poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zwrot podatku  (Przeczytany 5682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zwrot podatku

• Gość
Zwrot podatku
« dnia: 30 Kwi 2009, 11:09:32 »
Witam. Pracowałem w Danii przez wakacje i jedna firma przy wypłacie naliczyła mi za duży podatek (zamiast 8% policzyła 60%). Z tego co wiem to można uzyskać ten zwrot tylko niestety język duński jest dość trudny i nie mogę się połapać za bardzo z tym wszystkim. Czy może wie ktoś gdzie to trzeba zrobić w TastSelvie jaka rubryka i jak to policzyć ?
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc:)

Gosc

• Gość
Odp: Zwrot podatku
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwi 2009, 11:50:47 »
Nic nie musisz robic - to byla tylko zaliczka na podatek i ewt. nadplacony podatek bedzie przy tym rozliczeniu zwrocony. Jezeli miales tymczasowe miejsce pracy to nie zapomnij o wypelnieniu rubryki 53 (ulga za koszy wyzwienia i noclegu) i ewt. rubryki 51.

gosc

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Kwi 2009, 12:22:23 »
Właśnie problem w tym że skat przysłał mi rozliczenie do Polski i mam do wypłaty jakąś 1 korone, a nadpłaciłem około 5000 koron. Co jest mega dziwne?
A co do 53 i 51 to uzupełniłem,ale też mam pytanie czy mogę obie rzeczy wypełnić? Czy tylko jedną? Bo ja tam pracowałem ledwie miesiąc i doczytałem gdzieś na jakiejś stronie że można tylko jedną rzecz odliczyć.  Więc wypełniłem 51 czyli koszy dojazdu.

Zwrot podatku

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwi 2009, 19:55:40 »
Witam mam pytanie poniewaz w odstepie czasowym dostalem 2 czeki na poczet zwrotu podatku.mam pytanie czy czek ktory dostalem jeszcze przed moja korekta mam zrealizowac i czy jest to uwzglednione przy drugim zwrocie ?Czy moze ten pierwszy czek juz jest anulowany?

roslinka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwi 2009, 20:19:27 »
Dwa są dobre i bierz, w tym roku tak zrobili ze jak sie nanosilo poprawki to jedno årsopgørelse  bylo takie co skat wyliczyl a drugie bylo generowane po prawkach podatnika

Dawid23

• Gość
Problem...
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maj 2009, 12:54:49 »
Witam, mam problem, mianowicie po wprowadzeniu korekty w rozliczeniu podatkowym za 2008 rok wyszedl mi zwrot podatku ale... to jest to wlasnie ale>
Din overskydende skat er tilbageholdt. Det skyldes, at SKAT undersøger om der er gæld, som skal dækkes
af den overskydende skat. SKAT sender meddelelse til dig, når afklaring er sket.
AM-bidrag/pension til udbetaling. Se under Specifikation af arbejdsmarkedsbidrag/pension.
Dit overskydende arbejdsmarkedsbidrag er tilbageholdt. Det skyldes at SKAT undersøger om der er gæld, som
skal dækkes af det overskydende arbejdsmarkedsbidrag. SKAT sender meddelelse til dig, når afklaring er sket.

Czy ktos spotkal sie z takim przypadkiem? O co tu chodzi?
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam, Dawid

abc

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maj 2009, 13:02:01 »
masz zwrot podatku ale musza wpierw sprawdzic czy im nie jestes za cos innego winny kase i jak to dokonaja to dostaniesz swoje pieniadze badz reszte ktora ci pozostanie, to jest normalna procedura, kazdy takie pismo dostaje jak ma zwrot podatku od urzedu podatkowego.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maj 2009, 13:02:01 »

Dawid23

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Maj 2009, 13:06:38 »
Dziekuje ale chyba zostaje mi tylko kontakt osobisty w skacie, kazdy ze znajomych po owym rozliczeniu mial date dostepnych srodkow przy zwrocie... Nie dostalem nigdy mandatu, bynajmniej nic mi o tym ne wiadomo, a czekac na odpowiedz moge zapewne dlugo:) Mimo to dziekuje i pozdrawiam

Gość

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Maj 2009, 13:54:00 »
SKAT powiadomi ciebie kiedy pieniadze beda dostepne. Nie wiem po co chcesz isc do SKATu. ???

Gość

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maj 2009, 08:54:26 »
Właśnie problem w tym że skat przysłał mi rozliczenie do Polski i mam do wypłaty jakąś 1 korone, a nadpłaciłem około 5000 koron. Co jest mega dziwne?
A co do 53 i 51 to uzupełniłem,ale też mam pytanie czy mogę obie rzeczy wypełnić? Czy tylko jedną? Bo ja tam pracowałem ledwie miesiąc i doczytałem gdzieś na jakiejś stronie że można tylko jedną rzecz odliczyć.  Więc wypełniłem 51 czyli koszy dojazdu.
Widocznie miales progrnozowane ulgi ktorych nie zadeklarowales. Porownaj karte podatkowa i rozlicznie roczne (szukaj "Øvrige lønmodtagerudgifter" - zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Aarsopgoerelse_begraenset.html).
Obie rubryki (51 i 53) wyplenia sie niezaleznie od siebie i obie moga byc wypelnione. Jezeli nie miales kontraktu podpisanego przed wyjazdem do Danii to nie mozesz odliczyc przejazdu do pracy i zjazdu. W twoim przypadku tez chyba nie jechales do Polski w trakcie zatrudnienia. Tak wiec mysle ze pozostaje tylko rubryka 53 - nie bedzie duzej ugli bo pracowales ledwie miesiac a pierwsze 5.400 kr jest bez ulgi.

Gość

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maj 2009, 09:00:12 »
Witam mam pytanie poniewaz w odstepie czasowym dostalem 2 czeki na poczet zwrotu podatku.mam pytanie czy czek ktory dostalem jeszcze przed moja korekta mam zrealizowac i czy jest to uwzglednione przy drugim zwrocie ?Czy moze ten pierwszy czek juz jest anulowany?
Na rozliczeniu rocznym jest wyszczegolnione jak kwota do wyplaty zostala obliczona.
Zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Aarsopgoerelse_begraenset.html
Ewt. przyslij twoje rozliczenie na klingon@mail.dk

Dawid23

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Maj 2009, 09:12:09 »
W 2008 roku skat wyliczyl mi 266 dni i tego sie trzymalem, moze jest tak dlatego, ze nie dostarczylem swojej deklaracji zameldowania w Polsce... zaraz przesle rozliczenie na email

Gość

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Maj 2009, 09:55:58 »
W 2008 roku skat wyliczyl mi 266 dni i tego sie trzymalem, moze jest tak dlatego, ze nie dostarczylem swojej deklaracji zameldowania w Polsce... zaraz przesle rozliczenie na email
SKAT ma zarejestrowane ze przyjechales do Danii wiosna 2008 i jest 266 dni do konca roku.
PS. SKAT sprawdza czy nie masz dlugu do panstwowych instytucji (normalna procedura) i potem wyplaci nadplacony podatek.

Dawid23

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Maj 2009, 10:03:14 »
Ok, uprzejmie dziekuje za informacje, pozostaje mi tylko uzbroic sie w cierpliwosc:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Maj 2009, 10:03:14 »

Odliczenia od podatku

Zaczęty przez RomekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6727
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2009, 19:32:21
wysłana przez K3
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 21143
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
Rozliczenie podatku 2010 co i jak?

Zaczęty przez dziubasewoDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8330
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2011, 00:07:05
wysłana przez roga
Jaki jest podatek ????(procentowo) w Danii i czy jest wolna kwota od podatku??

Zaczęty przez Tomasz231Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12879
Ostatnia wiadomość 27 Sie 2010, 14:48:05
wysłana przez vred
Pytania o rozliczenie podatku 2009

Zaczęty przez kokiDział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 15001
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2010, 13:34:04
wysłana przez andyandy