poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: odchudzanie  (Przeczytany 17960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

liliaa

• Gość
Odp: odchudzanie
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Kwi 2009, 21:02:16 »
Jako,że temat żywności, odpowiednich składników, jest mi bardzo bliski, to i dołączę parę zdań od siebie.

Rację miał "szpec żywiniowy" pisząc o tym, mówiąc w skrócie, bilans energetyczny musi wyjść na zero (by utrzymać wagę) lub ujemny (by ją zrzucić). Znaczy to tyle,że należy zużyć więcej energii, niż się spożyło. ( I wtedy już nie takie ważne, pod jaką postacią )

Zasadniczo, Dania nie jest krajem, w którym łatwo utrzymać ładną sylwetkę.  Zewsząd otaczają panie w większym rozmiarze, co z kolei budzi tolerancję dla "oponki" u siebie.

W sklepach- produkty przepełnione tłuszczem do granic możliwości.

Do tego- zimą- ciemno,ponuro- trudno o odpowiednią dawkę ruchu, zwłaszcza na świeżym powietrzu.

Mała z Aarhus, z tego co pamiętam, lubisz kanapki i chlebek.

Uważasz,że to pech, że mieszkasz koło piekarni? Nieprawda !!!
Zmień myślenie.  Takie sąsiedztwo może wyrobić w Tobie silną wolę, świadomość panowania nad sobą, a także umocnić charakter! Przecież NIE MUSISZ tam chodzić.
Poza tym, stwierdzenie "najlepsza piekarnia" jest bardzo względne. ;D

Niestety, chleb to straszny zatykacz. A Tobie nie przeszkadza ćkanie się kanapkami...

Odradzam również czarny duński chleb.. Dlaczego? Ponieważ przez b.niski index glikemiczny,powoli wchłania się do krwi- przez co nie usuwa szybko uczucia głodu,a w rezultacie zjada się go duużo za dużo, zanim zabije się głód.

Polecam coś "zamiast". Sama wcinam chlebki ryżowe (byle cienkie!!!),przywiezione z Polski. Może być także tortilla na ciepło. W ostateczności,ale tylko czasami- pełnoziarnista pita z dobrym nadzieniem.

Może pamiętasz, dziwiłaś się kiedyś,żem nie głodna. Proste- w samochodzie nie mogłabym spalić kalorii.

Więc- jeść- tylko kiedy NAPRAWDĘ jesteś głodna, dwa- jeść PRZED aktywnością fizyczną ( a nie, np.przed siedzeniem przy forum  ;))

pozdrawiam.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Kwi 2009, 07:44:31 »
Zewsząd otaczają panie w większym rozmiarze, co z kolei budzi tolerancję dla "oponki" u siebie.
Naprawde? Ja sie nadziwic nie moglam, ze oni tacy szczupli. Pojedz do UK, to zobaczysz grube panie...

O ile nawyki zywieniowe Dunczycy maja straszne, o tyle rekompensuja to sobie ruchem i duza aktywnoscia fizyczna; co weekend widze obrazek: mama, tata plus dzieci na rowerach jadacy na wycieczke.

gosc

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Kwi 2009, 09:02:03 »
Witam,
podobnie jak moze co nie ktore z was przerabialam diety, kopenhaska okazala sie skuteczna ale po jakims czasie wrocilam do swej nadwagi. Jednak dzis wiem ze to nie wina owej diety lecz moich zlych nawykow zywieniowych i popelnianych podstawowych bledow.
Gdy tutaj przyjechalam na stres reagowalam tym, ze...nie jadlam a jednak tylam.  I tak doszlo do prawie 100 kg a przy moim niskim wzroscie to bardzo widac.
Po kilku marnnych probach podejscia  likwidacji mej nadwagi, stwierdzilam ze cos "od srodka" nie wspolgra, bo i byly cwiczenia i zero slodyczy i temu podobne wyzeczenia.
W styczniu tego roku skonsultowalam sie z diabetologiem obliczylismy zawartos tkanki tluszczowej i inne parametry i wlasnie pod tym kontem dostalam wskazowki jak sie odzywiac by czuc sie i dobrze i byc zdrowym. Generalnie w moim przypadku jedzenie zmienilo sie bardzo, mianowicie jem 5 razy dziennie, odstawilam smazone lub pieczone a jesli juz tak przyzadzona potrawe jem to stanowia one 30% mojego "talerza"reszta to warzywa. Cukier ktory byl moim narkotykiem znikl calkiem i moi bliscy dopabuse gdy zobaczyli uwierzyli ze nie slodze wogole a wczesniej do kawy szlo srednio 4-5 lyzeczek cukru. No i oczywiscie cwiczenia silowe i duzo ruchu. Jednego jestem pewna ze aby schudnac trzeba tez jesc, i mam wbite by posilkow bylo piec dziennie, dodatkowo minimu 2 litry wody.
Teraz jest maj i 15 kilo bez strasznych wyrzeczen spadlo, nie wygladam jak balon bo juz nie puchne gdyz wczesniej woda w moim organizmie zatrzymywala sie, i chwilami oprocz nadwagi dochodzil efekt balona.
A jesli macie problem z brzuszkiem polecam 6 WEIDERA, jest to zestaw cwiczen, bardzo prosty i nawet w domu mozna go wykonywac. W moim przypadku dziala rewelacyjnie, ale wazne jest sumiennosc wykonywania.
Tak po krotce o swym zrzucaniu napisalam,

p.s.Szkoda ze z nauka jezyka dunskiego mi tak nie idzie, jak poszlo z nadwaga. Chyba jestem w procencie ktory sie go nigdy nie nauczy.
pozdrawiam i zycze wytrwalosci

Tula

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Maj 2009, 11:55:32 »

Offline berserk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Maj 2009, 15:33:50 »
Oczywiście dieta to podstawa. Ale żeby osiągnąć lepsze wyniki należy dodać troszkę ruchu.

Dla wytrwałych polecam dość ciężki ale skuteczny trening HIIT (High Intensity Interval Training)

Odsyłam do forum o tematyce sportowej, gdzie jest co nieco o tym treningu:

http://www.sfd.pl/Trening_Interwa%C5%82owy_HIIT_-t268582.html

Oczywiście przy cięższych ćwiczeniach fizycznych nie należy się głodzić, należy oprzeć swoją dietę na białku, zdrowych tłuszczach, węglowodanach złożonych.

Pozdrawiam i życzę efektów :)

Offline gosia79

• Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Maj 2009, 15:21:15 »
a ja nie jestem za gruba tylko za niska  ;D

Kasia1518

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Maj 2009, 20:46:11 »
A może  któraś z pań mieszkających w Arhus lub okolicy miałaby ochotę jednak iść na basen lub fitness. W towarzystwie jest weselej, nie lubię sama chodzić. Ja zastosowałam dietę mż i za skutkowała utratą ponad 20 kilo, teraz trzeba cos zrobić żeby ujędrnić i nic sie nie pałętało ;). Nie mam silnej woli żeby samemu ćwiczyć. Chętne zapraszam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 10 Maj 2009, 20:46:11 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Maj 2009, 21:01:04 »
Nie wiem dlaczego, ale caly czas widze promocje w cukierniach, na stoiskach z lodami..............

Romarian

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Maj 2009, 21:05:48 »
Kasia1518 - a jak jakis facet bedzie chetny?

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Maj 2009, 11:08:17 »
Noo, ja się mogę wybrać na aerobik, nie potrzebuję chudnąć, acz od ruchu jestem uzalezniona  ;D
Na codzień wybieram indywidualną aktywność fizyczną , ale grupowo też mogę  ;D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Maj 2009, 11:12:26 »
Kupilam sobie buty do biegania i na razie tyle ;) Stoja, ladne sa.
Rozwazam znow chodzenie na basen, chociaz ten najblizej mnie jest maly i poza niedzielnym porankiem zatloczony, w dodatku plywa sie w kolko i czesto sa kolejki. Szukalam wczoraj jakis zajec grupowych, joga lub pilates, bo to ponoc dobrze na plecy robi, a mi to jest potrzebne, ale ceny mnie zabily, moze ktos moze polecic jakies w maire tanie zajecia z wyzej wymienionych w Kopenhadze?
No i mam nieodparta chec na lody...

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Maj 2009, 11:20:01 »
 To je zjedz  ;D Lody robią akurat niewielką szkodę na figurze :D

PS. Znajdż tylko te mniej tłuste- vanillieis zamiast vanilleflødis.

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Maj 2009, 15:46:01 »
A najlepiej jakiś sorbet...Obłóż owocami, będzie i pysznie i zdrowo. Mniam!

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Maj 2009, 17:20:25 »
Jedzcie kochane lody tylko czekoladowe niekoniecznie-ale pamietajcie jesli beda lody-to "zamiast" np. jednego posilku i zadnych ciach! nic sie nie stanie zlego-mozna wielka porcje pochlonac bez szkody dla figury i zdrowia.

Kasia1518

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Maj 2009, 17:33:23 »
Romarian - od biedy to i facet moze być ;) Aerobik również mi pasuje, chociaż niewiem co na to powie moja kondycja. Mogę spróbować wszystkiego tylko nie bieganie. Jestem palaczem i moje płuca mowią stanowcze nie - na bieganie oczewiście ;D Należe do strasznych leni i towarzystwo mnie mobilizuje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 11 Maj 2009, 17:33:23 »