Regionalne > Odense

Łapanka na PL samochody w Odense

<< < (7/9) > >>

asia1234:
do jacława:pytałeś ile kosztuje przerejestrowanie auta.ja ci napiszę,ile moje miało kosztować.w toldskacie wyliczyli,że mój samochód'(nissan  2002)175000 koron!im nowszy,tym droższy!w polscekosztował  40 tyś!i dodam,że nie przerejestrowałam bo mam gaz!a poza tym opłata!!!!więc narazie stoi i nie korzystam z niego.rowerek i bus.a za miesiąc kupujemy  duńskiego grata i po krzyku.nie opłaca się przerejestrowywać,chyba,że chcesz tu zostać.najlepiej kupić złom i jeździć,ażsię sypnie!

jolka:
Chcieliście, żeby wypowiedział się ktoś "poszkodowany". W środę mnie złapali. Zabrali mi dowód rejestracyjny i kazali zadzwonić do skata w piątek. Porobili fotki auta na zewnątrz i w środku (łącznie z licznikiem) i według tego wyliczyli ile muszę zapłacić. Babka ze skata powiedziała, że albo zarejestruję go, co wyniesie mnie około 53000, albo wywiozę go do Polski do końca miesiąca lub będę płacić podatek drogowy i dostanę papiery z policji, że mogę jeździć. Oprócz tego muszę zapłacić podatek za czas jaki mam samochód w dk.
Jeśli chodzi o to gdzie łapią...mnie dopadli na drodze na stige, koło Lidla na stacji OK. Na drugi dzień ich nie było, nie wykluczone, że mogą stanąć gdzieś indziej, ale nie będę snuć podejrzeń.

Radek C. ps. kark:
No to troche dziwne. A co to oni - wrozbici, ze na podstawie fotek samochodu i licznika wylicza ile musisz zaplacic?
Poza tym nigdy bym nie oddal dowodu rejestracyjnego, bo niby jakim prawem.

Moje autko zarejestrowane jest na ojca i posiadam upowaznienie, ktore wypisuje sobie co miesiac, zatem maksymalny okres, przez jaki poruszam sie autem to 1 miesiac.
Jesli beda uwazac, ze upowaznienie jest gorszym dowodem niz przebieg auta i fotki licznika to zawsze mozna spotkac sie w sadzie.

Pamietajcie, ze Dania to nie panstwo bezprawia (chociaz niektore przepisy sa niezgodne z prawem UE).

andzia:

--- Cytat: lilianka w 23 Kwi 2009, 16:08:33 ---tak jesli kupisz auto za granica np. w Niemczech musisz go przerejestrowac na Polskie blachy bo jesteś obywatelem Polski, to są 2 różne sytuacje. jelsli w Poilsce mieszka Niemiec , ma prawo poruszać sie na blachach Niemieckich...
co do żółtej kart sie nie zgodze, bo w tym momencie jest ona tylko potwierdzeniem ubezpieczenia.
Wcale nie musisz jej posiadać zeby Skat sie nie przyczepił. Skat ma wszelkie informacje dot.,zatrudnienia itd, a według prawa duńskeigo każdy przybywający do pracy do Danii ,ma obowiązek przerejestrowac auto w ciagu 14 dni.
NIE POSIADANIE żółtej karty było by zbyt proste, bo trwa kilka chwil wyrejestrowanie sie w folkeregister.
każdy by tak robił,Tak samo jak niektórzy mówią ze dopóki maja żółta karte z Polskim adresem Nic im nie zrobia.,,,
g... prawda, jak już napisałam Skat ma wszystkie dane, a zmiana adresu na żółtej karcie jest dziecinnie prosta.
Dodam jeszce że nie podobaja mi sie duńskie przepisy,
a co do kontroli, tyo słyszałam że kogos złapali na granicy w ubiegła niedziele, żę niby skat i politi, i ze ten ktos dostał 20 000 kr manadtau i 14 dni na przerejestrowanie lub wywiezienie,ale czy to prawda nie wie nikt
( sama byłam na granicy w niedziele i żadnej kontroli nie było )

[Posted on: 23 Kwiecień  2009, 16:06:47]
aaaa co do wypowiedzi goscia , Prosze nie myl pojęć obywatelstwo ( o te przywileje duńskie ) a stały adres zamieszkania, który jak mniemam każdy z nas posiada w Polsce.

--- Koniec cytatu ---

[Posted on: 26 Kwiecień  2009, 10:00:48]
HEJ
Jeśli tobie nie podobają się duńskie.
To pytam po co tu przyjechałaś.
Proponuje powrót do Polski,tam przepisy są ok.

Pozdrawiam

[Posted on: 26 Kwiecień  2009, 10:03:47]
Hej
Drodzy rodacy nie ma co medytować o tym.
Jednego złapali drugiego nie.
Jak złapią i każą zapłacić to każdy będzie się zastanawiać.
Prawo jest prawem i każdego obowiązuje w danym Państwie,nawet jeśli ktoś jest cudzoziemcem pracującym.

Pozdrawiam

ewelinak:

--- Cytat: lilianka w 23 Kwi 2009, 16:08:33 ---tak jesli kupisz auto za granica np. w Niemczech musisz go przerejestrowac na Polskie blachy bo jesteś obywatelem Polski, to są 2 różne sytuacje. jelsli w Poilsce mieszka Niemiec , ma prawo poruszać sie na blachach Niemieckich...
co do żółtej kart sie nie zgodze, bo w tym momencie jest ona tylko potwierdzeniem ubezpieczenia.
Wcale nie musisz jej posiadać zeby Skat sie nie przyczepił. Skat ma wszelkie informacje dot.,zatrudnienia itd, a według prawa duńskeigo każdy przybywający do pracy do Danii ,ma obowiązek przerejestrowac auto w ciagu 14 dni.
NIE POSIADANIE żółtej karty było by zbyt proste, bo trwa kilka chwil wyrejestrowanie sie w folkeregister.
każdy by tak robił,Tak samo jak niektórzy mówią ze dopóki maja żółta karte z Polskim adresem Nic im nie zrobia.,,,
g... prawda, jak już napisałam Skat ma wszystkie dane, a zmiana adresu na żółtej karcie jest dziecinnie prosta.
Dodam jeszce że nie podobaja mi sie duńskie przepisy,
a co do kontroli, tyo słyszałam że kogos złapali na granicy w ubiegła niedziele, żę niby skat i politi, i ze ten ktos dostał 20 000 kr manadtau i 14 dni na przerejestrowanie lub wywiezienie,ale czy to prawda nie wie nikt
( sama byłam na granicy w niedziele i żadnej kontroli nie było )

[Posted on: 23 Kwiecień  2009, 16:06:47]
aaaa co do wypowiedzi goscia , Prosze nie myl pojęć obywatelstwo ( o te przywileje duńskie ) a stały adres zamieszkania, który jak mniemam każdy z nas posiada w Polsce.

--- Koniec cytatu ---

Witaj,
Co masz na mysli w spisie folregister,
ja mam tylko pozwolenie na pobyt i   numer cpr,kontrakt staly
mam zolta karte papabusewa ,wyslalam dokumenty na pozwolenie na auto na pl rejestyracjach i musze auto wywiesc lub przerejstrowac,we wniosku napisalam ze pracuje od pon do pt a w pt jade do polski,
to skoro skat kaze mi auto wyiwesc to jesli  kupie auto dunskie to mi je zarejestruje mimo ze nie mam w dani meldunku?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej