Ogólne > Praca w Danii

praca

<< < (3/3)

jacek:
Czesc Gottie mam pytanie jak sie zapisac do takiego Biura vikar?

GoTTie:
Wiekszosc biur prowadzi rekrutacje online, wystarczy napisac do nich maila i zalaczyc CV. Spotkalem sie tez z ogloszeniami w lokalnych gazetach (Ugeavisen) gdzie byl podany numer telefonu pod ktory trzeba sie zglaszac. Zawsze na poczatku przeprowadzana jest krotka rozmowa (po dunsku lub angielsku) i wypelniasz aplikacje. Potem, gdy tylko jest zapotrzebowanie, dzwonia do ciebie i pracujesz. Wypelniasz kartke ile godzin przepracowales, szef ci podpisuje i odnosisz do biura vikar. W nastepnym tygodniu masz kase na koncie. Proste, szybkie, uczciwe :)

Luna:
Witam
Mam pytanie, jeżeli ktos pracował w Danii i ma pozwolenie na pracę na rok czasu a w miedzyczasie zrezygnował chwilowo z pracy w tej firmie , to czy pracodawca ma obowiązek go przyjąc ponownie jeśli sie do niego zglosi? Praca była oczywiście legalna . Czy pozwolenie na pracę obejmuje teren całej Danii, czy tylko w tej firmie w której pracował? Pozwolenie na pracę wazne jest do września 2007r. Liczę na wasza pomoc :)

GoTTie:
Pozwolenie jest wazne tylko na jednego pracodawce, tego ktory zatrudnil cie jako pierwszy. Jesli znajdziesz inna prace, musisz ponownie starac sie ponownie o pozwolenie. W przypadku utraty pracy i rozwiazania umowy, twoje pozwolenie mimo tego ze jest na rok, traci waznosc.

Luna:
Witam. Proszę odpowiedzcie mi na to pytanie, a mianowicie mój mąz pracował w Danii niedługo około 4 miesiące , ale była to praca legalna  , lecz karte podatkową dostał z datą 4. grudzień 2006 ,i tam płacil podatek w wysokości 37%. Pracował od sierpnia , a zjechał do polsi na urlop przed świetami w grudniu. Jednak niestety nie mógł wrócic po urlopie do Danii do pracy ze względów rodzinnych, teraz okazuje sie że na jego miejsce jest już ktos inny, a dla niego w tej chwili pracy nie ma. Czy w tej sytuacji pracodawca mógł sam rozwiązać  umowe o pracę? I jeszcze jedno bardzo ważne dla mnie pytanie , dowiedziałam się z tej stronki, o podwójnym rozliczeniu sie z fiskusem tzn. i w Danii i tu w kraju , czy to dotyczy każdego kto pracował legalnie przez te 4 miesiące  ,  bo obawiam się konsekwencji  tym bardziej , że kartę  podatkową dostał z data grudniową, to nie wiem jak to traktować , że pracował tylko 2 tygodnie czy rzeczywiscie liczyć 4 miesiące? Mam ogromny zamęt w głowie naprawde nie wiem  jak postąpic? Na karcie podatkowej przy  imieniu i nazwisku męża jest podany nie adres zamieszkania w polsce tylko adres firmy w której pracował , czyli wygląda na to jakby  to był jego adres zamieszkania , to czy w tym układzie faktycznie musi się rozliczyć i z podatku i tam i tu w kraju? Bardzo proszę pomócie mi to wyjaśnić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej