Ogólne > Podatki

odliczenie alimentów

<< < (2/2)

twardy:
Na dziecko z 1 małzenstwa mam zasadzone w Polsce alimenty.W Danii pracowałem od 01-10.2008r.,czyli 10 msc.
Ja jestem 2 raz zonaty i mam drugie dziecko.Czy prawda jest ze moge odliczyc te alimenty,ktore płaciłem na 1 dziecko.Wszystkie opłaty,oraz te alimenty płaciłem jak przyjezdzałem do Polski.Z Danii zadnych przelewow na opłaty nie robiłem.W Polsce dochodu nie miałem,bo pracowałem w Danii,

asia1234:
możesz je odliczyć ale musisz mieć wyrok sądowy przetłumaczony w jęz.ang i dowody wpłaty(przekazy bądź pokwitowania).to wszystko,co wiem.

Jomir:
underholde - utrzymanie
bidrag - wklad, skladka, alimenty
ægtefælle - malzonek

twardy:
A czy ma cos wspólnego,jezeli wyrok ten miałem zasadzony 16 lat temu,ale alimenty nadal płace.
Czy dotyczy to tylko tzw wyrokow  z 2007,2008r swiezych.

Jezeli tez mnie to obejmuje to jak mam to wyliczyc.

Nie ma znaczenia kiedy alimenty zostaly zasadzone-wazne ze sa nadal aktualne i je placisz.Wpisujesz e rubryke wplacone alimenty za okres z ktorego sie ozliczasz-limit odpisu stanowi urzedowa stawka dunskich alimentow-chyba 1060 koron miesiecznie-jesli placisz wiecej to pozostalej sumy nie mozesz odpisac chyba ze sa to szczegolne alimenty ktore panstwo uzna np.specjala opieka,inwalidztwo itd.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej