Ogólne > Podatki
rozliczenie przy stalym zatrudnieniu
pszczolka84:
witam. a jak z rozliczeniem jesli ma sie od poczatku stale zatrudnienie? Moj maz pracuje od kwietnia 2008 w danii. Poczatkowo pracowal przez firme rekrutacyjna ale po kilku miesiacach firma przejeła go i dala umowe na czas nieokreslony. Ja (zona) mieszkalam w polsce z dzieckiem (jestem w danii od pazdziernika). Czy przy stalym zatrudnieniu tez mozemy odliczyc dojazdy do polski i diety?
Mozemy rozliczas sie wspolnie? Ja nie pracuje i nie pracowalam.
Na forum jest brdzo duzo informacji i linkow ale wszedzie pisze o zatrudnieniu na czas okreslony.
Moze ktos wie cos na ten temat?
Z gory dzieki za odpowiedz.
pozdrawiam
[Posted on: 21 Kwiecień 2009, 10:58:29]
Dodam ze od poczatku placi podatek 38%
kop2500:
do roku od podjecia pracy ma prawo do odciagania diet, przejazdow do polski, do pracy w danii oraz tez nalezy mu sie ulga na ciebie jako ze mieszkasz w polsce oraz pieniadze na dziecko jesli nie otrzymujesz zasilku na dziecko w polsce, po uplywie roku tylko ulga na ciebie i za dojazdy do polski i do pracy ale jesli one sa wyzsze niz 24 km. dziennie badz jednorazowo jak do polski bo za te pierwsze kilometry nie ma zwrotu oraz te pieniadze na dziecko jesli poinformowal ich a jak nie to dopabuse od danego kwartalu po zlozeniu papabusew i nie zwracaja pieniedzy na dziecko w stecz jak nie zlozyl dokumentow
pszczolka84:
Dzieki wielkie za odpowiedz. Od pazdiernika nie mieszkam w polsce tylko tu w dani. nie pracuje wiec moja ulge przejal automatycznie, rodzinne na dziecko tu pobieram, zrobili mi zwrot od kwietnia (czyli od poczatku zatrudnienia meza danii).
Nie do konca zrozumialam co z tymi pieniedzmi na dziecko, czy chodzilo o rozliczenie sie z tego? z tego co wiem to nie ma rozliczen za dziecko.
z przjazdow do pracy nic nie odliczy bo ma tylko 2 km
a jak z dietami? bo ma stale zatrudnienie. Liczy sie za kazdy dzien pobytu w danii?
Czy za mieszkanie mozna cos odliczyc?
nowa:
To znaczy tak jak kop2500 napisal ze do roku czsu naleza sie ulgi na dojazdy i diety nawet jak sie ma stale zatrudnienie ? bo myslalam ze to jest uwarunkowane rodzajem kontraktu o prace na czs okreslony i nieokreslony ?
mala_z_Aarhus:
Radzialabym przeczytac porady Klingona: http://poloniainfo.dk/forum?topic=10478.0
oraz skorzystac z wyszukiwarki.
Ogolnie:
dojazdy do/z pracy mozna odliczac niezaleznie do rodzaju kontraktu.
diety zalezy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej