąki, tylko 30 dag wiórków kokosowych.

marysha:
Przepis na kokosanki z ksiazki mojego syna.Polecam  pyszne i dobre dla tych, ktorzy nie moga jesc przetworow macznych.Nie maja tez tyle kalorii, co te z maslem. Przepis jest stary, ale lbardzo latwy ...


4 białka,
250 g cukru,
300g wiorkow kokosowych.
Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i wiorki kokosowe. Przy pomocy lyzeczki, albo po prostu w dloniach formowac kulki wielkosci orzecha laskowego..Co jakis czas dlonie oplukac chlodna woda. Piec 15 minut w temp. 150 stopni. Na kazdym cisateczku moznapolozyc wisienke tuz po upieczeniu. Pozwolic ciasteczkom stygnac przez okolo 20 minut. Stana sie chrupkie. SMACZEGO!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej