Regionalne > Odense
Łapanka na PL samochody w Odense
gosc:
--- Cytat: Svaria w 23 Kwi 2009, 14:17:16 ---Ja osobiscie uwazam ze w Unii powinien byc przepis ze auto ze swojego miejsca zamieszkania mozna uzywac na terenie calej Unii jak dlugo si echce ale takie cos nei rpzejdzie bo takie kraje jak DK, S za duzo kasy by na tym stracily
--- Koniec cytatu ---
Z tego co wiem to jeśli kupisz samochód za granicą to w Polsce również nie możesz nim jeździć tylko musisz go przerejestrować. Więc nie tylko w Danii są takie przepisy.
Jeśli ktoś posiada żółtą kartę oraz wszystkie przywileje które posiadają Duńczycy musi się również z tym, że obowiązują go pewne zasady.
lilianka:
tak jesli kupisz auto za granica np. w Niemczech musisz go przerejestrowac na Polskie blachy bo jesteś obywatelem Polski, to są 2 różne sytuacje. jelsli w Poilsce mieszka Niemiec , ma prawo poruszać sie na blachach Niemieckich...
co do żółtej kart sie nie zgodze, bo w tym momencie jest ona tylko potwierdzeniem ubezpieczenia.
Wcale nie musisz jej posiadać zeby Skat sie nie przyczepił. Skat ma wszelkie informacje dot.,zatrudnienia itd, a według prawa duńskeigo każdy przybywający do pracy do Danii ,ma obowiązek przerejestrowac auto w ciagu 14 dni.
NIE POSIADANIE żółtej karty było by zbyt proste, bo trwa kilka chwil wyrejestrowanie sie w folkeregister.
każdy by tak robił,Tak samo jak niektórzy mówią ze dopóki maja żółta karte z Polskim adresem Nic im nie zrobia.,,,
g... prawda, jak już napisałam Skat ma wszystkie dane, a zmiana adresu na żółtej karcie jest dziecinnie prosta.
Dodam jeszce że nie podobaja mi sie duńskie przepisy,
a co do kontroli, tyo słyszałam że kogos złapali na granicy w ubiegła niedziele, żę niby skat i politi, i ze ten ktos dostał 20 000 kr manadtau i 14 dni na przerejestrowanie lub wywiezienie,ale czy to prawda nie wie nikt
( sama byłam na granicy w niedziele i żadnej kontroli nie było )
[Posted on: 23 Kwiecień 2009, 16:06:47]
aaaa co do wypowiedzi goscia , Prosze nie myl pojęć obywatelstwo ( o te przywileje duńskie ) a stały adres zamieszkania, który jak mniemam każdy z nas posiada w Polsce.
cwsm111:
Jak napisałem rok temu że mnie policja złapała i zapłaciłem mandat i przerejestrowałem samochód to osoby wielce zasłużone dla tej strony w pewnym sensie powiedziały że jestem idiotą . Więc czym tu się chwalić. Potem się czyta mój ulubiony tekst " że kolega koledze przez kolegę powiedział albo usłyszał"
takiTam:
W niedzielę przejżdżałem przez granicę autem na polskich blachach i kontrola była. Policjant zapytal się tylko gdzie jedziemy i po co oraz czy nie wieziemy nic nielegalnego, po czym życzył miłej drogi i puścił wolno. Czyli kolejny mit.
cwsm111:
O ile mnie pamięć nie zawodzi, w Polsce jest policja-, drogowa , prewencja , gospodarcza, kryminalna , at,policja municypialna czyli straż miejska,wodna ,lotnicza, śledcza. Masz jeszcze "krokodyle " straż graniczna , celna , środowiskowa , abw i cbs, które tutaj praktycznie sa włączone w strukturę policji , wiec co cie zatrzymało. Pół roku temu przekraczałem granice i była kontrola ,stał policyjny bus i wyrywkowo sprawdzał-----------SPALINY.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej