Regionalne > Odense
Łapanka na PL samochody w Odense
lilianka:
"Czy w związku moją pracą mogę jeździć moim własnym samochodem w Danii, który jest zarejestrowany w moim kraju?
Tak, tak długo jak masz stałe miejsce zamieszkania w swoim kraju. Jeśli przeniesiesz się do Danii musisz do 14 dni skontaktować się z Komendą Główną Policji pod nr telefonu 33 14 88 88. Od 1.1.2008 musisz skontaktować się z Urzędem Skarbowym. Jeśli są pytania, których nie rozumiesz, skontaktuj się lokalnym oddziałem Związku Zawodowego NNF.[/glow][/font]"
czy ktoś to może potwierdzic ?
chyba większość z nas ma w Polsce stały adres, wymeldowuja sie z POlski nieliczni
gosc:
Przepisy dunskie mowia ze przerejestrowac samochod musi kazdy kto ma miejsce zamieszkania (bopæl) w danii nie wazne czy masz zameldowanie w polsce czy nie. jesli jestes zarejestrowany/a w folkeregistret to oznacza ze masz miejsce zamieszkania w danii czyli musisz przerejestrowac samochod.
GOSC:
A co jezeli jestem tu, pracuje czasowo i nie jestem zameldowany?
Chyba nie bede przesladowany ???
gringo:
opisze wam spotkanie mojego kolegi (węgra) ze SKAT-policją przy granicy z niemcami:)
dla jasnosci - kolega oczywiscie w dk zameldowany, w dk pracuje, zółta karta, itd.
kiedy zatrzymala go skatmani chlopak zachowal zimną krew - wyciągnął węgierski paszport i powiedzial z usmiechem, ze wlasnie przyjechal do danii na wakacje:)
panowie kontrolerzy nie przedluzali więc tej, jakże bezsensownej w przypadku zwyklego turysty kontroli i puscili go dalej, życząc udanej podróży:)
dodam tylko, ze to bylo w lutym:P
Wszyscy tutaj piszacy dobrze wiedza ze jezdzac na polskich tablicach robia cos nielegalnego i tylko szukaja potwierdzenia ze nic im nie zrobia bo maja tez adresy w Polsce.glupie prawo itd.Prawo nie musi sie podobac-trzeba go przestrzegac.Jak ten sam Polak z tym rowniez polskim adresem straci prace to gdzie udaje sie po zasilek?-oczywiscie do komuny - i wtedy prawo dunskie sie podoba - a skad myslicie na to fundusze maja? - z podatkow,afgiftow - cos za cos - tak to dziala i nie jest wytlumaczeniem ze ja z tego nie korzystalem bo wiekszosc dunczykow tez nie korzysta a placa chociaz boli.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej