poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kto i za ile  (Przeczytany 25945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Inz

• Gość
Odp: kto i za ile
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Kwi 2009, 10:33:48 »
Programista, Odense stawka miesieczna 30.000 (liczona jeszcze jako studencka).

orf

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Kwi 2009, 21:12:39 »
na produkcji, Jutlandia 145 brutto, po 2 latach tutaj

kas26

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Kwi 2009, 22:10:48 »
szkolka lesna-70 kr "na czysto"za godzine. pojecia nie mam ile place podatku itp. poniewaz tym zajmuje sie moj szef. od dwoch lat mam ustalone 70 kr na godzine i nie musze sie martwic czy powinnam placic 8 czy 38% podatku. stawka nie ulega zmianie. ale w zamian ciezka praca nawet 7 dni w tyg po 10 godzin. co do wyksztalcenia to mam bardzo dobre,ale w czasach kryzysu to jest malo wazne, bo lepszej pracy nie mam szans znalezc kiedy dunczycy traca stanowiska. pozdrawiam :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Kwi 2009, 22:22:42 »
szkolka lesna-70 kr "na czysto"za godzine. pojecia nie mam ile place podatku itp. poniewaz tym zajmuje sie moj szef. od dwoch lat mam ustalone 70 kr na godzine i nie musze sie martwic czy powinnam placic 8 czy 38% podatku. stawka nie ulega zmianie. ale w zamian ciezka praca nawet 7 dni w tyg po 10 godzin. co do wyksztalcenia to mam bardzo dobre,ale w czasach kryzysu to jest malo wazne, bo lepszej pracy nie mam szans znalezc kiedy dunczycy traca stanowiska. pozdrawiam :)

Nie chcialbym sie wtracac, ale niestety nikt tutaj w Danii nie pozostawia tak waznej sprawy jak podatek swojemu szefowi. Chyba ze szefem jestnp. Twoj maz. Twoja uwaga, ze ustalona jest stawka do wyplaty 70 kr. na godzine jest troche dziwna. Nie ma ustalonych stawek netto
tzn. po podatku. Aby taka stawke ustalic/wyliczyc, trzeba znac stawke brutto i inne elementy wynagrodzenia i kosztow jak np. skladki emerytalne, AM-bidrag, obowiazkowe pieniadze na ferie, koszty transportu, ulgi na dojazdy itp. Chyba, ze nie masz oficjalnej umowy pracy. 

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Kwi 2009, 15:09:25 »
kas26 pracuje na czarno - podatek bylby znany chociazby z lønsedel a chyba go na oczy nie widzial.Ale jesli obie strony sa zadowolone to nie ma o co robic szumu. Jest jednak w Danii jeden rodzaj stawek ustalanych netto DIS ale szkolki lesnej napewno nie dotyczy. Jest to stosowane tylko w pracy na morzu na wodach miedzynarodowych - wtedy nie placi sie podatku do panstwa dunskiego - tylko te 8% jesli mieszka si w Danii - ja tak mam.

Offline czarny_saeby

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Kwi 2009, 16:06:05 »
ISS praca nocna przy sprzataniu w rzezni 1,5 roku , masarnia 6 miesiecy ... 154 kr podstawowej  plus 2 kr szkodliwego plus 3,9 powyzej roku pracy.... co roku podwyzka okolo 6 koron.
Kto chce rządzić ludźmi, nie powinien ich gnać przed sobą, lecz sprawić, by podążali za nim.

Nie żyje się, nie kocha się, nie umiera się - na próbę.

Offline adzia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Kwi 2009, 16:31:48 »
ISS sprzątanie 119.01 plus 2 korony brutto.Praca od 4 rano to jeszcze dodatek za pracę nocną.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 27 Kwi 2009, 16:31:48 »

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Kwi 2009, 17:49:52 »
128,80 brutto prawie 3 lata pracy, zaczynalem od 110

tak tez mozna

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Kwi 2009, 19:52:00 »
kontanthjælp, 5600 na reke, raz w tygodniu musze sie zalogowac na stronce internetowej.

rokas

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Kwi 2009, 19:57:27 »
Alez Ty chlopie jestes zabawny...

dxdx

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Kwi 2009, 15:57:55 »
- kontanthjælp - 7590 (netto) na miesiac. nalezy sie stawiac codziennie w JobCenter oraz "aktywnie" poszukiwac pracy w godzinach urzedowania wspomnianej instytucji - tj. 9.00 - 15.00

