Ogólne > Podatki
DUńSKI PIT 11
(1/1)
xxxstuf:
Witam,
W Polsce po zakończeniu roku podatkowego każdy kto pracował legalnie otrzymuje od swojego pracodawcy( jednego lub kilku ) formularz PIT11 który informuje ile pracownik zarobił w ciągu roku.
Pytanie:
Czy istnieje coś takiego w Danii?
Pracowałem w Danii od 02 do 09.2006 legalnie.
Od 02 do 05.2006 pracowałem dla pośrednika a potem do końca 09.2006 na prywatnym kontrakcie?
Jeżeli powinienem dostać taki formularz to jak sie on nazywa?
Pytam o to, żeby wiedzieć czego się mogę spodziewać?
Z poważaniem
xxxstuf
GoTTie:
w okolicach marca przyjdzie na twoj adres w danii (jesli tu ciagle jestes) lub polski, podawany przy wniosku o pozwolenie (jesli poinformujesz komune o opuszczeniu DK). Na karcie bedzie napisane ile zarobiles brutto, ile zaplaciles na ATP 8% ile podatku A-skat jaki miales fradrag itp. Wysylane to jest w celu sprawdzenia i ewentualnej korekty. Jesli wg twoich wyliczen zaplaciles za duzo podatku, lub tez w miedzy czasie nalezaly ci sie jakies odpisy ktorych nie uwzgledniono, na oddzielnej specjalnej karcie wpisujesz w rubrykach co i jak. Kartke odsylasz i po kilku dniach (tygodniach) dostajesz kase na NEM konto (domyslne dunskie w banku) lub czek lub rachunek do doplaty.
Wszystko mozna tez zalatwic bez chodzenia do skat przez system TastSelv na www.skat.dk Nalezy jedynie zamowic poczta kod dostepu.
Osobiscie jednak radze przy watpliwosciach udac sie osobiscie do urzedu i tam wyjasnic, bo balagan u nich nie maly.
Pozdrawiam.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej