poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: slub z dunczykiem  (Przeczytany 32330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: slub z dunczykiem
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Sie 2009, 19:46:16 »
Podpowiedzcie prosze, bo to wazne.
Chyba nie przypadkowe te 666 w twoim nidk'u. ;D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Sie 2009, 19:48:05 »
PS. Oszczednosci na indywidualnym koncie emerytalnym nie sa dluzej dzielone na pol (zostalo to zmienione rok lub dwa lata temu).

gosc gosc

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Sie 2009, 21:19:54 »
Czyli jesli ozenie sie jakas majetna Dunka a po miesiacu sie rozwiode to polowa jej majatku bedzie moja? Podpowiedzcie prosze, bo to wazne.
nie jestem pewna, ale musisz byc w zwiazku chyba dwa lata , no i nie mozesz podpisac intercyzy

sonka

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Sie 2009, 00:35:46 »
Hej gościu gościu a co myślisz ze dunki głupie? Zabezpieczą sie na wszystkie sposoby żeby gołodupiec na tym nie skorzystał. Nie kombinuj

barbvig

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Sie 2009, 14:09:57 »
Czytam same brednie.Obywatelstwo a staly pobyt to dwie odrebne sprawy.Ja jestem po slubie 3 lata i do 7-miu lat musze czekac na staly pobyt.Musze tez w tym czasie zaliczyc 6 modulow z jezyka.Obywatelstwo to nie latwa sprawa.Moim zdaniem obywatelstwo dunskie jest mi tu nie potrzebne bo mam te same przywileje co Dunczycy a ze jestem z Polski (po akcencie)i tak kazdy rozpozna.Co do zwiazku malzenskiego:wszedzie sa ludzie dobrzy i zli.Ja akurat trafilam na dobrego meza i jestem szczesliwa i po 25latach malzenstwa z Polakiem jestem doceniona i czuje ze sie odnalazlam jako osoba.Zycze wszystkim kobietkom tego samego.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Sie 2009, 14:30:53 »
NA pewno same brednie???
A co do stalego pobytu, nie potrzeba 6 modulow, a 5. Szosty to studieprøven niezbedny do studiowania w jezyku dunskim.
Konkretnie nawet nie chodzi o ukonczenie 5 modulow nauki, a zdanie egazaminu, ktory nazywa sie Danske Prøve 3. I jezeli ktos jest w stanie zdac ten egzamin, bez "chodzenia na moduly", to nie sa one mu do niczego potrzebne.
Jezeli chodzi o staly pobyt,  mozna sie ubiegac o niego juz po latach 5, gdy spelnia sie odpowiednie warunki.
« Ostatnia zmiana: 18 Sie 2009, 23:44:06 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Tina

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Sie 2009, 23:28:56 »
A ja mam pytanie odnosnie pobytu. Wiele osob dostaje pobyt na czas nieokreslony czy to jest to samo co pobyt staly. Ja wlasnie czekam na przyznanie mi pobytu stalego po 7 latach pobytu w Danii. Slyszalam tez ze zamiast pobytu stalego daja teraz pobyt unijny. Moze jest ktos obeznany w tych nazwach.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 18 Sie 2009, 23:28:56 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Sie 2009, 23:49:27 »
Pobyt staly, a pobyt Unijny nie sa tym samym.
Pobyt unijny nie jest pobytem stalym, a nieograniczonym, ktory jest uwarunkowany mozliwosciami utrzymania sie w tym kraju.
W przypadku utraty zrodla dochodow, osoba posiadajaca pobyt unijny moze otrzymac kontanthjælp przez 6 miesiecy. Jest to okres, ktory musi byc przeznaczony na poszukiwanie pracy. Po tym okresie, warunek samodzielnego utrzymania uznaje sie za niespelniony, tym samym nieograniczony pobyt unijny traci waznosci.

W przypadku stalego nieunijnego, nie ma znaczenia mozliwosc samodzielnego utrzymania sie. Aczkolwiek jego otrzymanie jest uwarunkowane niekorzystaniem z pomocy socjalnej.

Po 5 latach unijnego pobytu nieograniczonego mozna sie starac o pobyt staly.
Nie jest wiec prawda, ze zamiast stalego otrzymuje sie unijny.
Ja swoje przedluzenie otrzymalam doslownie 2 tygodnie temu, zapewniam, ze jest nieunijne. Nawet "ophold karte" dostalam :)
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2009, 23:36:21 wysłana przez Mirra »

Tina

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Sie 2009, 22:39:10 »
Dzieki za odpowiedz. Ja pobyt czasowy tez mialam nieunijny i tez mi przedluzali bez problemow. Teraz minelo 7 lat i zlozylam papiery na pobyt staly i mam czekac do 6 miesiecy. Zobacze co oni wymysla. Bo wyszlo prawo ze trzeba pracowac w tym czasie minimum 2,5 roku a ja nie pracowalam bo bylam na utrzymaniu meza. Jedni z udlændinge mowia ze mi sie nalezy wg starego prawa a inni ze nie wg nowych przepisow. Oni sami maja problemy z tymi przepisami. Teraz musze czekac co oni wymysla.

barbvig

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Sie 2009, 10:12:15 »
oczywiscie to jest prawda ,ze nie trzeba konczyc kursow jezykowych ale to jest podstawa do uzyskania pobytu stalego.Ja podpisywalam kontrakt integracyjny i tam bylo wiele punktow co trzeba spelniac by bez problemu przejsc do stalego pobytu.Tam byl ujety ten punkt i niestety choc ten 5 modul trzeba zakonczyc egzaminem.W kazdym sprogcenter jest niestety 6 modulow i po nim ustalaja egzamin.A co do przepisow to nie wiem czy pracownicy dunscy kozystaja z jakichkolwiek przygotowan do zmian przepisow ,bo kazdy z nich ma inne i swoje wymagania. :o

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Sie 2009, 10:20:41 »
.A co do przepisow to nie wiem czy pracownicy dunscy kozystaja z jakichkolwiek przygotowan do zmian przepisow ,bo kazdy z nich ma inne i swoje wymagania. :o
Takie prawo dziala w Danii ze mozna je interpretowac na wiele roznych sposobow i dawac czasami nawet sprzeczne ze soba orzeczenia :)
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Sie 2009, 12:58:55 »
Zeby dostac staly pobyt trzeba miec zdane DP 3, a nie piaty modul.
Modulow jest 6, ale szosty nie dla kazdego, a dla tych ktorzy zdadza DP 3 z najwyzszymi ocenami.
Tak wiec, jest on dodatkowy, a nie obowiazkowy i nie dla kazdego.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Sie 2009, 13:07:57 »
 Aleksandro nie bierz do siebie narzekan niektorych pan. Jednym sie udaje a innym nie :) Ja sobie chwale a to, ze na cywilnym slubie nic nie rozumialam to tez bez roznicy :D Wazne,ze przed Bogiem bylo zrozumiale:)) 
Przerwalam szkole i  musze wrocic do niej bo podpisalam kontrakt z komuna,ze skoncze  ;) Ale tez to nie jest piorytet bo obywatelstwa nie zmienie.
Wiec bierz slub i zyj a z czasem pozmieniasz wszystko, po co na zapas sie martwic ? ;)

ps. "nie kazdemu psu Burek na wsi dano"

Pozdrawiam :))

Burek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Sie 2009, 14:55:54 »
Tyle, ze bez szkoli i o pobycie stalym mozesz zapomniec, a to juz powazny punkt programu.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Sie 2009, 15:26:04 »
Tyle, ze bez szkoli i o pobycie stalym mozesz zapomniec, a to juz powazny punkt programu.

Czesc Burek  hahaha :))))

Nie planuje zmiany zamieszkania ....na razie nie ;) :P A pobyt staly to ja juz mam :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 31 Sie 2009, 15:26:04 »

slub w danii

Zaczęty przez AGULINKADział Rodzina ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11320
Ostatnia wiadomość 20 Lut 2010, 19:24:33
wysłana przez madzialenasz
slub w danii ...

Zaczęty przez LaviaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5714
Ostatnia wiadomość 22 Lis 2008, 21:12:29
wysłana przez Lavia
urlop na ślub

Zaczęty przez dede_88Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5582
Ostatnia wiadomość 30 Sty 2014, 20:43:36
wysłana przez Jomir
SLUB W DANI

Zaczęty przez MMCDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3355
Ostatnia wiadomość 06 Sie 2012, 16:48:58
wysłana przez MMC
Slub w Danii

Zaczęty przez grudniowaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10830
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2024, 01:13:35
wysłana przez grudniowa