poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PROSZĘ O POMOC!!!!PILNE!!!  (Przeczytany 21619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

robwag

• Gość
Odp: PROSZĘ O POMOC!!!!PILNE!!!
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Kwi 2009, 12:36:55 »
Kvittering

Vi har nu modtaget din bestilling af TastSelv koden.

Når du har bestilt en ny kode, skal du afvente modtagelsen af pinkode-brevet med den nye kode, før du kan anvende TastSelv igen. Din gamle kode fra forskudsopgørelsen eller årsopgørelsen eller den tidligere selvvalgte kode kan ikke længere bruges.

Koden vil blive sendt til den adresse, der er registreret på dit personnummer i folkeregistret. I særlige spidsbelastninger kan der gå op til 14 dage. Normalt vil der sandsynligvis ikke gå mere end 5 dage.

Du kan ikke modtage et brev med TastSelv kode, hvis du ikke er tilmeldt folkeregistret.

Hvis du er flyttet til udlandet, kan du kun modtage et pinkode-brev, hvis du har meldt adresseflytning til folkeregistret.

Når du første gang logger på TastSelv med den tilsendte kode, vil du blive bedt om at ændre koden til en TastSelv kode efter eget valg.

Klik genvejen "TastSelv Borger" øverst på siden, for at komme til startsiden.          CO TO ZNACZY????????

benek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Kwi 2009, 12:45:35 »
można samemu przetłumaczyć teks na  http://translate.google.pl/translate_t# ja wstawiłem tam Pana/Pani tekst i wyszło na polski język mniej wiecej że wyśla nowy tastselv na pana oadres i należy użyć nowego kodu a potem wstawić nowy.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Kwi 2009, 12:47:24 »
Znaczy to, że:
musisz czekać na nowy Tast selv kod, bo nie możesz użytkować już starego.
Twój nowy kod przyjdzie do Ciebie na Twój  adres pocztą, o ile jesteś zarejesrtowany w folkeregistret. Kod może przyjść w ciągu 14 dni, jednak przeważnie nie idzie dłuzej niż 5 dni.
Jeśli przeprowadzasz się za granicę, możesz otrzymać list z kodem, jeśli podasz nowy adres w folkeregistret.
Kiedy pierwszy raz się zalogujesz na nowym kodzie, powinieneś go zmienić wedle uznania. Kliknij wtedy "tastsev borger" by mieć stronę startową.

Pozdrawiam :)
lilia

« Ostatnia zmiana: 28 Kwi 2009, 12:50:04 wysłana przez Tula »

robwag

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Kwi 2009, 12:48:22 »
DZIEKI TO ZNACZY ZE MUSZE TO ZROBIC W INNY SPOSÓB(NIE TASTSELVE) BO DO 3 MAJA NIE ZDĄŻE

Tula

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Kwi 2009, 12:51:07 »
Panie Robercie, niech Pan nie krzyczy...
Proponuje Panu dzwonic do skata, bo na maila odpowiadaja w ciagu pieciu dni roboczych, a to Pana nie urzadza.

robwag

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Kwi 2009, 12:56:06 »
Z PL DO SKATA Z MOIM SŁABYM ANGIELSKIM ...JAKOŚ CIENKO TO WIDZE .......A CO Z ADRESEM TEGO PANA  KTÓRY PODPISAŁ SIE POD MOIMI DOKUMENTAMI I Z KTÓRYM NAJPRAWDOPODOBNIEJ ROZMAWIAŁEM W MARCU ,GDY POJECHAŁEM POZAMYKAĆ WSZYSTKO W DANI????BYŁEM Z ŻONĄ I DALI NAM PRACOWNIKA ANGLOJEZYCZNEGO
« Ostatnia zmiana: 28 Kwi 2009, 12:58:24 wysłana przez Tula »

robwag

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Kwi 2009, 12:58:51 »
SPRÓBUJE NAPISAĆ DO NIEGO MAILA PO ANGIELSKU Z WYJASNIENIEM KOREKTY I TO SAMO ZROBIE PRZEZ POCZTĘ ,BO JUZ NIE WIDZE INNEJ MOŻLIWOŚCI,A CZSU TAK MAŁO!!!!!!DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC!!
« Ostatnia zmiana: 28 Kwi 2009, 12:59:51 wysłana przez Tula »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Kwi 2009, 12:58:51 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Kwi 2009, 12:59:23 »
Nie mam pojecia, o czyim adresie Pan mowi, ale jesli ktos pomagal w marcu, moze warto sie z nim skontaktowac jeszcze raz.

nowa

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Kwi 2009, 14:01:46 »
DZIEKI TO ZNACZY ZE MUSZE TO ZROBIC W INNY SPOSÓB(NIE TASTSELVE) BO DO 3 MAJA NIE ZDĄŻE

Frist for selvangivelsen
Du skal taste eller sende den udvidede selvangivelse og selvangivelse for udenlandsk indkomst senest 1. juli 2009. Indsender du selvangivelsen for sent, skal du betale et skattetillæg.

Jak masz ten bægrenset skatepligt a chyba masz skoro odliczasz diety to masz duzo czasu bo do 1 lipca

robwag

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Kwi 2009, 23:12:52 »

Frist for selvangivelsen
Du skal taste eller sende den udvidede selvangivelse og selvangivelse for udenlandsk indkomst senest 1. juli 2009. Indsender du selvangivelsen for sent, skal du betale et skattetillæg.

Jak masz tent bægrenset skateplig a chyba masz skoro odliczasz diety to masz duzo czasu bo do 1 lipca                nie mam pojęcia czy mam to   bægrenset skateplig odliczam ulgi bo miałem je odliczone w zeszłym roku zaś w 2008 tylko jeden z dwóch pracodawców mi je odliczył (jak sprawdziłem to ten szef z zeszłego roku)a drugi nie .Otrzymałem dziś od dobrej duszyczki z forum wzór druku SALVENGIVELSE,jak zrozumiałem to na nim właśnie wprowadza się korekty .CZyli póżniej mogę go wysłać mailem do skatu????                                                                                            Dostałem również w tym roku personefradrag w wysokości 41000 ddk co to dokładnie oznacza???????????

Gosc

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Kwi 2009, 22:52:38 »
Otrzymałem dziś od dobrej duszyczki z forum wzór druku SALVENGIVELSE,jak zrozumiałem to na nim właśnie wprowadza się korekty .CZyli póżniej mogę go wysłać mailem do skatu????                                                                                            Dostałem również w tym roku personefradrag w wysokości 41000 ddk co to dokładnie oznacza???????????
Tak, w selvangielse deklaruje sie ulgi i odsyla poczta lub wypelnia na TastSelv (zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/adgangskontrol.html). Mail'em sie nie wysyla.
Personfradrag to kwota wolna od podatku ktora wszyscy otrzymuja automatycznie jezeli sa w Danii pelen rok.

robwag

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Kwi 2009, 00:22:44 »
dziękuję za informację  Wypełniłem ten druk tylko w rubryce ,która się nie zgadzała(53)zaś w dojazdach nic nie wpisałem bo było ok.Mam tylko nadzieję,że teraz wszystko bedzie ok i uznają korektę .Wysłałem poleconym priorytetem ,zeby sie nie zapodziało.A tak w ogóle to po przeliczeniu tego wszystkiego po korekcie wychodzi teraz(według mnie)na moją korzyść .Ale najważniejsze abym nie miał już żadnych problemów.Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc,zaś w szczególności Pani xxxArek .Gdy dostanę odpowiedz ze Skatu poinformuję WAS o niej Pozdrawiam wszystkich

Offline manio

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Kwi 2009, 22:21:36 »
Czytam wiadomość od robwag i też mam podobny problem. Pracowałem w 2007 r w Danii, a w 2008 już nie. dziś dostałem arsopgorelse z samymi zerami. chciałem się zalogować na tastselv, ale coś poknociłem i zablokowałem swój kod. dostane go za 2 tyg. a rozliczeniu już teraz. Jak mogę to zrobić, żeby wszystko było ok? czy mogę im wysłać ten arsopgorelse takim, jakim go dostałem? czekam na pomoc. A jeśli zadzwonić, to pod jaki nr i co mam powiedzieć. znam tylko angielski.

robwag

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Maj 2009, 16:01:07 »
Witam wszystkich ponownie,właśnie wyjąłem ze skrzynki list ze Skatu z nowym TASTSELVE CODE.wcześniej wysłałem moje selvangivelse z korektą za pośrednictwem poczty,czy w tej sytuacji mogę wejść na swoją stronę czy poczekać jeszcze niech sami wprowadzą korektę???(.powinno to nastąpić na dniach) nie chciałbym nic namieszać .

Gość

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Maj 2009, 18:30:38 »
Na twoja strone mozesz wejsc ale nie musisz nic zmieniac. :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 04 Maj 2009, 18:30:38 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15453
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1