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Kwi 2009, 17:10:38 »
Jestesmy w dziale "Praca w Danii", o zasilkach piszemy gdzie indziej.

raz

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Maj 2009, 13:07:28 »
Magazynier - bez prawa jazdy na wózki - ale jeżdżący nimi ;) - 135DKK/h brutto + pension (od 2 lat w Danii, pełen "etat" ale wynagrodzenie godzinowe)
Plusy: pracy mało, możliwość częstego zaglądania do internetu; uciążliwości - przebywanie wśród baaaaaaaardzo leniwych Duńczyków.
A propos wspomnianych współpracowników - Duńczyków - przed przyjazdem tutaj nawet sobie nie wyobrażałem że można być tak leniwym, mieć tak mało w głowie, ciągle najłagodniej mówiąc puszczać "gazy" i bekać - praktycznie trzeci świat... - dobrze że chociaż wynagrodznie w normie - chociaż mogłoby być lepsze...

Hernan Morales Pomidorre

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Maj 2009, 15:36:54 »
raz - nie wrzucaj wszystkich do 1 worka. U mnie w pracy sa tacy Dunczycy, ktorzy to, co robia przez caly dzien mogliby zrobic przez 2 godziny ... ale sa tez tacy, ktorym dorownac sie nie da. Zatem to wszystko zalezy od danej osoby, a nie od narodowosci!!! Pracuje tez z Polakami, i sa tacy, ktorzy tylko patrza jak "sciemniac", a sa tez tacy, ktorzy daja z siebie wszystko.

kas24

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Maj 2009, 21:25:40 »
Nie chcialbym sie wtracac, ale niestety nikt tutaj w Danii nie pozostawia tak waznej sprawy jak podatek swojemu szefowi. Chyba ze szefem jestnp. Twoj maz. Twoja uwaga, ze ustalona jest stawka do wyplaty 70 kr. na godzine jest troche dziwna. Nie ma ustalonych stawek netto
tzn. po podatku. Aby taka stawke ustalic/wyliczyc, trzeba znac stawke brutto i inne elementy wynagrodzenia i kosztow jak np. skladki emerytalne, AM-bidrag, obowiazkowe pieniadze na ferie, koszty transportu, ulgi na dojazdy itp. Chyba, ze nie masz oficjalnej umowy pracy. 
moj szef jest moim przyszlym tesciem i nawet jesli nie byloby takiej sytuacji to ufam mu w 100% bo jest takze ksiegowym z wyksztalcenia i wiem ze zrobi to milion razy lepiej niz ja i juz nie raz pomagal mi w roznych sprawach papierkowych, wiec nie nalezy tak odrazu zle myslec o dunczykach i szefach. co do ustalonych stawek netto to nie wiesz najwyrazniej jakie sa sytuacje. ja mam ustalona stawke netto za godzine. a to ze w pierwszym roku moj szef placil mniej podatku a teraz wiecej to juz nie moja sprawa,i tak maja tez inni polacy w mojej pracy. umowy oficjalne sa, ale zapewne roznica polega na tym ze zatrudnieni jestesmy sezonowo.bo taka tez mamy prace. i nie obowiazuja nas zadne platne ferie itp. nie mamy umow na czas nie okreslony,bo praca, tak jak juz wspominalam jest sezonowa. i dodajac w mojej pracy wszyscy polacy mamy to szczescie,ze szef jest dla nas nie tylko pracodawca,ale tez zaufana osoba, na ktorej mozemy zawsze liczyc i traktuje nas jak wlasne dzieci :) pozdrawiam :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 04 Maj 2009, 21:25:40 »

Plaza FYN - kto?

Zaczęty przez mikmi03Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7285
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2014, 12:51:44
wysłana przez mikmi03
Dania czy Polska, kto zbankrutuje pierwszy

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 29606
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2019, 10:51:37
wysłana przez kpio47
szukam kogos kto dojezdza do pracy z Hobro lub okolic do Skive

Zaczęty przez kumcokDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8342
Ostatnia wiadomość 26 Cze 2012, 20:51:31
wysłana przez kumcok
Czy ktoś robił zakupy w e'L'Eclerc???

Zaczęty przez liliaDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 7375
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2009, 18:52:22
wysłana przez anha
czy jest ktos kto ma czasowe pozwolenie na samochod

Zaczęty przez ciachoDział Pomoc!