poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Łapanka na PL samochody w Odense  (Przeczytany 27941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lilianka

• Gość
Odp: Łapanka na PL samochody w Odense
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwi 2009, 16:42:37 »
dodam do swojej wypowiedzi, kontrole BYŁY SĄ I BĘDĄ>tylko teraz sie częsciej o nich słyszy bo nas (Polsków ) jest więcej , co za tym idzie , mówi sie o tym dużo po Polsku.
trezba miec albo strasznego pecha , albo miłego sąsiada ... :)

RBaumi

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwi 2009, 18:33:35 »
Tu jesli by kogos interesowało, zamieściłem pełny artykuł:

http://images43.fotosik.pl/109/44e87b5935fda20f.jpg

K3

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Kwi 2009, 18:59:32 »

To jest dobre: "Et initiativ der hilses velkommen af vikarbureau-ejer Jesper Skouv i Odense"

ania261

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Kwi 2009, 19:00:13 »

Czy mógłby ktoś to przetłumaczyć?

maly vejle

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Kwi 2009, 19:34:30 »

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Kwi 2009, 21:44:18 »
"
Czy w związku moją pracą mogę jeździć moim własnym samochodem w Danii, który jest zarejestrowany w moim kraju?
Tak, tak długo jak masz stałe miejsce zamieszkania w swoim kraju. Jeśli przeniesiesz się do Danii musisz do 14 dni skontaktować się z Komendą Główną Policji pod nr telefonu 33 14 88 88. Od 1.1.2008 musisz skontaktować się z Urzędem Skarbowym. Jeśli są pytania, których nie rozumiesz, skontaktuj się lokalnym oddziałem Związku Zawodowego NNF.
[/glow][/font]"
czy ktoś to może potwierdzic ?
chyba większość z nas  ma w Polsce stały adres, wymeldowuja sie z POlski nieliczni

gosc

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Kwi 2009, 12:55:57 »
Przepisy dunskie mowia ze przerejestrowac samochod musi kazdy kto ma miejsce zamieszkania (bopæl) w danii nie wazne czy masz zameldowanie w polsce czy nie. jesli jestes zarejestrowany/a w folkeregistret to oznacza ze masz miejsce zamieszkania w danii czyli musisz przerejestrowac samochod.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Kwi 2009, 12:55:57 »

GOSC

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Kwi 2009, 13:27:31 »
A co jezeli jestem tu, pracuje czasowo i nie jestem zameldowany?
Chyba nie bede przesladowany  ???

gringo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Kwi 2009, 14:16:45 »
opisze wam spotkanie mojego kolegi (węgra) ze SKAT-policją przy granicy z niemcami:)
dla jasnosci - kolega oczywiscie w dk zameldowany, w dk pracuje, zółta karta, itd.

kiedy zatrzymala go skatmani chlopak zachowal zimną krew - wyciągnął węgierski paszport i powiedzial z usmiechem, ze wlasnie przyjechal do danii na wakacje:)
panowie kontrolerzy nie przedluzali więc tej, jakże bezsensownej w przypadku zwyklego turysty kontroli i puscili go dalej, życząc udanej podróży:)

dodam tylko, ze to bylo w lutym:P

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Kwi 2009, 15:23:25 »
Wszyscy tutaj piszacy dobrze wiedza ze jezdzac na polskich tablicach robia cos nielegalnego i tylko szukaja potwierdzenia ze nic im nie zrobia bo maja tez adresy w Polsce.glupie prawo itd.Prawo nie musi sie podobac-trzeba go przestrzegac.Jak ten sam Polak z tym rowniez polskim adresem straci prace to gdzie udaje sie po zasilek?-oczywiscie do komuny - i wtedy prawo dunskie sie podoba - a skad myslicie na to fundusze maja? - z podatkow,afgiftow - cos za cos - tak to dziala i nie jest wytlumaczeniem ze ja z tego nie korzystalem bo wiekszosc dunczykow tez nie korzysta a placa chociaz boli.

Offline jedrzej

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Kwi 2009, 17:20:38 »
Święta prawda, płacic trzeba albo ryzyk-fizyk i jak złapią to pretensje tylko do siebie.
Pozdrawiam.

Offline jaclaw6

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Kwi 2009, 14:06:26 »
Jak napisałem rok temu że mnie policja złapała i zapłaciłem mandat i przerejestrowałem samochód to osoby wielce zasłużone dla tej strony w pewnym sensie powiedziały że jestem idiotą . Więc czym tu się chwalić. Potem się czyta mój ulubiony tekst " że kolega koledze przez kolegę powiedział albo usłyszał"
Chwalić się nie ma czym, ale może powiesz ile tego mandatu dostałeś i ile kosztowało Cię przerejestrowanie auta.Bo to informacja której jeszcze na forum nie było a zainteresowanych jest dużo.

[Posted on: 25 Kwiecień  2009, 13:50:14]

Dodam jeszcze że zwróciłem baczniejszą uwagę na ulice i widać zdecydowanie mniej aut z polskimi numerami.Nie wiem czy to kryzys czy efekt strachu.Ale faktem jest że Duńczycy jakoś dziwnie ostatnio przyglądali się mojej rejestracji,a jeden nawet jadąc samochodem z piskiem zahamował przed moim domem wyjął kartkę i coś na niej notował.Stały tam dwa polskie auta.Jestem przewrażliwiony  ;D?

Radek C. ps. kark

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Kwi 2009, 19:03:38 »
KARMA juz tak nie prorokuj jakby panstwo dunskie bylo swiete.

Polska niedawno przegrala sprawe z Komisja Europejska w zwiazku z nie uznawaniem badan technicznych samochodow, ktore mialy byc rejestrowane (sprowadzonych).

Co jest w Danii? Jest dokladnie to samo, czyli nie uznaja badan technicznych z innych panstw czlonkowskich. Sprobuj zarejestrowac samochod poslugujac sie polskim badaniem, badz TUV-em, to Cie wysmieja, a jak widac nie akceptowanie tych badan jest niezgodne z prawem UE.

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Kwi 2009, 22:11:49 »
A co ma Piernik do Wiatraka? Panstwowe przeglady techniczne sa w gestii danego panstwa - moga chyba decydowac czy dopuscic samochod do ruchu na swoich rejestracjach - tak samo jest w Polsce. Przeglady gwarancyjne sa uznawane bez problemow. Dodam ze mowa byla o afgifcie,ktory sie panstwu dunskiemu nalezy jak psu zupa - taka ustawa i z tego dochod do budzetu. Gdy w Polsce byla wysoka acyza (afgift) o tez nie dalo sie pojezdzic na np. niemieckich tablicach.zaraz policja auto zabierala.

Radek C. ps. kark

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Kwi 2009, 22:17:10 »
No ... widzisz jak sie znasz :(

Wlasnie, ze panstwowe przeglady nie sa w gestii danego panstwa, dlatego UE narzucila Polsce, ze musi respektowac zagraniczne, przy rejestracji!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 25 Kwi 2009, 22:17:10 »

Dentysta w Odense

Zaczęty przez zuzaDział Odense

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 12338
Ostatnia wiadomość 05 Lut 2010, 13:58:56
wysłana przez jaro-de
Instalacja anteny!!Odense

Zaczęty przez Kiki27Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0